Λάτρης του ποδοσφαίρου από πολύ μικρή ηλικία, ο Δημήτρης Γιαννούλης συνεχίζει να υπηρετεί μέχρι και σήμερα από τη θέση του προπονητή το άθλημα που αγάπησε. Ξεκίνησε να αγωνίζεται από 14 ετών και έκτοτε έμεινε στα γήπεδα ως παίκτης για δεκαετίες, με πέρασμα και από επαγγελματικές κατηγορίες. 

Τελευταίος του σταθμός ήταν ο Ήφαιστος Νικαίας εκεί όπου άρχισε αμέσως και την προπονητική, το 2010. Έχει περάσει επίσης ως προπονητής από τις Κ17 και Κ20 της Καλλιθέας, τη Χαλδηδόνα, τη Δόξα Πειραιά, την Κ20 και για λίγο την ανδρική ομάδα του Αχαρναϊκού, ενώ την περσινή σεζόν ανέλαβε το πολύ δύσκολο έργο για παραμονή με τον Φαληρικό στην Α' Πειραιά.

Τι απολογισμό θα κάνατε για τη χρονιά που φεύγει όντας στον πάγκο του Φαληρικού και με βάσει τις συνθήκες που αντιμετωπίσατε;

-Εξ αρχής οι συνθήκες στην ομάδα δεν ήταν οι ιδανικές. Πήρα όμως την απόφαση μαζί με τον πρόεδρο, τον κ. Μπαξεβανάκη, να βοηθήσουμε τον Φαληρικό να σταθεί στην Α' κατηγορία με ότι μέσα υπήρχαν. Είχαμε μεγάλο πρόβλημα στη στελέχωση του ρόστερ με αποτέλεσμα στις προπονήσεις και κατ' επέκταση στους αγώνες να αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Ειδικά τους τελευταίους δύο μήνες δεν συμπληρώναμε καν 14αδα. Ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά, που πρώτη φορά έζησα ως τεχνικός και δεν κρύβω το γεγονός πως έχω στενοχωρηθεί σε ένα σημείο.

Με τι φιλοδοξίες ξεκίνησε η σεζόν στον Φαληρικό;

-Υπήρχαν στο κάδρο κάποιες πολύ σημαντικές χορηγικές συμφωνίες του προέδρου και τότε έβγαινε προς τα έξω ότι η ομάδα θα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Ωστόσο αυτό το πλάνο δεν προχώρησε ποτέ και φανταστείτε ότι τότε από τον Φαληρικό αποχώρησαν 18, σχεδόν αναντικατάστατοι, παίκτες. Παρά τις τεράστιες δυσκολίες όμως, πρέπει να πω ότι σε πολλά παιχνίδια παρουσιαστήκαμε ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί και απέναντι σε ομάδες που πρωταγωνιστούσαν. Το παράπονο μου είναι ότι ενώ είχαμε να δείξουμε πράγματα, πολλοί παίκτες αλλά και καλές μονάδες άφησαν την ομάδα, δείχνοντας αδιαφορία.

Παραμένετε στον Φαληρικό και τη νέα χρονιά;

-Θα παραμείνω δίπλα στην ομάδα αλλά ακόμη δεν ξέρω αν θα είναι από το πόστο του προπονητή. Έχω πει με τον πρόεδρο ότι θα στήσουμε από φέτος τμήματα υποδομής και θα βοηθήσω σίγουρα σε αυτό το κομμάτι, έχοντας ως στόχο να δημιουργήσουμε τουλάχιστον εφηβικό και παιδικό τμήμα. Ήδη υπάρχουν επαφές με νεαρούς ποδοσφαιριστές που θέλουν να έρθουν στον Φαληρικό, αλλά σίγουρα θέλουμε να είμαστε και ανταγωνιστικοί στη Β' Πειραιά, όχι να πούμε ότι θα κατέβουμε απλά για να παίξουμε στο νέο πρωτάθλημα.

