ΑΘΗΝΑ
Συνέντευξη Τύπου για το final-4 του κυπέλλου υδατοσφαίρισης ανδρών, το οποίο διεξάγεται στις 23-24 Μαρτίου στη Χίο, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στα γραφεία της ΚΟΕ. 

Παρόντες ήταν ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Δημήτρης Διαθεσόπουλος, και ο αντιπρόεδρος Γιώργος Κατσαρός, που αμφότεροι στάθηκαν στο συμβολισμό της επιλογής του ακριτικού νησιού, αλλά και στην επιμονή του Δήμου και του Ναυτικού Ομίλου Χίου να φιλοξενήσουν τη διοργάνωση, παρά τον αποκλεισμό της τοπικής ομάδας στα προημιτελικά του θεσμού. 

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν επίσης οι προπονητές και αθλητές των τεσσάρων ομάδων (Ολυμπιακός, Βουλιαγμένη, Γλυφάδα, Πανιώνιος), με τον ΑΝΟΓ να προκαλεί αίσθηση, με την απόφασή του να εκπροσωπηθεί όχι από κάποιον βασικό παίκτη, αλλά από τον 15χρονο Νίκο Γαλάνη, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αναδείξει τη σημασία που δίνει στην ανάπτυξη των υποδομών του.

Στην τοποθέτησή του, ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «στους αγώνες του κυπέλλου κανείς δεν μπορεί να προκαθορίσει το αποτέλεσμα. Το κύπελλο πάντα είναι ανοιχτό, είναι ένα παιχνίδι, "ή ταν ή επί τας"», φέρνοντας ως παραδείγματα το θρίαμβο της Βουλιαγμένης επί του Ολυμπιακού στον περσινό τελικό, αλλά και τη φετινή νίκη του Πανιωνίου επί της Χίου στα προημιτελικά, που άφησε τους οικοδεσπότες του final-4 εκτός τελικής τετράδας.

«Εχουμε μία φιλοσοφία να αποκεντρώνουμε μεγάλες διοργανώσεις, να μη γίνονται όλες στο... αθηνοκεντρικό κράτος, ώστε να δίνουμε τη δυνατότητα να βλέπουν το άθλημά μας άνθρωποι που δεν μπορούν να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς μεγάλες διοργανώσεις.

 Έτσι, 15 από τα 18 προηγούμενα final-4 τα κάναμε στην περιφέρεια, και μόνο τρία στο Λεκανοπέδιο, εκ των οποίων τα δύο ήταν αρχικά προγραμματισμένα σε Πάτρα και Λάρισα» επισήμανε στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΚΟΕ, πριν προχωρήσει σε ειδική αναφορά στη Χίο, ως τόπο διεξαγωγής του φετινού final-4 (για δεύτερη φορά, αφού είχε προηγηθεί εκείνο το 2003):

«Η επιλογή της Χίου είχε δύο παραμέτρους. Πρώτον, η βούληση του Δήμου και του Ναυτικού Ομίλου Χίου να γίνει μία μεγάλη διοργάνωση στο νησί, που έχει μεγάλη παράδοση στο χώρο. 

Το πόλο είναι το κυρίαρχο άθλημα σε αυτό το νησί, η καρδιά του 80% των φιλάθλων είναι γύρω από το πόλο και η ομάδα του ΝΟΧ έχει μεγάλη ιστορία, με επιτυχίες και μεγάλη συνεισφορά στις υποδομές. Δεύτερη παράμετρος, ήταν ότι αυτό το νησί τα τελευταία χρόνια ταλανίζεται από το τεράστιο μεταναστευτικό πρόβλημα. 

Η τοπική κοινωνία κουράζεται, προβληματίζεται, αγωνιά και δέχεται τα πλήγματα. Μία τέτοια διοργάνωση, σε ένα ακριτικό νησί σαν τη Χίο, είναι μία "συμπαράσταση" από τη δική μας μεριά, μία τόνωση της τοπικής κοινωνίας, ότι δεν είναι παρατημένη και ξεχασμένη να "φυλάει Θερμοπύλες"».

