Κάτοχος του διπλώματος προπονητικής Uefa Pro, του ανώτερου στην Ευρώπη, καθηγητής φυσικής αγωγής και ιδρωτικό μέλος στο Σύνδεσμο Προπονητών Ποδοσφαίρου Πειραιά, ο Δημήτρης Καλύκας υπηρετεί εδώ και χρόνια ανελλιπώς το ποδόσφαιρο μέσα από ποικίλους ρόλους.

Έχει θητεύσει ως τεχνικός διευθυντής στον Άρη Αμφιάλης, διετέλεσε προπονητής της Καλλιθέας και της ΠΑΕ Αλίμου στη Β' Εθνική, στον ΑΟΤ Αλίμου στη Γ' Εθνική, αλλά και σε ομάδες μικρότερων κατηγοριών με πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ αξιοσημείωτο είναι και το πέρασμα του από αναπτυξιακά τμήματα, όπως η θητεία ως τεχνικός της Κ19 του Αχαρναϊκού.


Κλείνοντας μια σεζόν στον πάγκο του Αετού, τι απολογισμό θα κάνατε με βάσει και τους στόχους που είχαν τεθεί στο ξεκίνημα;

-Τα τελευταία τρία χρόνια ο Αετός βρίσκεται σταθερά σε θέση πρωταγωνιστή στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι του Πειραιά. Εγώ ανέλαβα φέτος μετά από μαζικές αποχωρήσεις και κοινός στόχος με τη διοίκηση του συλλόγου ήταν να δημιουργήσουμε ένα ανταγωνιστικό σύνολο, μείγμα έμπειρων παικτών αλλά και παιδιών από τις υποδομές που θα πρωταγωνιστούσε, όπως και έγινε.

Χρειαστήκαμε βέβαια ένα εύλογο διάστημα προσαρμογής, όμως η μαγιά που φτιάχτηκε έφερε την ομάδα στην πρώτη θέση της βαθμολογίας στο τέλος του πρώτου γύρου.

Ποιο ήταν το βασικό ζητούμενο της διοίκησης;

-Στόχος ήταν με αυτό το μείγμα των νεαρών και των έμπειρων παικτών να είμαστε στις υψηλές θέσεις της βαθμολογίας. Δυστυχώς τον Ιανουάριο δεν μπορέσαμε να ενισχυθούμε όπως θα θέλαμε και πορευτήκαμε με πολύ μικρές προσθαφαιρέσεις ως το τέλος, όπου λεπτομέρειες, χαλαρότητα και δύο τέρματα στις καθυστερήσεις (με Αμφιάλη και Ατρόμητο Πειραιά) μας στοίχισαν την πρωτιά. Σε γενικό πλαίσιο πιστεύω ότι ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τον Αετό, αν και θεωρώ ότι ήταν ευκαιρία φέτος να γίνει η υπέρβαση, η άνοδος στη Γ' Εθνική.

Πού πιστεύετε ότι κρίθηκε το πρωτάθλημα, όσον αφορά τον 1ο όμιλο όπου συμμετείχατε;

-Από την κλήρωση κιόλας φαινόταν πως θα είναι ένα δύσκολο πρωτάθλημα με πολλές απώλειες βαθμών, αφού Αετός Κορυδαλλού, Μοσχάτο, Ατρόμητος Πειραιά και Ερμής Κορυδαλλού έπεσαν στον ίδιο όμιλο. Και αυτό αποδείχθηκε στην πορεία. Νομίζω ότι τη δική μας ανταγωνιστικότητα με το Μοσχάτο εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο ο Ατρόμητος και αν και αρχικά δεν είχε τέτοιες βλέψεις, τελικά κατάφερε να κόψει πρώτος το νήμα. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό έπαιξε αναμφισβήτητα η βαριά φανέλα και ο κόσμος που ενίσχυε την ομάδα του Ατρόμητου, αποτελώντας το 12ο παίκτη της.Το κεφάλαιο "Αετός Κορυδαλλού" έκλεισε για εσάς, που βλέπετε το μέλλον σας την επόμενη αγωνιστική περίοδο;