Ποια η σχέση σας με τον Γιώργο Μπαξεβανάκη;

-Είναι προσωπικός μου φίλος αν και ήταν η πρώτη χρονιά που συνεργαστήκαμε. Είδα ότι μοιραζόμαστε ίδιες απόψεις και ταυτιζόμαστε σε πολλά. Με πείραξε πολύ το ότι τον άφησαν ξαφνικά μόνο του και ήθελα να κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω. Ξέραμε ότι ο Φαληρικός θα είναι... σάκος του μποξ, αλλά παλέψαμε όπως μπορούσαμε να τον κρατήσουμε ζωντανό.

Έχετε βγάλει κάποια συμπεράσματα για τους δύο φετινούς ομίλους της Α' Πειραιά;

-Τον 1ο όμιλο είναι η αλήθεια δεν τον παρακολούθησα τόσο. Για τον δικό μας θα έλεγα πως σίγουρα ξεχώρισαν 2-3 ομάδες οι οποίες εν τέλει διεκδίκησαν και την άνοδο. Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι φάνηκε επίσης το ποιες ομάδες θα παλέψουν λογικά για την παραμονή και τελικά όντως ήταν εκείνες που βρέθηκαν στα play-out.

Πιστεύετε ότι μπορούν οι ομάδες να υποστηρίξουν ένα πλάνο με ανάδειξη παικτών από τις υποδομές, ακόμη και στο επίπεδο της Α' Πειραιά;

-Γενικότερα είμαι της άποψης ότι πρέπει να δίνεται μεγάλη βαρύτητα στα αναπτυξιακά τμήματα και είμαι σε θέση να γνωρίζω πολλά, έχοντας περάσει και από αυτό το στάδιο στην προπονητική. Είμαι υπέρ τω νεαρών παικτών γιατί από αυτούς μόνο θετικά θα αποκομίσει ένας σύλλογος. Αρκεί φυσικά και εκείνοι να δείχνουν την απαραίτητη προσοχή και θέληση στους προπονητές τους.

Το επίπεδο στα πρωταθλήματα του Πειραιά είναι ήδη υψηλό, ασχέτως που ορισμένες ομάδες έχουν μία έξτρα οικονομική δυνατότητα. Θεωρώ επίσης ότι σε ακόμη καλύτερη μοίρα βρίσκονται τα σωματεία όπου υπάρχουν τμήματα υποδομής και αυτό θα επιδιώξουμε τη νέα χρονιά και στον Φαληρικό. Να δημιουργηθούν αυτά τα τμήματα ώστε μακροπρόθεσμα να επωφεληθεί η ομάδα από τα δικά της παιδιά.Πώς θα σκιαγραφούσατε την προπονητική φιλοσοφία που σας διακρίνει;

-Πολλά εξαρτώνται καθαρά από τα μέσα που διαθέτεις. Εφόσον ο προπονητής είναι σε μία ομάδα με ικανοποιητικό μπάτζετ, τότε μπορεί να κάνει τις επιλογές που θέλει ανάμεσα σε έμπειρους αλλά και νεαρούς ποδοσφαιριστές και να δημιουργήσει ένα σύνολο που θα τον αντιπροσωπεύει. Γενικότερα όμως το ποδόσφαιρο περιέχει αρκετή τακτική και μέσα από αυτή, εγώ προσωπικά θέλω να παράγεται όμορφο και ελκυστικό θέαμα. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει προπονητής που να μη θέλει τη νίκη και καλώς ή κακώς εμείς κρινόμαστε από το αποτέλεσμα. Αν γινόταν βέβαια να συνδυάζεται πάντοτε η ουσία με το θέαμα τότε αυτό θα ήταν ευχής έργον.