Καταλήγοντας, ο κ. Διαθεσόπουλος τόνισε ότι «... απαιτείται το final-4 να γίνει μέσα σε φίλαθλα πλαίσια, στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, με όσα βιώνουμε από άλλο ομαδικό άθλημα, με συνέπειες καταλυτικές για το ίδιο το άθλημα, αλλά και για τον ελληνικό αθλητισμό και γενικότερα για την πατρίδα μας». 

Υπενθύμισε, δε, ότι όλα τα final-4 του κυπέλλου υδατοσφαίρισης ήταν αψεγάδιαστα, παρά την παρουσία του Ολυμπιακού και κατά περίπτωση του Παναθηναϊκού ή του ΠΑΟΚ.

Ο αντιπρόεδρος της ΚΟΕ, Γιώργος Κατσαρός, τόνισε από την πλευρά του: «Η Ελλάδα περνάει δύσκολες ώρες γύρω από τα σύνορά μας. Αυτά τα νησιά, τα "παραμελημένα" κατά τους Τούρκους, έχουν ανάγκη τη θαλπωρή και την αγάπη μας. 

Εμείς δίνουμε ένα μεγάλο ραντεβού στη Χίο για να δείξουμε ότι τα νησιά μας είναι και θα παραμείνουν ελληνικά. Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε δίπλα στα αδέρφια μας που κατοικούν εκεί. 

Σκεφτήκαμε ότι ο Δήμος, μετά τον αποκλεισμό της τοπικής ομάδας, δεν θα συμμετείχε στο final-4, μας είπαν όμως ότι θέλουν να κάνουν μία μεγάλη διοργάνωση, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή του ΝΟΧ, την ανέλαβαν και θα τη διεκπεραιώσουν. 

Μας παρακάλεσαν μάλιστα να συνεχίσουμε και με άλλες μεγάλες διοργανώσεις σε αυτό το κολυμβητήριο, με την κάλυψη του Δήμου και της Περιφέρειας, για να δείξουμε ότι ο ελλαδικός χώρος δεν είναι μόνο το κέντρο της Αθήνας».

Από πλευράς προπονητών, ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Θοδωρής Βλάχος, υπογράμμισε: «Να συγχαρώ την ΚΟΕ που διοργανώνει και φέτος το final-4 στην επαρχία, και μάλιστα στη Χίο που έχει μεγάλη ιστορία στο χώρο. 

Αυτή η πρωτοβουλία που παίρνει κάθε χρόνο είναι προς όφελος του αθλήματος, γιατί τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τέτοιους αγώνες, ενώ στην επαρχία ο κόσμος "διψάει" για τέτοιες διοργανώσεις και μεγάλα παιχνίδια. 

Ξεκάθαρος στόχος για τον Ολυμπιακό είναι η κατάκτηση του κυπέλλου. Θεωρώ ότι η ομάδα μας είναι έτοιμη και, αν αποδώσουμε σύμφωνα με τις δυνατότητές μας, θα το κατακτήσουμε. 

Δεν υπάρχει άγχος, έχουμε ξεπεράσει την περσινή απώλεια του κυπέλλου και είμαστε έτοιμοι για ένα μεγάλο παιχνίδι, που κρίνει την είσοδο σε έναν τελικό. Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα συμβεί, απλώς πιστεύω στην ομάδα και τις δυνατότητές της».

Με αρκετή δόση χιούμορ (αλλά και κάποια πικρία), ο Βλάχος έκανε μία αντιπαραβολή με την αντίστοιχη συνέντευξη Τύπου πριν την περσινή διοργάνωση, η οποία είχε διεξαχθεί λίγες ημέρες πριν την τελική φάση του Champions League, όπου επίσης συμμετείχε ο Ολυμπιακός. «Είμαι πολύ χαρούμενος που συμμετέχω σε μία συνέντευξη Τύπου για final-4 κυπέλλου και αυτή τη φορά δεν συζητάμε για το Champions League και αν θα το κατακτήσει ο Ολυμπιακός. 

Αυτό έγινε πέρυσι στο 80% της συνέντευξης Τύπου. 