-Έγιναν συζητήσεις με την πλευρά του Αετού Κορυδαλλού, αλλά διαπιστώθηκαν διαφορές σε θέματα φιλοσοφίας και μπάτζετ και έτσι η συνεργασία μας ολοκληρώθηκε. Φυσικά συνεχίζουμε να διατηρούμε πολύ καλές σχέσεις, αλλά πλέον οι δρόμοι μας χωρίζουν. Έχουν ήδη γίνει κάποιες επαφές με τρεις ομάδες, αλλά βρισκόμαστε ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο. Άλλωστε δεν βιάζομαι να καταλήξω, ψάχνω πάντοτε να δουλεύω κάτω από τις κατάλληλες προϋποθέσεις και θέλω να είμαι σίγουρος για την επιλογή μου.

Ποια είναι η προπονητική φιλοσοφία που σας διακρίνει;

-Σαν προπονητής μου αρέσει σίγουρα να κάνω πρωταθλητισμό, όμως αυτό θέλω να συνδυάζεται και με άλλους τομείς. Όπως το ότι οι ομάδες μου θέλω να χαρακτηρίζονται από επιθετικό και ελκυστικό στυλ ποδοσφαίρου. Στο ερασιτεχνικό επίπεδο δεν πρέπει να υπάρχει το άγχος του αποτελέσματος, αλλά η μέριμνα για σωστό και ορθολογικό τρόπο παιχνιδιού. Ποτέ δεν έπαιξα για το αποτέλεσμα, πάντα στόχος μου ήταν το θελκτικό ποδόσφαιρο και η συνύπαρξη νεαρών και έμπειρων παικτών.

"Ευχαρίστηση μου να χτίζω ομάδες από την αρχή!"

"Υπάρχουν δύο είδη προπονητών, εκείνοι που δημιουργούν ένα σύνολο από 10-12 μετεγγραφικές κινήσεις, έμπειρων παικτών, που αποτελεί τον εύκολο δρόμο, αλλά και εκείνοι που προτιμούν το δύσκολο μονοπάτι, το χτίσιμο δηλαδή μιας ομάδας από την αρχή. Προσωπική μου ευχαρίστηση είναι να χτίζω εξ αρχής και βήμα-βήμα ένα ανταγωνιστικό σύνολο με το δικό μου προπονητικό στυλ".

Η διοίκηση που προσεγγίζει τον Δημήτρη Καλύκα, τι να περιμένει από εκείνον;

-Θα έλεγα ότι πρέπει να έχει υπομονή αλλά και επιμονή, δύο στοιχεία που στην Ελλάδα δυστυχώς είναι σπάνια. Να υπάρχει εμπιστοσύνη στη σχέση προπονητή-διοίκησης γενικότερα, αλλά και κοινοί στόχοι. Το μυστικό της επιτυχίας θα έλεγα πως είναι η αρμονία μιας δυνατής διοίκησης με το τεχνικό επιτελείο και με ποδοσφαιριστές που διψούν για διάκριση."Στις Ακαδημίες να δουλεύουν οι καλύτεροι"

Είναι εφικτή η ανάδειξη ποδοσφαιριστών από τις υποδομές στο ερασιτεχνικό επίπεδο, είτε στο Αθηναϊκό είτε στο Πειραϊκό ποδόσφαιρο;

-Εδώ υπάρχει ένα μπέρδεμα, μεταξύ διοικήσεων, προπονητών και παικτών. Λόγω των οικονομικών συγκυριών παρατηρείται το φαινόμενο του να παίζουν νεαροί ποδοσφαιριστές, όχι γιατί το αξίζουν, αλλά επειδή είναι η πιο συμφέρουσα οικονομικά λύση. Στις ελληνικές υποδομές θα πρέπει να δουλεύουν οι καλύτεροι προπονητές, προπονητές-παιδαγωγοί. Τότε τα νέα παιδιά θα έχουν πάρει ήδη τα απαιτούμενα ερεθίσματα ώστε να ανταπεξέλθουν μετέπειτα στις ανδρικές ομάδες.