Θα σκεφτόσασταν την "αποτυχία" αν διαλέγατε να στηριχτείτε σε μεγάλο μέρος σε νεαρούς ποδοσφαιριστές με στόχο να τους αναδείξετε;

-Όταν έχεις ως "αποστολή" να αναδείξεις παιδιά από την μικρή τους ηλικία τότε αυτό δεν θα το "πληρώσεις" ποτέ. Στηριζόμενος σε νεαρούς παίκτες δεν είναι απαραίτητο πως θα έχεις αποτέλεσμα σε ένα μήνα ή σε ένα χρόνο. Τα κέρδη μελλοντικά θα είναι πολυεπίπεδα και θα αφορούν και την ίδια την ομάδα αλλά και τους παίκτες. Σε αυτό ακριβώς το πλάνο θα στηριχθεί φέτος και ο Φαληρικός και ήδη ο σχεδιασμός αυτός έχει ξεκινήσει. Αν φέτος είχαμε για παράδειγμα ένα εφηβικό τμήμα θα μπορούσαμε να στελεχώσουμε πολύ ευκολότερα την ανδρική ομάδα όταν ήρθαμε σε δύσκολη θέση.

Ποια είναι τα προβλήματα που θα εντοπίζατε στο ποδόσφαιρο του Πειραιά;

-Νομίζω πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως οι γηπεδικές εγκαταστάσεις είναι η μεγαλύτερη αρρώστια στον Πειραιά. Όταν 5 και 6 ομάδες προπονούνται στο ίδιο γήπεδο και τα ωράρια είναι τόσο άβολα καμία ομάδα δεν μπορεί να προετοιμαστεί και να δουλέψει όπως θα ήθελε. Και δυστυχώς όσο δεν παίρνονται πρωτοβουλίες για νέες εγκαταστάσεις αυτό το πρόβλημα θα παραμένει άλυτο.

Πέρα από την ενασχόληση με τις νεοσύστατες υποδομές στον Φαληρικό, έχετε προτάσεις από άλλες ομάδες ώστε να αναλάβετε την τεχνική τους ηγεσία;

-Βρίσκομαι σε επαφές οι οποίες βέβαια είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο. Υπάρχει ένα ενδιαφέρον από δύο ομάδες από την Α' Αθήνας αλλά περιμένω και κάτι καλό από μεγαλύτερη κατηγορία, τη Γ' Εθνική.

Τι να ξέρει και τι να περιμένει η διοίκηση που προσεγγίζει τον Δημήτρη Γιαννούλη;

-Με μία λέξη θα έλεγα ότι είμαι ακριβοδίκαιος. Αυτός που αξίζει να παίξει εγώ θα τον βάλω να παίξει, χωρίς περαιτέρω υποδείξεις. Ξέρετε η κερκίδα είναι γεμάτη προπονητές, όμως μόνο ο ίδιος ο προπονητής ξέρει τι συμβαίνει μέσα στα αποδυτήρια. 

Επίσης είμαι πάντα υπέρ του συνόλου και δεν κοιτάω τον εαυτό μου. Η διοίκηση που μιλάει μαζί μου να ξέρει ότι θέλω να έχουμε εμπιστοσύνη μεταξύ μας και σωστή και ειλικρινή συνεργασία. Εγώ τους παίκτες μου και τους συνεργάτες μου τους κοιτάω στα μάτια και δεν κάνω δημόσιες σχέσεις με κανέναν. 

Θεωρείτε πρόκληση κάποια μεγαλύτερη κατηγορία όπως είναι η Γ Εθνική;

-Εννοείται πως είναι μια πρόκληση για τον καθένα και δεν κρύβω ότι θα ήθελα κάποια στιγμή στο μέλλον να ζήσω την εμπειρία αυτού του επιπέδου. Αλλά και στην Αθήνα οι συνθήκες οργανωτικά είναι λίγο καλύτερες και θα σκεφτόμουν πολύ σοβαρά και το ενδεχόμενο του να πάω σε κάποια ομάδα της ΕΠΣΑ. Η πόρτα μου φυσικά παραμένει ανοιχτή και για το πρωτάθλημα που εργάζομαι όλα αυτά τα χρόνια, στον Πειραιά.