Ευτυχώς φέτος, μετά από τέσσερις ημέρες παίζουμε με τον Υδραϊκό, όχι με τη Γιουγκ, οπότε το μυαλό μας μπορεί να είναι περισσότερο σε αυτό το final-4» τόνισε ο τεχνικός των «ερυθρολεύκων».

Η Βουλιαγμένη πηγαίνει στη Χίο ως κάτοχος του τροπαίου, αλλά ο Κώστας Λούδης παραδέχεται ότι το περσινό... θαύμα του Καρπενησίου είναι πολύ δύσκολο να επαναληφθεί. «Η Χίος είναι ένα νησί ναυταθλητικό, με τεράστια παράδοση, και είναι πολύ σημαντικό η διοργάνωση αυτή να λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο σε κάποια πόλη της επαρχίας. 

Στο final-4 μετέχουν πολλοί καταξιωμένοι αθλητές και νομίζω ότι τα νέα παιδιά στην επαρχία διψάνε να τους δούνε από κοντά. 

Στο αγωνιστικό κομμάτι, στόχος της ομάδας μας είναι η είσοδος στον τελικό και η κατάκτηση του τροπαίου, γνωρίζοντας φυσικά τη δυσκολία του να έχουμε απέναντί μας τον Ολυμπιακό, μία ομάδα που φέτος είναι ακόμη πιο δυνατή και που πραγματικά εύχομαι να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης. 

Όσο δύσκολο ήταν πέρυσι, άλλο τόσο δύσκολο και ακόμη περισσότερο θα είναι φέτος. Εμείς με την ίδια πίστη και το ίδιο πλάνο θα πάμε και φέτος» δήλωσε ο προπονητής του ΝΟΒ, που εξέφρασε όμως και ένα παράπονο για τον προγραμματισμό:

«Για να φτάσεις να πετύχεις αυτό που καταφέραμε πέρυσι, που ήταν ένα μικρό θαύμα, χρειάζεται να είσαι πνευματικά και σωματικά πολύ δυνατός, να έχεις προετοιμαστεί πάρα πολύ καλά, να εκμεταλλευθείς κάποιες συγκυρίες -όπως ήταν πέρυσι ο τραυματισμός του Γιάννη Φουντούλη (σ.σ. στον ημιτελικό με τον ΠΑΟΚ), αλλά και το ότι ο Ολυμπιακός έπαιζε μετά από μία εβδομάδα στο final-6 του Champions League και είχε δώσει το βάρος εκεί- και φυσικά να βρεθείς σε πολύ καλή μέρα. 

Δυστυχώς φέτος, μου στερήθηκε η προσπάθεια της καλύτερης δυνατής προετοιμασίας, καθώς υπήρξε ένα προπονητικό καμπ της εθνικής ομάδας με την Ιταλία αυτό το τριήμερο, με αποτέλεσμα εμένα να μου λείπουν τρεις πολύ βασικοί παίκτες και ουσιαστικά να μην μπορούμε να παίξουμε ούτε οικογενειακό διπλό. 

Εν αντιθέσει με τον Ολυμπιακό, που είχε δέκα παίκτες και τον προπονητή του στην εθνική ομάδα και έκανε μία πολύ καλή προετοιμασία».

Από πλευράς Γλυφάδας, ο Δημήτρης Μάζης έσπευσε πρώτα να εξηγήσει την επιλογή του 15χρονου Νίκου Γαλάνη, ως εκπροσώπου των παικτών στη συνέντευξη Τύπου: «Η Γλυφάδα είναι μία ομάδα, η οποία κατ' επιλογήν έχει το μικρότερο μέσο όρο ηλικίας στην Α1.

 Έχουμε μία ιδιόκτητη πισίνα και ο σύλλογος τη συντηρεί σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να δουλεύουμε με νέα παιδιά και να έχουμε τα πρώτα δείγματα, με αθλητές που έχουν ήδη συμμετοχές στην εθνική ανδρών και ισχυρή εκπροσώπηση στην εθνική νέων, που είχε τη μεγάλη επιτυχία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. 

