Από την ηλικία των 25 χρόνων βρίσκεται στους πάγκους ασκώντας το "λειτούργημα" του προπονητή. Είναι κάτοχος διπλώματος UEFA Β έχοντας παρακολουθήσει και τη σχολή UEFA A αλλά και σεμινάρια σε Ελλάδα, Ισπανία και Αγγλία.

Ο Γιάννης Μαυρόπουλος μιλώντας στο Sportactive, κάνει μία "χαρτογράφηση" του εαυτού του στο προπονητικό γίγνεσθαι και μία μίνι ανασκόπηση για τη χρονιά που διανύει στον πάγκο της Σπίθας, στο πρωτάθλημα της β' Πειραιά, εξυμνώντας πολλές φορές τους παίκτες του αφού χωρίς αυτούς, όπως έχει τονίσει και ο ίδιος, θα ήταν απλά ένας προπονητής.

Έχει διατελέσει νεότερος προπονητής στην τότε Δ ' Εθνική με την ομάδα της Ελλας Ποντίων, ενώ έχει υπάρξει περάσει από τις εξής ομάδες:

Ελλάς Ποντίων (3 χρόνια)
Α.Ο Καλαμακίου (1χρόνο)
Σπίθα Νίκαιας (1 χρόνο)
Arsenal soccer schools (7 χρόνια) 
Valencia CF / GPS see ( 2 χρόνια - ακαδημίες)


Με ποια δεδομένα και βάση αυτών ποιες ήταν οι βλέψεις της ομάδας στην αρχή της σεζόν;

-Ο στόχος ήταν η δημιουργία μιας νέας και άκρως νεανικής ομάδας. Από το περσινό ρόστερ έμειναν μόνο 6 παίκτες και κάναμε 18 προσθήκες. Αυτό από μόνο του δείχνει ότι πρόκειται για νέα ομάδα με νέους παίκτες που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους. Βάσει αυτής της παραμέτρου γνώριζα πως θα χρειαστεί χρόνος προσαρμογής και αυτό μας κόστισε στους πρώτους αγώνες μας.

Οι επιλογές μου κατά 70% ήταν ηλικίες Κ21 έτσι ώστε να δουλεύω με νεαρούς παίκτες που έχω έφεση καθώς και για την επιλογή των μικρών σε ενδεκάδα και αποστολή όπως ορίζει η ένωση.


"Ταλέντο και εμπειρία οι παίκτες μου. Είναι στρατιώτες!"

Παρόλα αυτά έγιναν και μερικές προσθήκες έμπειρων παικτών.

-Σωστά. Έγιναν προσθήκες έμπειρων παικτών που χρειάζονται σε κάθε ρόστερ, όπως του Γκίλα Παναγιώτη, του ταλαντούχου Φλορέα Γιάννη που έμεινε από το περσινό ρόστερ και ο οποίος μέχρι στιγμής είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας μας και τρίτος στην κατηγορία με 10 γκολ, αλλά και του γνωστού Τάσου Καψαλόποδα που δυστυχώς λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν κατάφερε να μείνει στην ομάδα μας.

Με την απώλεια του Καψαλοποδα και ενός ακόμη ταλαντούχου παίκτη, του Ηλία Βαγιάνου (πήρε μεταγραφή τον Δεκέμβριο) είχαμε προβλήματα ειδικότερα στην οργανωτική και επιθετική ζώνη. Με κινήσεις που έγιναν από την διοίκηση πραγματοποιήθηκαν μερικές πολύ καλές μεταγραφές όπου από την πρώτη στιγμή έχουν προσφέρει τα μέγιστα στην ομάδα μας. Ο λόγος για τον μέσο Μαγριπλή Γιώργο και Πυλαρινό Μιχάλη που πέρα από την εμπειρία τους έχουν προσδώσει άλλη αίγλη στην ομάδα μας. Επίσης ήρθε και ο κεντρικός αμυντικός Λάβδας Ηλίας, ο οποίος χαίρει της εκτίμησης μου καθώς τον έχω παίκτη από 12 ετών και είναι άξιο θαυμασμού το ήθος που τον διακρίνει τόσο ως ποδοσφαιριστή, όσο πλέον και ως γυμναστή, διότι αποφοίτησε άμεσα και με μεγάλη επιτυχία.

Όσον αφορά το ρόστερ, είμαι πολύ ικανοποιημένος. Έχουμε πολύ καλές μονάδες και αρκετούς ταλαντούχος νεαρούς παίκτες. Δεν θα ξεχνούσα να αναφερθώ και στους στρατιώτες της ομάδας, τους έμπειρους Σίμο Παπαδόπουλο, Γιάννη Σαμωνάκη και Μήνα Νταβιτιάν.Το κλίμα στα αποδυτήρια και η σχέση σας με τους ποδοσφαιριστές πως είναι; Πώς τους κρατάτε σε εγρήγορση;

-Η ομάδα σχεδιάστηκε και χτίστηκε με μηδενικό μπάτζετ εν γνώση όλων, παικτών προπονητή και εννοείται της διοίκησης. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα παιδιά που ήρθαν αλλά και οι περσινοί, είναι εδώ διότι το θέλουν.

Το κλίμα στα αποδυτήρια είναι πολύ καλό. Υπάρχει φιλότιμο, διάθεση και σεβασμός, πράγμα σπάνιο κατ' εμέ, ειδικά στην κατηγορία που βρισκόμαστε. Όσο για την εγρήγορση εγώ δεν κάνω κάτι πλέον. Όταν μιλήσαμε το καλοκαίρι τους ζήτησα μόνο τα τρία παραπάνω: διάθεση, σεβασμό, φιλότιμο, οπότε είμαι ικανοποιημένος. 