Πώς σκέφτεστε γενικότερα το μέλλον σας στην προπονητική;

-Προτιμώ να κοιτάζω περισσότερο το αύριο και όχι μακροπρόθεσμα. Αν θα είμαι δηλαδή σε μία ομάδα και το πώς θα δουλέψω για να τη στελεχώσω. Γενικότερα βλέπω αλλιώς αυτό το άθλημα. Αν έβαζα στην πρώτη κλίμακα την οικογένεια μου, στην αμέσως επόμενη θα ήταν το ποδόσφαιρο. Γιατί για εμένα είναι όλη μου η ζωή. Μέχρι τα 41 μου αγωνιζόμουν ως παίκτης και αμέσως έγινα προπονητής. Δεν μπορώ να φανταστώ την καθημερινότητα μου χωρίς αυτό. Είναι έρωτας... παλιός και τρόπος ζωής και έτσι θα συμβούλευα και τον καθένα να το δει.

Θα θέλατε να δείτε βελτιώσεις στο ποδόσφαιρο του Πειραιά και αν ναι ποιες θα ήταν αυτές κατά τη γνώμη σας;

-Πριν μερικά χρόνια είχε γίνει μια συνεδρίαση από την Ένωση Πειραιά με τους προπονητές με θέμα τρόπους ώστε να εξελίσσεται το Πειραϊκό ποδόσφαιρο. Τότε από την πλευρά μου είχα προτείνει η Α' Πειραιά να γίνει ένας ενιαίος όμιλος και η Β' με την Γ' να χωρίζονται σε δύο. Πίστευα και ακόμη το πιστεύω πως αν η Α' κατηγορία απαρτιζόταν από 16-18 συνολικά ομάδες θα είχαμε ένα τρομερά ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και θα υπήρχε μεγαλύτερο κίνητρο. Ακόμη και στη Β', αν μία ομάδα επένδυε με στόχο την άνοδο θα ήξερε ότι του χρόνου ίσως παίξει σε ένα υψηλού επιπέδου πρωτάθλημα. 

Για τον παράγοντα της διαιτησίας;

-Πάντοτε η συμπεριφορά μου προς τους διαιτητές ήταν και θα είναι άψογη. Ακόμη και όταν νιώθω ότι έχουν αδικήσει κατάφωρα την ομάδα και εμένα θα πάω να τους χαιρετήσω, θα δώσω συγχαρητήρια και θα είμαι απόλυτα κόσμιος. Στο δικό μου το μυαλό δεν θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει σκοπιμότητα. Θα το χαρακτήριζα αμάθεια ίσως, γιατί όπως στους παίκτες και στους προπονητές έτσι και στους διαιτητές, υπάρχουν οι καλοί, οι μέτριοι αλλά και οι κακοί. Και αυτοί είναι μέρος του παιχνιδιού και θεωρώ ότι ο ρόλος τους είναι να κρατούν τις ισορροπίες.

Επίσης είμαι της άποψης ότι όταν έχεις καλούς παίκτες και σωστό και δουλεμένο πλάνο, είναι σχεδόν απίθανο να σου "φράξει" το δρόμο ο διαιτητής. Ποτέ δηλαδή δεν θα έβρισκα άλλοθι εκεί, γιατί πρώτα θα κοιτάξω το τι έγινε λάθος στη δική μου ομάδα.

Κλείνοντας, τι ευχές θα δίνατε για τη νέα αγωνιστική περίοδο;

-Ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η υγεία για όλους, γιατί και πέρυσι είδαμε ότι δυστυχώς υπήρξαν, και λόγω των γηπέδων, πολλοί τραυματισμοί. Επίσης θα ήθελα να δοθεί περισσότερη στήριξη στους προπονητές και στο έργο τους, ώστε αυτό να φανεί σε βάθος χρόνου και όχι σε μερικούς μόνο μήνες. Εύχομαι να δούμε φέτος ένα πολύ καλύτερο πρωτάθλημα δίνοντας "αέρα" και σε νεαρούς παίκτες ώστε να αναδειχθούν, αλλά και να υπάρχει ισονομία σε όλες τις ομάδες, ανεξαρτήτως κατηγορίας.BOUKIS


 
Top