ΦΩΤΟ ΣΤΑΘΗΣ ΓΙΑΠΑΠΠΑΣ
ΤΑΚΗΣ ΜΑΥΡΕΑΣ
Σταύρος Κασσιμάτης: « Σήμερα πανηγυρίζουμε μία πρώτη νίκη του λαού του Κορυδαλλού γι’ αυτή την εξέλιξη και από αύριο εντείνουμε τον αγώνα μας για να φύγουν οριστικά οι φυλακές από την πόλη μας ». 

Δύο χωματουργικά μηχανήματα με τη βοήθεια μίας υδροφόρας κατεδαφίζουν τον εξωτερικό τοίχο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Δημοσιογράφοι αποθανατίζουν την ιστορική στιγμή. 

Το ίδιο και οι πολίτες που τόσα χρόνια περίμεναν να έρθει αυτή η στιγμή. 

Έτσι απλά, σε μία λιτή εκδήλωση, το όνειρο γίνεται πραγματικότητα. 

Πρόκειται για μια ιστορική εξέλιξη για τον Κορυδαλλό, μία πρώτη δικαίωση του πολύχρονου αγώνα του λαού της πόλης και όλων των Δημοτικών Αρχών από την μεταπολίτευση έως σήμερα.



Πρόκειται για έναν χώρο 10 στρεμμάτων στον οποίο βρίσκονταν παλαιότερα τρεις πτέρυγες των γυναικείων φυλακών και για την οποία υπάρχει ήδη έτοιμη μελέτη από τον Δήμο Κορυδαλλού για τη διαμόρφωση κοινόχρηστου χώρου αναψυχής, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής. 
Σημειώνεται ότι το 2008 οι κρατούμενες των γυναικείων φυλακών μεταφέρθηκαν στο νέο κατάστημα του Ελαιώνα και δημοπρατήθηκε το έργο κατεδάφισης. 

Το 2010 ξεκίνησε η πρώτη φάση της κατεδάφισης, ενώ στις 8 Νοεμβρίου του 2011 με απόφαση υπουργού Χάρη Καστανίδη παραχωρούνται στον Δήμο Κορυδαλλού τα 10 στρέμματα των πρώην γυναικείων φυλακών.

Την 1η Οκτωβρίου 2013 με διάφορες προφάσεις «παγώνει» το έργο της κατεδάφισης, ενώ στις 12 Σεπτεμβρίου 2016, ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ζητά να ολοκληρωθεί η κατεδάφιση και η παραχώρηση της έκτασης στον Δήμο.



Τον Μάρτιο του 2017 γίνεται επανέναρξη των εργασιών και η κατεδάφιση της τρίτης πτέρυγας και τελικά σήμερα κατεδαφίζεται η μάντρα στην οδό Γρ. Λαμπράκη και παραδίδεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης στον Δήμο Κορυδαλλού.

Σε δήλωση του, μετά την κατεδάφιση του εξωτερικού τοίχου και την παράδοση της έκτασης, ο Δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης ανέφερε: 

«Σήμερα είναι μια ιστορική στιγμή στον αγώνα του κορυδαλλιώτικου λαού για την απομάκρυνση των φυλακών.

 Είναι μέρα χαράς και ηθικής ικανοποίησης. 

Τη θέση των γκρίζων τοίχων και των κελιών θα πάρει σύντομα ένα πάρκο πρασίνου και αναψυχής, το οποίο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής.



Σήμερα γιορτάζουμε και από αύριο συνεχίζουμε  με μεγαλύτερη ένταση τον αγώνα μας, προκειμένου να γίνει πράξη η δέσμευση όλων των κυβερνήσεων από το 1994 και μετά, για πλήρη και οριστική απομάκρυνση των φυλακών από την πόλη. 

Πρόκειται για μια ιστορική εξέλιξη για τον Κορυδαλλού, μια πρώτη δικαίωση του πολύχρονου αγώνα του λαού της πόλης και όλων των δημοτικών αρχών από την μεταπολίτευση ως σήμερα, αφού για πρώτη φορά ενεργό τμήμα των φυλακών παραχωρείται στον Δήμο και στον λαό του Κορυδαλλού για να μετατραπεί σε κοινόχρηστο χώρο- πάρκο πρασίνου και αναψυχής. 

