Αργεντινή, Παραγουάη και Ουρουγουάη από Λατινική Αμερική, Βόρεια Ιρλανδία, Σκωτία και Ουαλία από το «Νησί» και Αλγερία, Τυνησία και Μαρόκο αναμένεται να «παλέψουν» με την Ελλάδα και τις Ρουμανία, Σερβία και Βουλγαρία για το Μουντιάλ 2030. Οι προθέσεις της Αγγλίας και η ιδέα για... Βόρεια και Νότια Κορέα!


Η Ελλάδα αναμένεται να ανήκει στο βαλκανικό «μπλοκ» χωρών που θα διεκδικήσουν τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2030, έχοντας ως πιθανούς αντιπάλους άλλα κράτη που σε μορφή «συμμαχίας» έχουν τις δικές τους σκέψεις και πιθανότητες να καταθέσουν φάκελο.

Συγκεκριμένα, μετά την αποκάλυψη του Βούλγαρου πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ πως η χώρα του μαζί με την Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Σερβία έχουν υπόψιν τη συνδιοργάνωση μιας μεγάλης αθλητικής διοργάνωσης και συγκεκριμένα του Μουντιάλ στα τέλη της επόμενης δεκαετίας, αρχίζουν να δημοσιεύονται σενάρια σχετικά με άλλες χώρες που θα έμπαιναν στο «παιχνίδι» της διεκδίκησης.

Έτσι προκύπτει πως θα υπάρχει κοινή υποψηφιότητα Αργεντινής, Παραγουάης και Ουρουγουάης από τη Λατινική Αμερική, Βόρειας, Ιρλανδίας, Σκωτίας και Ουαλίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και Αλγερίας, Μαρόκου και Τυνησίας από την Αφρική, με την τελευταία βέβαια να μην είναι δεδομένη, αλλά απλώς εκπεφρασμένο ενδιαφέρον.

Υπενθυμίζεται πως το 2022 η διοργάνωση θα φιλοξενηθεί στο Κατάρ και το 2026 στα γήπεδα του Μεξικό, της Βόρειας Αμερικής και του Καναδά.

ΠΟΛΛΟΙ... ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ

Η διοργάνωση απέχει κάτι λιγότερο από 12 χρόνια, ωστόσο οι διεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Συγκεκριμένα, το 2015 ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Αγγλίας, Ντέιβιντ Τζιλ είχε εκφράσει το ενδιαφέρον της χώρας του να αναλάβει τη διοργάνωση. «Η Αγγλία είναι μια από τις λίγες χώρες που θα μπορούσε να αναλάβει ένα τουρνουά ακόμα και 48 ομάδων», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά. Πιθανή υποψηφιότητα των «τριών λιονταριών» ωστόσο πιθανότατα θα «σκόνταφτε» πάνω στην ιδέα της συνδιοργάνωσης, που θα απέφερε οφέλη σε πολλαπλές χώρες, αλλά και παροχές υψηλού επιπέδου από χώρες που μόνες τους δεν θα μπορούσαν να συμμετέχουν στη διαδικασία και άρα θα έμεναν εκτός παιχνιδιού, μαζί με το κοινό και τις «αγορές» τους.

Την ιδέα πάντως φάνηκε να ενθαρρύνει ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάνταρ Τσεφερίν, αναφέροντας τον Ιούνιο του 2017 πως «η Ευρώπη σίγουρα θα θέλει το 2030 να δει το Μουντιάλ να επιστρέφει σε αυτήν», για να συμπληρώσει η ίδια η ομοσπονδία λίγες μέρες αργότερα πως θα στήριζε «μια καθαρά αγγλική υποψηφιότητα ή έστω μια από πολλές βρετανικές χώρες».Το ειδικό βάρος σίγουρα παίζει τον δικό του ρόλο και στην περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας δεν μπορεί να παραβλεφθεί.


H ΙΔΕΑ ΓΙΑ... ΝΟΤΙΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

Εξάλλου, άλλοι για λόγους εντυπώσεων και άλλοι στοχεύοντας επικοινωνιακά σε συγκεκριμένα οφέλη «παίζουν« το παιχνίδι. Ξανά τον Ιούνιο του 2017 ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζάε-Ιν είχε προτείνει την επαναδιοργάνωση από χώρες της Άπω Ανατολής, συμπεριλαμβάνοντας και τη Βόρεια Κορέα και «μαρτυρώντας» την πρόθεση του προέδρου της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ των κυβερνήσεων των δυο χωρών μπροστά στο «όραμα» της ιστορικής ευκαιρίας συνεργασίας.  Οι άλλες χώρες θα ήταν η Κίνα και η Ιαπωνία, με την πρόθεση για επίσημη πρόταση να αποκαλύπτεται στον Ιταλό αξιωματούχο από επίσημα χείλη, αυτά του προέδρου της Ομοσπονδίας της Ν. Κορέας, Τζουγκ Μονγκ-Γκου στη Μόσχα το καλοκαίρι του 2018 και στο περιθώριο του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας.


Η ΙΣΠΑΝΙΑ, Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΜΕΡΟΥΝ

Τέλος, κάθε άλλο παρά αδιάφορα κοιτούν προς το μέλλον των Μουντιάλ και άλλες χώρες, που επιχειρούν μεμονωμένα προς το παρόν να διερευνήσουν τις δικές τους πιθανότητες. Μόλις λίγες εβδομάδες πριν, τον Σεπτέμβριο του 2018 ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ έκανε λόγο για «ενδιαφέρον» της χώρας του να καταθέσει υποψηφιότητα για το Μουντιάλ 2030, δίχως να αναλύσει περισσότερα.

Αντίστοιχη έκταση έχει πάρει και η δεδηλωμένη, όχι ιδιαιτέρως «θερμή» πάντως, πρόθεση αφρικανικών κρατών και συγκεκριμένα της Αιγύπτου και του Καμερούν, που υπολείπονται στην «κούρσα» μέχρι στιγμής. Ο υπουργός Αθλητισμού των «Φαραώ», Ασράφ Σομπί, αναφέρθηκε τον περασμένο Ιούλιο στο ζήτημα, όπως και ο υποψήφιος των εκλογών του Οκτωβρίου στη χώρα των «ανίκητων λιονταριών», Τζόσουα Οσίχ, που πάντως έχασε τις εκλογές και όπως φαίνεται, δεν επρόκειτο για τίποτα περισσότερο από έωλες υποσχέσεις.

Το τοπίο έχει καθοριστεί και μεταξύ των συγκεκριμένων ορίων αναμένται να προκύψουν νικητές και χαμένοι. Οι πιθανότητες είναι δύσκολο να οριστούν, αν και η συμμετοχή της Ελλάδας έστω και στην κουβέντα κάνει τη συζήτηση ενδιαφέρουσα! Μένει να φανεί αν η βαλκανική πρόθεση «μεταφραστεί» σε επίσημη πρόταση και στη συνέχεια ποιοι χειρισμοί θα ακολουθήσουν.


Πηγή: gazzetta.gr


BOUKIS


 
Top