Κλασσικό ερώτημα που απασχολεί όλους τους γονείς των αθλητών, είναι αν συνδυάζεται το ποδόσφαιρο και γενικότερα ο αθλητισμός με τα μαθήματα. 

Ειδικά  όταν οι απαιτήσεις είναι υψηλές και στα δύο. 

Πολλοί νεαροί ποδοσφαιριστές κάθε χρόνο αποδεικνύουν ότι αυτός ο συνδυασμός είναι εφικτός, πετυχαίνοντας εξαιρετικές επιδόσεις. 

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί  ο ταλαντούχος μέσος  του Εθνικού Πειραιά Ανδρέας Βατίστας, που αρίστευσε στις Πανελλήνιες, ενώ ταυτόχρονα οδήγησε την ομάδα του στην κατάκτηση του εφηβικού πρωταθλήματος Πειραιά για 2η συνεχόμενη χρονιά.

Μετράει ήδη 11 χρόνια στην ομάδα του Εθνικού, εκ των αρχηγών της εξαιρετικής «φουρνιάς» της ομάδας του  που κέρδισε επανειλημμένα πρωταθλήματα σε όλες τις κατηγορίες υποδομών (εφηβικό, παιδικό, προπαιδικό), και με συμμετοχές στις προπονήσεις της αντρικής ομάδας ήδη από την ηλικία των 15 ετών. Παράλληλα με αυτά, έχει πολλές διακρίσεις σε πανελλήνιους και διεθνείς μαθητικούς διαγωνισμούς, με κορυφαίες την φετινή 3η θέση στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό Αστροφυσικής στην Τουλούζη και την 3η θέση στο διεθνή διαγωνισμό διαστημικής ρομποτικής Zero Robotics.«Ο στόχος μου ήταν οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί του ΕΜΠ, μια σχολή που ταυτίζεται με τα ενδιαφέροντα μου.  Έγραψα 20 Φυσική, 19,9 Χημεία, 19,4 Μαθηματικά και 17  Έκθεση. Συγκέντρωσα 19.162 μόρια πετυχαίνοντας έτσι  τον στόχο μου.»

Πως συνδύασες ποδόσφαιρο και διάβασμα;

Το να συνδυάσει κανείς την προετοιμασία για τις πανελλήνιες με το ποδόσφαιρο είναι κάτι που για πολλούς φαντάζει πολύ δύσκολο, ειδικά όταν στοχεύει  σε σχολές με πολύ υψηλές βάσεις. 

Στην πραγματικότητα δεν είναι όμως. 

Απαιτείται πλάνο, σωστή διαχείριση του ελεύθερου χρόνου και ισορροπία (όχι ακρότητες). 

Το καθημερινό μου πρόγραμμα ειδικά την τελευταία χρόνια ήταν πολύ πιεστικό. 

Το πρωί σχολείο, μετά φροντιστήριο και το βράδυ διάβασμα μέχρι αργά. 

Ανάμεσα σε αυτά έβρισκα μερικά κενά προκειμένου να γυμναστώ, ώστε να διατηρηθώ σε φόρμα για τις αγωνιστικές μου υποχρεώσεις.  

Έξοδο αυστηρά μία φορά την εβδομάδα. Δυστυχώς δεν μπορούσα να ακολουθήσω όλες τις προπονήσεις με την ομάδα, αλλά υπήρχε άψογη συνεργασία και εμπιστοσύνη με τον κόουτς Βαγγέλη Ρέντζο και τον γυμναστή της ομάδας Γιάννη Βασιλική, οπότε εκτελούσα (όπως και άλλα παιδιά της ομάδας που έδιναν πανελλήνιες) εξειδικευμένο  πρόγραμμα  μόνος μου σε γήπεδο της γειτονιάς μου. 

Ευτυχώς η φιλοσοφία της Ακαδημίας του Εθνικού είναι τέτοια, που επιτρέπει στους παίκτες των ακαδημιών την παράλληλη ενασχόληση τους με το ποδόσφαιρο αλλά και με τα μαθήματα σε πολύ υψηλό επίπεδο. 

Γι αυτό έχουμε κάθε χρόνο πολλές επιτυχίες, όπως θα έχουμε και φέτος στις πανελλήνιες από πολλούς συμπαίκτες μου.


Το ποδόσφαιρο ήταν εμπόδιο στην προσπάθεια σου για τις πανελλήνιες;

Το ποδόσφαιρο μπορώ να πω πως, όχι απλά δεν μου έκοψε το δρόμο αλλά πως με βοήθησε στην προσπάθεια μου, καθώς ήταν ένας τρόπος να αποφορτίζω την καθημερινή πίεση. 

Ήταν κάτι που με "ξεκούραζε" και με ευχαριστούσε.

Και όταν κάνεις πρωταθλητισμό, μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι την πίεση, τις δυσκολίες και ατυχίες και να έχεις την καλύτερη απόδοση που μπορείς στους «τελικούς». 

Είναι μάθημα και για τις εξετάσεις και γενικότερα. 

Προτείνω ανεπιφύλακτα στα μικρότερα παιδιά να μην σταματάνε τον αθλητισμό λόγω των πανελληνίων, αλλά να τα συνδυάζουν με τον καταλληλότερο για αυτούς τρόπο.BOUKIS


 
Top