Στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης παρουσιάστηκε η επιστημονική επιτροπή του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού που θα στεγάζεται στην «Αγιά Σοφιά» με επίτιμο πρόεδρο τον μεγάλο Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη και πρόεδρο της επιτροπής την κορυφαία Ελληνίδα Βυζαντινολόγο - Ιστορικό Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ.

Η παρουσίαση της επιτροπής αποτελεί ένα μεγάλο σταθμό στην πορεία της κατασκευής της Αγιάς Σοφιάς στη Νέα Φιλαδέλφεια, με την παρουσία σπουδαίων ονομάτων όπως του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος είναι ο επίτιμος πρόεδρος, και την πρόεδρο της Επιτροπής, την κορυφαία Ελληνίδα Βυζαντινολόγο – ιστορικό, Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ.

Πολύ σημαντικά ονόματα της τέχνης, του πολιτισμού, της ορθοδοξίας, της επιστήμης, της πολιτικής και του αθλητισμού έχουν ήδη δρομολογήσει το ταξίδι της «Κιβωτού της Ρωμιοσύνης» καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο το γήπεδο της ΑΕΚ ως «κέντρο πολιτισμού και μνήμης, άξονες που το καθιστούν εντελώς διαφορετικό από κάθε ποδοσφαιρικό γήπεδο του πλανήτη».

Η επιστημονική επιτροπή απαρτίζεται από τους Μίκη Θεοδωράκη (επίτιμο πρόεδρο) και Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ (πρόεδρο), ενώ η τιμητική επιτροπή αποτελείται από τους Κώστα Γαβρά, Λευτέρη Παπαδόπουλο, Γιώργο Νταλάρα. Μέλη της επιτροπής είναι: Αλέξης Αλεξίου, Γιάννης Βούρος, ο Μητροπολίτης Γαβριήλ, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Άντζελα Γκερέκου, Έλλη Δρούλια, Παντελής Θαλασσινός, Θεόφιλος Καστανίδης, Θανάσης Κυρατσούς, Ιωάννης Μετζίκωφ, Ανδρέας Μπαλτάς, Τάσος Μπουλμέτης, Νίκος Ουζούνογλου, Αρχοντία Παπαδοπούλου, Χάρης Σαπουντζάκης, Στέλιος Σεραφείδης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Κώστας Φωτιάδης, Κυριάκος Χήνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μίκης Θεοδωράκης έστειλε επιστολή στον διοικητικό ηγέτη της ΑΕΚ, Δημήτρη Μελισσανίδη, μέσω της οποίας τόνισε ότι για τον ίδιο αποτελεί μεγάλη τιμή το γεγονός ότι του προτάθηκε η θέση του επίτιμου προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής του Μουσείου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «για όλους εμάς που μεγαλώσαμε με τη βαθιά πληγή του ξεριζωμού από την μητρική γη, το Μουσείο αυτό αποτελεί φόρο τιμής για όλους εκείνους που χάθηκαν ή που ξεριζώθηκαν από τα ιερά χώματα από τα οποία ξεκίνησε ο ελληνικός πολιτισμός πριν χιλιάδες χρόνια».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Δημήτρης Μελισσανίδης συγκινήθηκε βλέποντας το παρακάτω βίντεο για την παρουσίαση του Μουσείου, ενώ δάκρυσε ακούγοντας την τραγουδίστρια Γιώτα Λύδια να μιλάει για την ΑΕΚ.Την εκδήλωση παρουσίασε ο δημοσιογράφος και πρώην υπουργός, Γιώργος Λιάνης, ενώ το «παρών» έδωσαν σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού, του πνεύματος, του αθλητισμού, της τέχνης, της λογοτεχνίας, της επιστήμης, της Ορθοδοξίας και της ευρύτερης οικογένειας της ΑΕΚ.

Τον δικό της χαιρετισμό έδωσε η πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, η οποία τόνισε: «Έπρεπε να περιμένουμε έναν αιώνα για να κάνουμε το πρέπον, να περάσει ένας αιώνας για να γίνει το Μουσείου του Προσφυγικού Ελληνισμού, κάτι που αποτελεί σκάνδαλο. Δεν υπάρχει στο Πανεπιστήμιο ούτε Έδρα για την Ιστορία του Προσφυγικού Ελληνισμού, για την Ρωμιοσύνη, σε αντίθεση με τις ξένες χώρες.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που αυτό το έργο γίνεται από την ΑΕΚ, δεν χρειάζεται να κάνω αναφορά στον κ. Μελισσανίδη, θυμάμαι τον αδερφό μου όταν ήμουν παιδί, ήταν προπονητής μπάσκετ στην ΑΕΚ. Από όλες τις γειτονιές που έχουν το «νέο» μπροστά, μόνο εσείς στη Νέα Φιλαδέλφεια θυμάστε πάντα τον Προσφυγικό Ελληνισμό και σας συγχαίρω για αυτό. Δεν θα είμαι ίσως τόσο χρήσιμη στην Επιτροπή, καθώς θα είμαι στην Γαλλία, αλλά μου κάνετε σπουδαία τιμή.