Θέλω να ευχαριστήσω όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση αυτής της πολύχρονης και δύσβατης προσπάθειας.

 Όλους τους Δημάρχους, που προηγήθηκαν της δικής μου θητείας, των οποίων ο αγώνας υπήρξε παρακαταθήκη για να έχουμε τη σημερινή επιτυχία.



Τον τ. υπουργό Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη, για τη δημοπράτηση του έργου κατεδάφισης το 2008. 

Τον τ. υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη και τον τ. γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Μαρίνο Σκανδάμη για την παραχώρηση της έκτασης των 10 στρεμμάτων στον Δήμο το 2011. 

Την  Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη και το Περιφερειακό Συμβούλιο για την ένταξη του έργου διαμόρφωσης του πάρκου στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής το 2016. 

Την εταιρεία Κτηριακές Υποδομές Α.Ε, που είχε την ευθύνη του έργου κατεδάφισης και την Πρόεδρο Ιωάννα Κοντούλη. 

Και βεβαίως τον Πρωθυπουργό  Αλέξη Τσίπρα και τον Υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, η  συμβολή των οποίων υπήρξε καταλυτική για την ολοκλήρωση του έργου κατεδάφισης και την παράδοση της έκτασης». 



Αξίζει να σημειωθεί ο σημαντικός διάλογος που είχε ο δήμαρχος του Κορυδαλλού με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, όπου τον παρότρυνε να περάσει να και να ψηφιστεί στη Βουλή το Ειδικό Χωροταξικό για την πλήρη απομάκρυνση των φυλακών του Κορυδαλλού. 

Ο Υπουργός απάντησε ότι αυτό για το οποίο δεσμεύτηκε η Κυβέρνηση το υλοποίησε και ότι τα περεταίρω είναι θέματα που άπτονται της γενικότερης οικονομικής κατάστασης και των δυνατοτήτων για τη συγκρότηση νέων φυλακών.

Παράλληλα ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής δήλωσε ότι ένα αίτημα δεκαετιών πήρε σάρκα και οστά.

Ακόμη, έκανε λόγο για το προσωπικό ενδιαφέρον που έδειξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την παράδοση του χώρου των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού στον ομώνυμο Δήμο, προκειμένου να δημιουργηθεί πνεύμονας πρασίνου και χώρος αναψυχής.   


Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η παράδοση της έκτασης των εν λόγω φυλακών στους κατοίκους του Κορυδαλλού, ήταν προεκλογική υπόσχεση του πρωθυπουργού και ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς υλοποιεί με σοβαρότητα «το πρόγραμμά της και τις υποσχέσεις που έδωσε στο λαό». 

Ειδικότερα ο  υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε: 

«Μία προεκλογική υπόσχεση του πρωθυπουργού προς τους πολίτες του Κορυδαλλού σήμερα υλοποιήθηκε.

 Ένα αίτημα δεκαετιών πήρε σάρκα και οστά. Αυτό δείχνει τη σοβαρότητα με την οποία η κυβέρνηση πολιτεύεται και υλοποιεί βήμα-βήμα, σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες, το πρόγραμμά της και τις υποσχέσεις που έδωσε στο λαό.
          
Οι προσπάθειες των κατοίκων της περιοχής όλα αυτά τα χρόνια απέδωσαν καρπούς. 

Απέδωσαν όμως καρπούς γιατί είναι στην εξουσία η κυβέρνηση της Αριστεράς, η κυβέρνηση συνεργασίας. 

Αυτά τα αιτήματα η κυβέρνηση τα αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή και, σήμερα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα υλοποιεί. 

Είναι κάτι που πιστώνεται στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος έδειξε προσωπικό ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση του έργου. Αναλάβαμε την υποχρέωση και τη διεκπεραιώσαμε».