Ποια στοιχεία είναι εκείνα που διακρίνετε σε ένα ποδοσφαιριστή και ποια επιδιώκετε να του βελτιώσετε μέσα από την προπόνηση;

-Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο τα κυριότερα στοιχεία που κάνουν ένα παίκτη να ξεχωρίζει, είναι η τεχνική και η ταχύτητα. Όχι μόνο η δρομική ταχύτητα, αλλά και η ταχύτητα σκέψης, αντίληψης, απόφασης, εκτέλεσης. Επίσης είναι πολύ σημαντικό το να είναι ευφυής και να απορροφά ό,τι παίρνει μέσα από την προπόνηση. Από εκεί και πέρα το βασικότερο από όλα αυτά, είναι η προσωπικότητα και η νοοτροπία νικητή. Με αυτή γεννιέται και αυτή είναι που πρέπει να καλλιεργηθεί κατάλληλα από τους παιδαγωγούς, ώστε να εξωτερικευτούν όλα τα τεχνικά στοιχεία που τον διακρίνουν.

Διαπιστώνετε διαφορές μεταξύ Αθήνας και Πειραιά στο ερασιτεχνικό επίπεδο;

-Στον Πειραιά αν και αποτελεί από τα ιδρυτικά μέλη της ΕΠΟ και σε σχέση με άλλες μεγάλες Ενώσεις, υπάρχουν ποσοτικά λιγότερες ομάδες. Θα έλεγα ότι 4-5 είναι οι ομάδες που θα μπορούσαν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρωτάθλημα της Αθήνας, ενώ επιπλέον το επίπεδο της ανταγωνιστικότητας είναι μεγαλύτερο στην Αθήνα απ' ότι στον Πειραιά. Σοβαρό πρόβλημα στην ΕΠΣΠ υπάρχει και στις γηπεδικές εγκαταστάσεις, οι οποίες νοσούν. Και αυτό είναι κάτι που εμποδίζει τις ομάδες στο να αναπτυχθούν. Τι στόχους βάζετε για το προσεχές μέλλον; Πως θα θέλατε να δείτε την προπονητική σας καριέρα να εξελίσσετε;

-Μπήκα στο χώρο αρχικά ως ποδοσφαιριστής. Κανένας παίκτης δεν ξεκινά να ασχολείται με το ποδόσφαιρο για να βγάλει χρήματα, το κάνει γιατί το αγαπάει και έπειτα βλέπει αν μπορεί να στηριχτεί σε αυτό και για βιοποριστικούς λόγους. Προσωπικά συνέχισα και στο χώρο της προπονητικής γιατί αγαπώ αυτό το άθλημα και το λατρεύω. Πρόκειται για λειτούργημα το να βοηθάς τα παιδιά να αντιλαμβάνονται τις αξίες του ποδοσφαίρου και να τα εξελίσσεις μέσα από αυτή τη διαδικασία. Αυτός είναι και ο στόχος μου. Ταυτόχρονα αν αυτό μπορεί να συνδυαστεί και με τίτλους, τότε θα μιλάμε για την απόλυτη επιτυχία και ικανοποίηση.

Τι μήνυμα θα στέλνατε για την ερχόμενη σεζόν όσον αφορά το ερασιτεχνικό επίπεδο;

-Το μήνυμα μου θα ήταν, μιλώντας και για τον Πειραιά που είναι και η περιοχή μου, οι παράγοντες να αντιληφθούν τι ζητούν από το ποδόσφαιρο αλλά και από τους προπονητές και τους παίκτες. Να κινούνται βάσει ενός κοινού πλάνου για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ομάδων, με απώτερο σκοπό την άνοδο του Πειραϊκού ποδοσφαίρου.


BOUKIS


 
Top