Ο λόγος που σήμερα βρίσκεται εδώ ο Νίκος Γαλάνης, είναι για να δείξουμε ότι η Γλυφάδα στηρίζεται στις ακαδημίες της και η προσπάθειά μας είναι να εντάσσουμε κάθε χρόνο αθλητές από τις ακαδημίες στην ανδρική ομάδα».

Όσον αφορά το αγωνιστικό σκέλος, ο τεχνικός του ΑΝΟΓ ανέφερε: «Στόχος μας είναι να βρεθούμε στον τελικό. Ο ημιτελικός με τον Πανιώνιο θα είναι δύσκολος, αλλά νομίζω ότι είναι ένας εφικτός στόχος. 

Όλοι ξέρουμε τη δυναμική του Ολυμπιακού, αλλά και της Βουλιαγμένης, είναι δύο ομάδες καλύτερες από εμάς. Σίγουρα φαβορί για τον τίτλο είναι ο Ολυμπιακός. 

Το κύπελλο παραδοσιακά είναι ο θεσμός των εκπλήξεων, το είδαμε πέρυσι, αλλά δεν ξέρω κατά πόσον είναι εφικτό να ξαναδούμε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα άλλη μία τέτοια έκπληξη».

Στην επιστροφή του Πανιωνίου σε final-4 κυπέλλου, μετά από μία επταετία, στάθηκε από την πλευρά του ο Κώστας Δήμου. «Είναι πολύ μεγάλη χαρά για εμάς που ξαναβρισκόμαστε στο final-4 μετά από επτά χρόνια απουσίας. Σιγά-σιγά ο Πανιώνιος βρίσκει το βηματισμό του και αυτό είναι κάτι σημαντικό, γιατί είναι ένα ιστορικό σωματείο, με "βαρύ" όνομα και ιστορία στο χώρο της υδατοσφαίρισης. 

Είμαστε επίσης χαρούμενοι που η διοργάνωση γίνεται σε ένα νησί που έχει παράδοση στην υδατοσφαίριση, έχει βγάλει πολλούς αθλητές και είναι όλοι γνώστες του αθλήματος. 

Θέλουμε εκ των προτέρων να τους ευχαριστήσουμε για τη φιλοξενία» ανέφερε ο προπονητών των "κυανέρυθρων".

Από πλευράς παικτών τονίστηκαν τα εξής:

Αλέξανδρος Γούνας (Ολυμπιακός): «Το κύπελλο λέγεται και θεσμός των εκπλήξεων, αλλά εμείς έχουμε ξεκάθαρο στόχο να κατακτήσουμε το τρόπαιο και ελπίζω να τα καταφέρουμε. Πιστεύω ότι έχουμε όλα τα φόντα για να το κάνουμε».

Μάριος Καπότσης (Βουλιαγμένη): «Είμαι πολύ χαρούμενος που η Βουλιαγμένη θα δώσει το "παρών" στη Χίο, σε αυτό το ωραίο τουρνουά. Καλή επιτυχία σε όλες τις ομάδες, εύχομαι να είναι όλοι οι αθλητές υγιείς και να δούμε πολύ όμορφα παιχνίδια».

Νίκος Γαλάνης (Γλυφάδα): «Είναι γεγονός πως η Γλυφάδα επενδύει πολύ στις ακαδημίες της και δίνει την ευκαιρία σε πολλούς αθλητές να προπονούνται και να αγωνίζονται με την πρώτη ομάδα. Θέλω να ευχαριστήσω το σύλλογο και τους προπονητές μου, που μου δίνουν την ευκαιρία να συμμετάσχω στο final-4».

Χρήστος Κουτσιαλής (Πανιώνιος): «Το final-4 είναι μία γιορτή για τον αθλητισμό και εύχομαι αθλητές και κόσμος να χαρούν τα παιχνίδια. Ξεκάθαρο φαβορί για τον τίτλο είναι ο Ολυμπιακός. Εμείς σαν Πανιώνιος θα καταβάλλουμε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να προκριθούμε στον τελικό και κάπου εκεί οι προσδοκίες μας σταματάνε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


BOUKIS


 
Top