Ακόμη, σημαντικές και με ιδιαίτερο συμβολισμό ήταν οι δηλώσεις του 
Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη, ο οποίος αναφέρει ότι : 

«Το γκρέμισμα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού αποτελεί μια εξέλιξη με υψηλό συμβολισμό και αξία. Συνιστά μια πρώτη δικαίωση των αγώνων που προηγήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες για την πλήρη απομάκρυνση των Φυλακών Κορυδαλλού.



Το γκρέμισμα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού δίνει στην πόλη έναν μεγάλο δημόσιο χώρο 10 περίπου στρεμμάτων, η ανάπλαση του οποίου θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων. 

Η μελέτη της ανάπλασης είναι έτοιμη και το έργο θα δημοπρατηθεί σύντομα, έχοντας εξασφαλισμένες πιστώσεις 5.000.000 € από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής.

Ειδικά στην περίπτωση των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, η σημερινή εξέλιξη δικαιώνει τις συλλογική προσπάθεια πολλών εδώ και δεκαετίες, δικαιώνει τις κοινές προσπάθειες του Δήμου, της Περιφέρειας, των κατοίκων αλλά και του Υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή που συνέβαλλε στη θετική αυτή εξέλιξη, γιατί είναι γεγονός ότι υπήρξαν στιγμές που αυτή κινδύνευε να ακυρωθεί μέσα από παλινωδίες, διστακτικότητα και αναβλητικότητα.



Το γκρέμισμα κάθε φυλακής, έστω και με έμμεσο τρόπο, επαναφέρει στη δημόσια συζήτηση την ανάγκη εκσυγχρονισμού του σωφρονιστικού συστήματος κι αυτό με τη σειρά του μας θέτει ενώπιον των ζητημάτων εκπαίδευσης και πολιτισμού ως κοινωνία συνολικά. 

Η Περιφέρεια στηρίζει εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις μέσα στις Φυλακές, και την Πέμπτη (27/7) θα επισκεφτούμε το Σχολείο «2ης ευκαιρίας» των Φυλακών Κορυδαλλού.

Η σημασία και ο συμβολισμός της κατεδάφισης των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού δεν εξαντλείται σ’ αυτά. Αθροίζεται σε μια σειρά από ανάλογες θετικές εξελίξεις όπως στα «Λιπάσματα» και στο «ΣΕΦ» που έρχονται να επαναπροσδιορίσουν την έννοια και τη χρήση των δημόσιων, κοινόχρηστων χώρων και της σημασίας τους για τη λειτουργία της πόλης και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.



Κι αυτό είναι σημαντικό γιατί σε μια περίοδο που όλοι διαπιστώνουν την σοβούσα κρίση πολιτικής εκπροσώπησης όπου μπορούν να καταγράφονται μετρήσιμα αποτελέσματα και να ικανοποιούνται κοινωνικά αιτήματα δεκαετιών, είναι προφανές ότι αυτό συμβάλλει πέραν των άλλων και στην αποκατάσταση της σχέσης της κοινωνίας με την πολιτική, που έχει πια καταστεί στη σημερινή συγκυρία επιτακτική.»



Τέλος, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου έκανε την παρακάτω δήλωση για το γκρέμισμα των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού: 

«Σήμερα η Περιφέρεια Αττικής, μαζί με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κοντονή, τον Δήμαρχο Κορυδαλλού, κ. Κασιμάτη, στο πλαίσιο μιας κοινής προσπάθειας, έκανε πράξη ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας του Κορυδαλλού: το γκρέμισμα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού. 

Εκφράζω τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες προς όλους όσοι υπερέβησαν γραφειοκρατικά εμπόδια, ολιγωρίες και άλλα προσκόμματα, και ιδιαίτερα προς τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γαβρίλη και τον Δήμαρχο κ. Κασιμάτη, που συνέβαλαν στο να ανοίξει ο δρόμος για ένα έργο πνοής που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των πολιτών του Κορυδαλλού και της ευρύτερης περιοχής.»

ΠΗΓΗ
 http://www.portonews.gr/

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΦΩΤΟhttps://www.facebook.com/pg/SportActive.gr/photos/?tab=album&album_id=1265776263531416


BOUKIS


 
Top