του Πάνου Κομματέα


Ξεκίνησε την προπονητική πριν φτάσει τα πρώτα -άντα.

Έχει βρεθεί στους πάγκους των ΑΕ Αιγάλεω,Κολωνού και Κύπρου Κορυδαλλού σαν βοηθός προπονητή,στον ΑΟ Αιγάλεω ως κόουτς του εφηβικού,ενώ είχε αναλάβει τους νεόδμητους Λέοντες Καμινίων και Αστέρα Χαϊδαρίου,παρουσιάζοντας εντυπωσιακό ποδόσφαιρο.

Ο Βασίλης Τσιάκαλος μίλησε για την εφετινή χρονιά στον πάγκο του Αστέρα,για την τακτική του φιλοσοφία,τις διαφορές μεταξύ Αθήνας- Πειραιά αλλά και τα μελλοντικά του σχέδια:Είστε σε πολύ νεαρή ηλικία για να είστε προπονητής ανδρικής ομάδας. Πως το πήρατε απόφαση?

"Σταμάτησα το ποδόσφαιρο από πολύ μικρή ηλικία λόγω κάποιων τραυματισμών.

Δεν θα με εξίταρε να μην μπορώ να παίξω σε υψηλό επίπεδο,οπότε σταμάτησα νωρίς.

Έτσι,επειδή αγαπάω πολύ το ποδόσφαιρο,αποφάσισα να ασχοληθώ με την προπονητική.

Άλλωστε,πάντοτε έβλεπα το ποδόσφαιρο από την σκοπιά του προπονητή,είναι κάτι που πάντα σκεφτόμουν και μου άρεσε."

Είναι λίγο "περίεργο" να είστε προπονητής ανδρικής ομάδας,με την έννοια του ότι πολλές φορές έχετε έρθει σε θέση να κοουτσάρετε και ποδοσφαιριστές σε μεγαλύτερη ηλικία από εσάς. Πως σας φαίνεται αυτό?

"Έτσι όπως το θέτεις είναι όντως λίγο "περίεργο".

Όμως όταν θες να κάνεις κάτι πάρα πολύ καλά,δεν κοιτάς την ηλικία των ποδοσφαιριστών.

Πιστεύω πως αν όλοι αντιληφθούν πως γνωρίζεις την δουλειά σου και ότι κάνεις τα πάντα σε ένα καλό επίπεδο και προς όφελος της ομάδας τότε θα τους εμπνεύσεις τον απαιτούμενο σεβασμό,όσων ετών και αν είναι."

Έχω δουλέψει σε 7-8 ομάδες είτε σας βοηθός προπονητή είτε σαν πρώτος και έχω συνεργαστεί και με παιδιά από πολύ υψηλότερες κατηγορίες - εντούτοις δεν υπήρξε ποτέ το παραμικρό πρόβλημα.

Δίνω μεγάλη βάση στην ψυχολογία της ομάδας και στην επικοινωνία με τον ποδοσφαιριστή."
Ποιά είναι η τακτική σας φιλοσοφία?

"Πάγια θέση μου είναι πως οι ομάδες που προπονώ θέλω να είναι δημιουργικές.

Αυτό φάνηκε και στην εφετινή ομάδα του Αστέρα Χαϊδαρίου όπου μέχρι πριν φύγω ήταν η καλύτερη επίθεση μεταξύ όλων των πρωταθλημάτων της Ε.Π.Σ.Α.

Χρειάζονται,βέβαια,πάρα πολλές εργατοώρες για να έχεις την επιθετική σου τακτική σε υψηλό επίπεδο,σαφώς περισσότερες από την άμυνα.

Η όρεξη και η "τρέλα" για το ποδόσφαιρο υπάρχει άφθονη οπότε όλα καλά."

Θα σκοτώνατε το θέαμα για το αποτέλεσμα?

"Ασφαλώς. 