Να θυμάστε, η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο. Όπως λένε οι Πόντιοι, αυτό το τραγούδι, θα γίνει έτσι που το τελευταίο λουλούδι που θα φέρει η Ρωμιοσύνη, να είναι ένα αμάραντο ρόδο. Σας ευχαριστώ».

Προς το τέλος της εκδήλωσης, ο κ. Σάββας Καλεντερίδης ενημέρωσε το κοινό για όλα τα πρακτικά ζητήματα τα οποία αφορούν τη δημιουργία του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού και τον τρόπο με τον οποίο οι απόγονοι των Προσφύγων θα μπορούν να επικοινωνήσουν με την ΠΑΕ ΑΕΚ για τη διάθεση των κειμηλίων τους, προκειμένου να εκτεθούν σε αυτό για τους επισκέπτες του και κυρίως τις νεότερες γενιές.

Δείτε όλη την εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης από το 59:52 του βίντεο που ακολουθεί:Αναλυτικά η ΠΑΕ ΑΕΚ αναφέρει:

"Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού

Το γήπεδό μας ως κέντρο πολιτισμού και μνήμης, οι άξονες που το καθιστούν εντελώς διαφορετικό από κάθε ποδοσφαιρικό γήπεδο του πλανήτη

Ένα ακόμα μεγάλο σταθμό στην επίπονη αλλά μαγική διαδρομή προς την κατασκευή του γηπέδου μας στη Νέα Φιλαδέλφεια αποτελεί η σημερινή ημέρα με την παρουσίαση των μελών της Επιστημονικής Επιτροπής για το Μουσείο του Προσφυγικού Ελληνισμού.

Με επίτιμο πρόεδρο τον μεγάλο Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη, προσφυγικής καταγωγής με προέλευση της μητέρας του από το Τσεσμέ της Μικράς Ασίας και πρόεδρο της Επιτροπής την κορυφαία Ελληνίδα Βυζαντινολόγο – ιστορικό, Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, την πρώτη γυναίκα πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, τα πολύ σημαντικά ονόματα της τέχνης, του πολιτισμού, της ορθοδοξίας, της επιστήμης, της πολιτικής και του αθλητισμού έχουν ήδη δρομολογήσει το ταξίδι της «Κιβωτού της Ρωμιοσύνης».

Είναι γνωστό από την πρώτη μέρα της εξαγγελίας για την επιστροφή της ομάδας μας στη γη των προγόνων και ιδρυτών μας ότι το σχέδιο των εμπνευστών αυτού του ονείρου δεν ήταν να δημιουργήσει η ΑΕΚ ένα ακόμα ποδοσφαιρικό γήπεδο, αλλά ένα Πολυδύναμο Σύγχρονο Κέντρο με αναφορά στον αθλητισμό, την ιστορία και τον πολιτισμό, ένα τρίπτυχο που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα της Ανατολής.
Βασικός άξονας προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά όχι ο μοναδικός, είναι το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, αναπόσπαστο κομμάτι της «Aγια – Σοφιάς» μέσω του οποίου το νέο μας γήπεδο θα ξεπερνάει τα όρια του ποδοσφαίρου, αλλά και τα όρια της ΑΕΚ και θα μετεξελιχθεί σε εστία αναφοράς των αλησμόνητων πατρίδων και του προσφυγικού ελληνισμού, ο πόλος που θα ενώσει όλα τα προσφυγικά σωματεία, αλλά και τους συλλόγους των Ελλήνων της Ανατολής απανταχού της γης.

Ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο, που θα αποτελέσει «ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΜΝΗΜΗΣ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ», θα συνδυάζει τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό με το βίωμα και το συναίσθημα πέντε γενιών του Προσφυγικού Ελληνισμού και θα λειτουργεί 365 μέρες το χρόνο ως καταλύτης αναβάθμισης, ανάπλασης και κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης για τη Νέα Φιλαδέλφεια αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Νέας Χαλκηδόνας και Νέας Ιωνίας. Ένα πολιτιστικό κέντρο μαγνήτης για τη νέα γενιά αλλά και κέντρο επιστημονικών συνεδρίων και μελετών με τη μνήμη και το DNA του Ελληνισμού της Ανατολής.

Η ΑΕΚ του 21ου αιώνα τιμά την ιστορία της, τη διαδρομή της και τους συμβολισμούς της και για αυτό το νέο της γήπεδο δεν θα είναι ένα «MEGA-MALL» με… πολυσχιδείς εμπορικές δραστηριότητες, αλλά κιβωτός μνήμης και πολιτισμού, η Κιβωτός της Ρωμιοσύνης!  Και πέραν τούτου κατοχυρώνει τη Νέα Φιλαδέλφεια ως ελκυστικό προορισμό εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο.