Τώρα για την αγωνιστική εγρήγορση τα πράγματα είναι απλά, να περνάμε όμορφα και ευχάριστα τα σαββατοκύριακα μας .

Η προσωπική προπονητική σας φιλοσοφία που στηρίζεται;  

-Μου αρέσει το ελκυστικό ποδόσφαιρο, άλλωστε για αυτό είπα προηγουμένως πως με ενδιαφέρει τα παιδιά να περνάνε όμορφα και ευχάριστα τα σαββατοκύριακα τους. Θα σας πω ένα απλό παράδειγμα.

19η αγωνιστική. Ν. Ικόνιο - Σπίθα. Αποτέλεσμα, νίκη με 0-1.

Ήμασταν κακοί, οι αντίπαλοι είχαν την ευκαιρία να πετύχουν γκολ και μάλιστα στο τελευταίο λεπτό (τετ α τετ). Λήξη του αγώνα και όλοι οι παίκτες μου είχαν κατεβασμένα τα κεφάλια παρά τη νίκη τους, διότι ένιωθαν ότι έχασαν άσκοπα το Σαββατοκύριακο τους και να φανταστείτε ότι αυτοί οι 3 βαθμοί μας ανέβασαν 2 θέσεις στο βαθμολογικό πίνακα. Αυτοί είναι οι παίκτες μου. Δε θέλουν απλά να κερδίζουν, αλλά να είναι και καλύτεροι.Η έως τώρα πορεία της Σπίθας είναι για σας αναμενόμενη βάση ροστερ; Θα μπορούσατε και καλύτερα, τι προβλήματα, ενδεχομένως, αντιμετωπίζετε;

-Ξεκινήσαμε πολύ άσχημα. Όπως σας είπα χρειαζόμασταν χρόνο να "βρεθούμε". Χάσαμε πολύ νωρίς δύο βασικότατες μονάδες πάνω στους οποίους χτίζαμε στην προετοιμασία.

Τώρα πλέον στους τελευταίους 8 αγώνες και ειδικά στο δεύτερο γύρω μαθηματικά έχουμε μαζέψει τους περισσότερους βαθμούς από κάθε ομάδα, έχοντας και την καλύτερη άμυνα από κάθε ομάδα. Αυτό μας βοήθησε να πάρουμε ώθηση και πλέον μπορούμε να ελπίζουμε στα πλέι οφ. Γενικά η ομάδα μου δείχνει ένα πολύ καλό πρόσωπο.

Προσωπικά είμαι πάντα αισιόδοξος. Αν δεν ήμουν δεν θα μπορούσα να είμαι προπονητής. Απλά είμαι και ρεαλιστής. Αυτό κάποιες φορές μου κοστίζει αλλά είμαι πάντα συνειδητοποιημένος και έτοιμος.

Ο Γιάννης Μαυρόπουλος έκανε και ξεχωριστή αναφορά στους συνεργάτες του για το έργο που επιτελούν στην ομάδα:

-Σε όλη τη την προσπάθεια που κάνουμε φέτος δεν θα μπορούσα να είμαι μόνος μου. Ευχαριστώ πολύ για την πίστη τους σε εμένα και την ομάδα τους συνεργάτες μου, Δρόγκουλα Γιάννη (βοηθός προπονητή), Σταυρίδη Χάρη (προπονητής τερματοφυλάκων) και τον Μανώλη Μολάκα (φροντιστής).

Πως βλέπετε το επίπεδο του πρωταθλήματος και των ομάδων που το απαρτίζουν; 

-Όσον αφορά το πρωτάθλημα της Β κατηγορίας Πειραιά θα ήθελα να πω πολλά και ταυτόχρονα τίποτα. Σίγουρα δεν είναι δουλειά μου να σχολιάσω οτιδήποτε αφορά την Ένωση Πειραιά και τις διαιτησίες. Δεν είναι δικό μου πρόβλημα. Ούτε θα σχολιάσω τα διάφορα επεισόδια και τέτοιου είδους καταστάσεις γιατί τις θεωρώ αρρωστημένες.

Θα πω μόνο ότι τα σαββατοκύριακα πηγαίνουμε στο γήπεδο για να ξεχαστούμε από τα καθημερινά προβλήματα και όχι να δημιουργήσουμε και άλλα.

Για τις ομάδες ας μου επιτραπεί η έκφραση πως γίνεται ένα... μπάχαλο. Όλες ξεκινάνε με στόχο το πρωτάθλημα και στις τελευταίες αγωνιστικές δεν μαζεύονται ούτε για τους αγώνες, άλλες δεν έχουν ούτε 5 φιλάθλους στις κερκίδες, άλλες ταλανίζονται από οικονομικά προβλήματα (ας πρόσεχαν να μην έταζαν χαρτζιλίκια) και πολλά άλλα.


-Κλείνοντας, θα ήθελα να πω πως στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο δεν μπορούμε να έχουμε τρέλες απαιτήσεις ούτε από παίκτες ούτε από διοικήσεις ούτε τεράστιες οικονομίες απολαβές. Το ερασιτεχνικό είναι ερασιτεχνικό σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς. Δύο-τρεις ομάδες κάνουν την διαφορά από τις 70 του Πειραιά σε όλες τις κατηγορίες.

Όμως η μαγεία του ερασιτεχνικού είναι ότι από εκεί ξεκινούν τα όνειρα για κάθε παίκτη, κάθε προπονητή, κάθε διαιτητή.


BOUKIS


 
Top