Αν ο αποκλειστικός στόχος της ομάδας είναι να παίρνει αποτελέσματα,τότε μπορώ να φτιάξω μία τέτοια.

Στην μέχρι τώρα πορεία μου έχω κάτσει σε πάγκους ομάδων που ήταν καινούριες στα πρωταθλήματα τόσο του Πειραιά όσο και της Αθήνας.

Αυτό που τους ενδιέφερε ήταν να τραβήξουν τα βλέμματα και να καθιερωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην συνείδηση του κόσμου.

Τους Λέοντες τους άφησα σε θέση για τα πλέι οφ ανόδού,αλλά και ο Αστέρας πριν φύγω ήταν στην τρίτη θέση με 3 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο,διεκδικώντας άνοδο.

Εκεί πετύχαμε τον συνδυασμό καλού ποδοσφαίρου και αποτελεσμάτων."

Είναι πιο δύσκολη η ψυχολογική προετοιμασία των παιχτών πριν από τους αγώνες ή το κομμάτι της προπονητικής κατά τη διάρκεια των αγώνων?

"Δεν μπορώ να τα διαχωρίσω.

Αυτό που ξέρω είναι πως χωρίς την καλή ψυχολογία η ομάδα δεν μπορεί να παίξει ποδόσφαιρο και να διεκδικήσει αποτελέσματα.

Από την άλλη,πρέπει να μπορείς να διαβάσεις τον αντίπαλο πριν αλλά και κατά την διάρκεια των αγώνων διότι παραμονεύουν πολλοί απρόβλεπτοι παράγοντες,όπως κόκκινες κάρτες,αλλαγές συστημάτων κτλ.

Σαν προπονητής είσαι υποχρεωμένος να είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις τα πάντα και να αντιληφθείς εγκαίρως το ότι συμβαίνει."

Τι συνθήκες βρήκατε στον Αστέρα Χαϊδαρίου και πως πήρατε την απόφαση να αναλάβετε την ομάδα?

"Όταν αποχώρησα από τους Λέοντες ήθελα να μετακομίσω στην Αθήνα.

Στην θέση του τεχνικού διευθυντή στον Αστέρα ήταν ένας φίλος μου ο Μάξιμος Κατικαρίδης και έτσι ήταν πιο εύκολο να αποδεχθώ την πρόταση,λόγω της ύπαρξης ενός οικείου προσώπου.

Από κει και πέρα βρήκα μια ομάδα με μηδέν παίχτες στο ρόστερ.

Ήταν μια πολύ δύσκολη αποστολή.

Είναι πολύ διαφορετικό πράγμα να έχεις έναν κορμό και να πρέπει να προσθέσεις κάποιους ποδοσφαιριστές στο ρόστερ από το να πρέπει να φτιάξεις μια ομάδα και να την προετοιμάσεις σωστά από την αρχή,δίνοντας της παράλληλα πρωταγωνιστική χροιά.

Ήταν μια πολύ σημαντική εμπειρία για μένα που με έκανε πολύ πιο δυνατό για το μέλλον."

Την περσινή σεζόν ο Αστέρας έφτασε στην υψηλότερη θέση της σύντομης ιστορίας του(5η). Είστε ικανοποιημένος από την περσινή σεζόν συνολικά?

"Η περσινή σεζόν ξεκίνησε με -2 βαθμούς λόγω παλαιότερης ποινής.

Η ομάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει την άνοδο της μέσω των μπαράζ.

Παρόλα αυτά βρεθήκαμε σε μια πάρα πολύ καλή θέση,απόρροια μεγάλης προσπάθειας και δουλειάς από εμένα και τους ποδοσφαιριστές μου.

Η διοίκηση μου παρείχε αυτά που ζήτησα και έτσι φτάσαμε να μιλάμε για μια επιτυχημένη πρώτη σεζόν του Αστέρα Χαϊδαρίου."Φέτος ο Αστέρας είχε ξανά μια αξιοπρεπή πορεία. Πως ζήσατε την φετινή σεζόν?Ποίοι ήταν οι στόχοι στο ξεκίνημα της?

