ΠΕΙΡΑΙΑ
Από την οικογενειακή της εγγραφή στη σχολική μετεγγραφή της¨

Εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και να καλωσορίσουμε την πρωτοβουλία σας, αναγνωρίζοντας σ' αυτήν όχι μόνο την ευαισθησία και το ενδιαφέρον γύρω από το ζήτημα της οικογενειακής και ενδοσχολικής βίας, αλλά για την τόλμη με δημόσιο τρόπο να προσεγγίσετε το θέμα αυτό με όρους διεπιστημονικότητας.

Απ' την δική μας πλευρά πιστεύουμε ότι το ζήτημα της βίας, όπως και όπου αυτή κι αν εκφράζεται αποκτά με την πάροδο του χρόνου νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ειδικά τα τελευταία χρόνια που η κοινωνική συνοχή και η "κανονικότητα" δοκιμάζονται από την κρίση και τα αποτελέσματατά της.

Κι αν η ενδοοικογενειακή βία είναι συχνά ένα θέμα ταμπού που παραμένει μακριά από τη δημοσιότητα ή έρχεται στη δημοσιότητα μέσα από τραγικά περιστατική, η βία μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα, καταγράφει τη δυναμική μιας άλλης κουλτούρας που τροφοδοτείται και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (π.χ. τηλεόραση), το διαδίκτυο, τον αθλητισμό των γηπέδων, τις παρέες.

Η διαχείριση του ζητήματος της βίας προϋποθέτει να αναγνωρίσουμε τα χαρακτηριστικά της, τις εκφράσεις της, την έντασή της. Προϋποθέτει να αναζητήσουμε τις βαθύτερες αιτίες μέσα στην κοινωνία, και να δημιουργήσουμε διεπιστημονικές δομές που θα την διαχειριστούν.

Εύχομαι οι πρωτοβουλίες αυτές να συνεχιστούν και από την πλευρά μας δηλώνουμε τη διαθεσιμότητά μας να συμβάλλουμε στην κατεύθυνση και με τον τρόπο που η επιστημονική κοινότητα θα κρίνει ορθότερο και αποτελεσματικότερο. Καλή επιτυχία στην ημερίδα σας.
BOUKIS


 
Top