Η δουλειά που γίνεται στις Ακαδημίες του Εθνικού τα τελευταία χρόνια έχει εξαιρετικά αγωνιστικά αποτελέσματα, με την εφηβική ομάδα του συλλόγου να κερδίζει τα τελευταία 2 χρόνια το πρωτάθλημα του Πειραιά. 

Όμως όπως λένε οι άνθρωποι της ομάδας, αυτός είναι ένας παράπλευρος στόχος. 

Ο βασικός είναι να αξιοποιήσουν  τους ταλαντούχους παίκτες που έχουν δουλέψει στην Ακαδημία για πολλά χρόνια και να επανδρώσουν την πρώτη ομάδα με αυτούς, όπως γινόταν τα παλιά χρόνια. 

Μια διαδικασία καθόλου εύκολη που απαιτεί πλάνο και επι μέρους λύσεις σε πολλά θέματα.

Ο Βαγγέλης Ρέντζος προπονητής επι σειρά ετών στην Ακαδημία του Εθνικού και κατά περιόδους και σε άλλες ακαδημίες, μαζί με τον Γιάννη Βασιλική που είναι ο υπεύθυνος  φυσικής κατάστασης στα μεγάλα τμήματα και ισόρροπης ανάπτυξης αθλητών στα μικρότερα τμήματα, είναι δύο άνθρωποι κλειδιά σε αυτή την προσπάθεια. 

Μας εξηγούν:

Βαγγέλης Ρέντζος (προπονητής): 

Κάνουμε πολύ δουλειά μαζί με όλους τους συνεργάτες και τους υπεύθυνους στην Ακαδημία και φυσικά με τα παιδιά. 

Ο καθρέφτης όλων είναι το γήπεδο και τα αποτελέσματα των μετρήσεων μας και των αγώνων, δείχνουν ότι αυτό το στάδιο το κάνουμε καλά. 

Για να πετύχεις το μέγιστο που μπορείς, πρέπει να έχεις εξειδικευμένους για κάθε τομέα και ο καθένας να κάνει την δουλειά στον τομέα του. 

Ταυτόχρονα να υπάρχει καλή χημεία και σχέση μεταξύ όλων αυτών. 

Για παράδειγμα, στα θέματα φυσικής κατάστασης, πρόληψης τραυματισμών, και ισόρροπης ανάπτυξης αθλητών, η συνεργασία της Ακαδημίας τα τελευταία χρόνια με το Λαέρτειο αλλά και με το Powerhouse Corner και τον Γιάννη Βασιλική έχει δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα. 


Γιάννης Βασιλικής (γυμναστής ΤΕΦΑΑ, υπεύθυνος φυσικής κατάστασης): Όσα παιδιά ακολουθούν το πρόγραμμα που τους προτείνει η ομάδα και συμπληρώνουν τις προπονήσεις στο γήπεδο, με εξειδικευμένα και εξατομικευμένα προγράμματα στο γυμναστήριο, παρουσιάζουν μεγάλη βελτίωση.

Γιατί οι ανάγκες κάθε αθλητή είναι διαφορετικές από τον συναθλητή του, όπως είναι και οι ικανότητες και οι ελλείψεις του. 

Για μένα είναι μεγάλη χαρά να βλέπω παιδιά που δουλεύουν μαζί μου, να προωθούνται στην πρώτη ομάδα όπως οι 3 του εφηβικού που ξεκίνησαν με την πρώτη ομάδα φέτος. 

Είναι επιβράβευση των κόπων και των θυσιών που κάνουν συνεχώς πολλά χρόνια.

Στην ερώτηση αν πιστεύει ότι ταλέντα από την Ακαδημία θα παίξουν στην πρώτη ομάδα, ο κόουτς  Β. Ρέντζος μας είπε:


Έχουμε αρκετούς παίκτες που έχουν το ταλέντο και όλες τις προδιαγραφές να το κάνουν. Μας προβλημάτισε το γεγονός ότι στο παρελθόν εξαιρετικοί ποδοσφαιριστές μας δεν κατάφεραν να αγωνιστούν σε υψηλό επίπεδο, παρότι σε μικρότερη ηλικία όλα έδειχναν ότι μπορούν να έχουν  μια σπουδαία πορεία. Ξέρουμε φυσικά ότι η εξέλιξη του ποδοσφαιριστή είναι πολύπλοκη και σύνθετη διαδικασία, αλλά δουλειά μας είναι να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. 

Στα πρώτα στάδια τα πράγματα είναι πιο εύκολα για εμάς, αλλά μας μένουν ακόμα ενέργειες για το μεταβατικό στάδιο από την Ακαδημία στην 1η ομάδα. 

Σε ομάδες σαν την δική μας που κάνουν κάθε χρόνο πρωταθλητισμό, είναι δύσκολο να πάρουν πολύ χρόνο συμμετοχής οι νεαροί παίκτες που έρχονται από την Ακαδημία, πράγμα απολύτως απαραίτητο για την εξέλιξη τους. 

Έχουμε όμως ένα σχέδιο για να το αντιμετωπίσουμε αυτό και πιστεύω ότι από φέτος θα το προχωρήσουμε με γρήγορο ρυθμό.


BOUKIS


 
Top