"Ο στόχος ήταν να έχουμε μια ανάλογη πορεία με την περσινή.

Δηλαδή η ομάδα να τερματίσει 5η-7η,έχοντας μια σταθερή πορεία και από εκεί και πέρα να παρουσιαστεί ελκυστική στο μάτι του απλού φιλάθλου.

Προσωπικά,θέλοντας να δώσω ένα παραπάνω κίνητρο στον εαυτό μου είχα πάει ένα σκαλί πιο πάνω και εκμεταλλευόμενος τις πολύ καλές ακαδημίες που διαθέτει ο Αστέρας,ήθελα να καθιερώσω κάποιους μικρούς σε ηλικία ποδοσφαιριστές για να συμμετάσχουν ενεργά στην προσπάθεια της ομάδας και επίσης να κληθούν με την αξία τους στην μικτή Αθηνών,όπως και έγινε.

Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο Κάτσικα που ασχολήθηκε με τα παιδιά και τα κάλεσε στην μικτή.

Επίσης,είχα θέσει σαν στόχο,η ομάδα μας μέσω της δουλειά στην δημιουργία να είναι μέσα στις καλύτερες επιθέσεις της Αθήνας,κάτι που το πετύχαμε.

Τέλος,είχα σαν κρυφό στόχο να διεκδικήσει ο Αστέρας,την άνοδο του στην Β' Ε.Π.Σ.Α. είτε μέσω μπαράζ,είτε απευθείας.

Μέχρι την ημέρα που έφυγα οι προσωπικοί μου στόχοι είχαν επιτευχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό."

Ποίοι ήταν οι λόγοι αποχώρησης σας από την ομάδα στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο(Φλεβάρη)?

"Αυτά τα πράγματα καλό είναι να μένουν μεταξύ προπονητή και διοίκησης.

Ο Αστέρας Χαϊδαρίου είναι μια ομάδα που αγάπησα και αγαπήθηκα,έζησα έντονες στιγμές χαράς ,καταφέραμε και την φέραμε σε ένα πολύ καλό επίπεδο.

Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε σε κάτι άλλο."

Τι αποκομίσατε από το διάστημα που ήσασταν στον Αστέρα. Τι θα σας μείνει?

"Αυτό που αποκόμισα σαν εμπειρία είναι πως τα Αθηναϊκά πρωταθλήματα είναι διαφορετικά από αυτά του Πειραιά.

Πλέον έχω μια σύνθετη εμπειρία και από τα δυο,κάτι που με κάνει πολύ δυνατό για την συνέχεια.

Ήταν κάτι διαφορετικό για μένα,διότι έμεινα στην ομάδα για αρκετό καιρό,την έφερα σε ένα σημείο την πρώτη σεζόν και την δεύτερη κατάφερα,με τα δικά μου δεδομένα να την εκτοξεύσω.

Η πορεία που είχαμε από το ξεκίνημα που περιέγραψα νωρίτερα μέχρι το πως άφησα την ομάδα μετά από δυο σεζόν πιστεύω είναι αξιοθαύμαστη.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να πω καλή συνέχεια και επιτυχίες στην ομάδα του Αστέρα Χαϊδαρίου."Αναφέρετε μας διαφορές ανάμεσα στο Πειραϊκό και το Αθηναϊκό ποδόσφαιρο.

"Η πρώτη διαφορά που είδα είναι πως η Αθήνα έχει περισσότερες ανταγωνιστικές ομάδες στα πρωταθλήματα της.

Αυτό που θέλω να πω είναι πως στον Πειραιά αν έχεις μια πραγματικά καλή ομάδα,στην Β' ή στην Γ' τότε είσαι από τα μεγάλα φαβορί της ανόδου,καθώς υπάρχουν δυο ταχύτητες - αυτές που διεκδικούν άνοδο και αυτές που παλεύουν για παραμονή.

