Φωτογραφία του χρήστη SportActive.gr.
του Παναγιώτη Σαριμπάλογλου

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές απο τον πολύμπειρο προπονητή του Αρη Αμφιάλης, Βαγγέλη Κώττου, όσον αφορά την σωστή συμπεριφορά που πρέπει να έχει ο προπονητής, ο ποδοσφαιριστής και ο γονέας πάνω στο άθλημα:

''Με αφορμή κάποια ευτράπελα που έζησα τις τελευταίες ημέρες γράφω αυτό το άρθρο  με σκοπό να προβληματίσει και να βοηθήσει τους Προπονητές τους γονείς και τους ποδοσφαιριστές. 

Για τον Προπονητή

Ένας βασικός κάνονας  ''ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ''

Η πειθαρχία στο ποδόσφαιρο, είναι ευθύνη του προπονητή. 

Ο προπονητής που δεν εφαρμόζει κανενός είδους πειθαρχία, τότε δεν εκτελεί επαρκώς τα καθήκοντα του. 

Διαμέσου αυστηρής και δίκαιης πειθαρχίας μπορεί να δημιουργηθεί ένα ιδανικό περιβάλλον που θα επιτρέψει στους ποδοσφαιριστές να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους.

Πρέπει να τους κάνει σαφές ότι δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης και ότι οι κανόνες ισχύουν για όλους στην ομάδα.

Ο προπονητής πρέπει να κάνει επίσης σαφές στο ποδοσφαιριστή ότι τέσσερα σημεία είναι αποκλειστικά στην προσωπική του κρίση, αλλά με σαφή κριτήρια: 

(1) χρόνος που θα αγωνίζεται, (2) η στιγμή και ο αγώνας στον οποίο αγωνίζεται, (3) η στρατηγική στην ομάδα, και (4) η κρίση του για τους άλλους ποδοσφαιριστές. 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως σαν προπονητές έχουμε τεράστια ευθύνη στην εξέλιξη των ποδοσφαιριστών ''χτίζουμε'' όχι μόνο ποδοσφαιριστές αλλά και χαρακτήρες, επιδρώντας ουσιαστικά πάνω τους για μια ζωή!

Για τον ποδοσφαιριστή

Οι ποδοσφαιριστές πρέπει να αποδεχθούν ότι θα σέβονται και θα περιφρουρούν τους κανόνες. 

Το να είσαι ποδοσφαιριστής είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο. 

Αποτελεί προνόμιο να συμμετέχεις στην ομάδα, όχι δικαίωμα. 

Πρέπει να καταλάβουν, ότι δεν μπορούν να ακολουθούν μόνο τους κανόνες που τους αρέσουν, αλλά πρέπει να πειθαρχούν σε όλους τους κανόνες, ακόμα και σ’αυτούς που δεν τους αρέσουν.

Σε αντίθετη περίπτωση δεν μπορούν να αποτελούν μέλη της ομάδας.

Για τον γονέα

Δέκα συμβουλές για να κατανοήσουν οι γονείς ότι ο στόχος του προπονητή είναι να βοηθήσει τα παιδιά τους να γίνουν αθλητές με ήθος και υγιή προσωπικότητα και όχι πάντα να κερδίζουν έναν αγώνα.

1. Για την «επιβολή» των κανόνων στην προπόνηση υπεύθυνος είναι ο προπονητής και αποτελεί «μάθημα» για το παιδί η «υπακοή» σε κανόνες που θέτει κάποιος άλλος εκτός των γονέων.

2. Να μην επιδιώκουν να ικανοποιήσουν τα δικά τους όνειρα μέσα από την αθλητική πορεία του παιδιού τους και να σέβονται την απόφαση του παιδιού να συμμετέχει ή όχι σε άθλημα.

3. Να είναι ενεργά ενισχυτικοί στις προσπάθειες του παιδιού τους, παρακολουθώντας τους αγώνες του και να είναι δίπλα στο παιδί τους κάθε φορά που απογοητεύεται να το παρακινούν να συνεχίσει την προσπάθεια.

4. Να μάθουν στο παιδί τους να αποδέχεται τα λάθη του έτσι μόνο θα μπορέσει να εξελιχτεί.

5. Να αποφεύγουν να έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες από το παιδί τους οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στις δυνατότητες του.

6. Να αποφεύγουν να σχολιάζουν αρνητικά τον προπονητή τους, το πρόγραμμα τους, τους συναθλητές του, μπροστά στο παιδί τους. 

7. Μην υποσκάπτεις την εμπιστοσύνη του παιδιού σου ως προς τους προπονητές και την προπόνησή του.

8. Ο προπονητής παίζει μεγάλο ρόλο στην ζωή του ποδοσφαιριστή για αυτόν το λόγο και οι γονείς να αναγνωρίζουν και να στηρίζουν τις προσπάθειες του.

9. Μην κάνεις ή πεις τίποτα που να κάνει το παιδί σου να νιώσει ένοχο για το χρόνο και τα χρήματα που ξοδεύεις για το άθλημά του ή για τυχόν θυσίες που νιώθεις ότι κάνεις ώστε να μπορεί να συμμετέχει στο άθλημα.

10. Μην κάνεις κάτι που θα κάνει τους γονείς άλλων αθλητών να σε θεωρήσουν εχθρό τους''.

BOUKIS


 
Top