Από εκεί και πέρα το ζητούμενο για την ΑΕΚ είναι να δημιουργήσει, σε συνεργασία με κορυφαίους εξειδικευμένους επιστήμονες, ένα μουσείο θεσμοποιημένο με την ίδρυση του σχετικού οργανισμού και με την πρόβλεψη να ξεκινήσει η διαδικασία της ένταξής του στους διεθνείς οργανισμούς. Ένα μουσείο που θα κάνει χρήση όλων των μέσων της τεχνολογίας για εικονική περιήγηση στα πρότυπα του Ellis Island National Museum of Immigration της Νέας Υόρκης.

Και φυσικά αυτό που θα μετρήσει, πέραν των σημαντικών Ελλήνων που μετέχουν με την ψυχή τους στο εγχείρημα, είναι η βοήθεια και η συνδρομή των προσφύγων όλης της Ελλάδας που καλούνται σε πρώτη φάση να επικοινωνούν με την ΠΑΕ ΑΕΚ στο τηλέφωνο 210-6855850 για να ξεκινήσει η αρχική διαδικασία καταγραφής του προς παραχώρηση υλικού, πριν προχωρήσουμε στη συλλογή, αξιολόγηση και ταξινόμηση από την σχετική επιτροπή που έχει ήδη δημιουργηθεί.

Για όλα αυτά θα υπάρξει άμεσα νεότερη πληροφόρηση από την Επιστημονική Επιτροπή του Μουσείου μετά την πρώτη της συνεδρίαση.

Μικρά Ασία, Πολιτισμός και Αθλητισμός 
Πιστοί σε ένα διαχρονικό τρίπτυχο

Του Ανδρέα Μπαλτά (μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής για το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού και ιστορικού/συγγραφέα)

Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας ανέπτυξαν τον αθλητισμό από τα αρχαία χρόνια και ανέδειξαν σπουδαίους αθλητές και ολυμπιονίκες. Ο Ονόμαστος από τη Σμύρνη, τον 7ο αιώνα π.Χ., υπήρξε ο πρώτος ολυμπιονίκης στην πυγμαχία. Το αθλητικό πνεύμα της Ιωνίας μεταλαμπαδεύτηκε από γενιά σε γενιά και ενέπνευσε και τους νεότερους Μικρασιάτες, ώστε να ιδρύσουν αθλητικούς συλλόγους και να κατασκευάσουν στάδια και γυμναστήρια σε κάθε γωνιά της Μικρασιατικής Χερσονήσου.

Από τον 19ο αιώνα, τα μέλη των ελληνικών κοινοτήτων της Κωνσταντινούπολης και της Μικράς Ασίας ανέπτυξαν τον αθλητισμό, σε συνδυασμό με τον πολιτισμό και την εκπαίδευση. Εκπαιδευτικοί και διανοούμενοι υπήρξαν οι πρωτοπόροι αυτού του αθλητικού θαύματος που συντελέστηκε στην Κωνσταντινούπολη, στη Σμύρνη, στην Τραπεζούντα, στο Αϊβαλί και στα υπόλοιπα αστικά κέντρα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι αθλητικοί σύλλογοι των Ελλήνων συνήθως ιδρύονταν ως μουσικοί και μορφωτικοί, συνδυάζοντας την ανάπτυξη του σώματος και του πνεύματος.

Αυτή η σχέση αθλητισμού και πολιτισμού συνεχίστηκε από τους πρόσφυγες στην Ελλάδα μετά το 1922. Τα αθλητικά τους σωματεία ενδιαφέρονταν  για την παιδεία των μελών τους, τις τέχνες και τα γράμματα, καθώς έτσι είχαν μάθει στην Πατρίδα.  Η Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως, από τη χρονιά της ίδρυσής της, το 1924, λειτούργησε ως θεματοφύλακας της μνήμης των Αλησμόνητων Πατρίδων και ως φορέας της αθλητικής και πολιτισμικής παράδοσης των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και της Μικράς Ασίας. Στο πέρασμα των δεκαετιών, η ΑΕΚ υπηρετήθηκε από εμπνευσμένους ανθρώπους, ταγμένους στην ιδέα που εκπροσωπούσαν τα τρία αρχικά γράμματα του ονόματός της: Αθλητισμός – Ενότητα – Κωνσταντινούπολη. Η δημιουργία του Κέντρου Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού «Αγιά-Σοφιά» αποτελεί την ενσάρκωση αυτής της ιδέας.

Το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού θα αποτελεί έναν «Τόπο Μνήμης», μια νοερή προέκταση των ελληνικών πατρίδων της Ανατολής. Σ’ αυτό θα προβάλλεται η διαχρονική παρουσία των Ελλήνων στη Μικρασία και στον Πόντο, από την αρχαιότητα έως τον 20ό αιώνα. Τα εκατομμύρια των επισκεπτών του, κυρίως οι άνθρωποι της νέας γενιάς, θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την ιστορία και τον πολιτισμό που έφεραν μαζί τους οι Μικρασιάτες πρόσφυγες το 1922. 

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινάει σήμερα. Σας θέλουμε όλους κοντά μας, συμμέτοχους στο όραμά μας!".


Πηγή: gazzetta.gr


BOUKIS


 
Top