Στην Αθήνα,στον φετινό μας όμιλο για παράδειγμα,είχαμε πάρα πολλές ισοδύναμες ομάδες μαζεμένες κάτι που το δείχνει και η βαθμολογία.

Από την δεύτερη θέση μέχρι και την 8η υπήρχε διαφορά ελαχίστων βαθμών όλη την χρονιά,ενώ οι ομάδες που είναι πραγματικά αδύναμες είναι το πολύ 2 με 3.

Μια άλλη διαφορά είναι πως στα πρωταθλήματα του Πειραιά και ειδικά στην Β' Ε.Π.Σ.Π. είναι πολύ δύσκολο να συναντήσεις αδιάφορες ομάδες,λόγω των πλέι οφ και των πλέι άουτ,με τους πάντες να βρίσκονται σε μια διαρκή εγρήγορση για αποτέλεσμα.

Βέβαια και στην Γ' Ε.Π.Σ.Π. οι ομάδες που διεκδικούν άνοδο είναι αρκετές αναλογικά με το σύνολο των ομάδων της κατηγορίας,οπότε παλεύουν κάθε παιχνίδι."Υπάρχουν διαφορές στο γηπεδικό σε Πειραιά και Αθήνα?

"Η αλήθεια είναι πως το γηπεδικό πρόβλημα γίνεται αισθητό και στην και στον Πειραιά.

Οι ομάδες είναι πάρα πολλές,ενώ τα γήπεδα αρκετά λιγότερα και στις δυο πόλεις.

Επομένως,είναι αδύνατον να είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Η διαφορά είναι πως,σε σχέση με την Αθήνα,τα γήπεδα στον Πειραιά είναι σε χειρότερη κατάσταση σε επίπεδο αγωνιστικού χώρου και αποδυτηρίων.

Με τον Αστέρα κάναμε προπόνηση μαζί με άλλες τρεις ομάδες,ενώ με τους Λέοντες με άλλες δυο,δηλαδή υπήρχε πάντα συνωστισμός.

Η διαφορά ήταν πως το γήπεδο Χαϊδαρίου σου προσέφερε κάποιες ανέσεις παραπάνω σαν χώρος,είχαμε το μισό γήπεδο για να κάνουμε προπόνηση.

Επίσης είχαμε τα δικά μας αποδυτήρια,τα οποία ήταν πολύ άνετα και μεγάλα,οπότε είχαμε την δυνατότητα να κάνουμε την ομιλία μας και να αλλάζουν οι ποδοσφαιριστές."

Στον Πειραιά ήταν λίγο πιο δύσκολα τα πράγματα."Ποια είναι τα μακροπρόθεσμα σχέδια ή και όνειρα για την προπονητική?Που θέλετε να φτάσετε?

"Ένα ρητό λέει πως όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια ο Θεός γελάει.

Αυτό που με ενδιαφέρει σε πρώτη φάση είναι να δουλεύω,να επιδεικνύω έργο και από κει και πέρα να πάρω,μελλοντικά,αυτό που μου αναλογεί."

Ποιά είναι τα σχέδια σας για την επόμενη σεζόν?

"Υπάρχουν αρκετές συζητήσεις με ομάδες της Αθήνας και του Πειραιά αλλά δεν έχω καταλήξει κάπου ακόμα.

Αυτό που κοιτάω για την επόμενη σεζόν είναι μια ομάδα που θα έχει μια καλή διοίκηση,που θα παρέχει κάποια πράγματα στην ομάδα και θα στηρίζει το οικοδόμημα που θα χτιστεί.

Να υπάρχει ένας κορμός,στον οποίο να προσθέσω κάποιους παίχτες και να είναι μια ομάδα που θα έχει ως στόχο να πρωταγωνιστήσει στην κατηγορία της."

BOUKIS


 
Top