του Λουκά Κιοκτσόγλου


ΝΙΚΑΙΑ

Άριστος γνώστης του Πειραϊκού και του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου γενικότερα, έχοντας υπηρετήσει τόσο σαν παίκτης όσο και σαν προπονητής, ο Άντρι Μπαρμπολούτσι συνεχίζει και τη νέα σεζόν στον πάγκο της Χαλκηδόνας με ακόμη υψηλότερους στόχους.

Επιδίωξη του, όπως μεταξύ πολλών άλλων που είπε, είναι να δημιουργήσει ένα δυσκολοκατάβλητο σύνολο που θα συνδυάζει όμορφο ποδόσφαιρο και αποτέλεσμα.

Ξεκινώντας από τη χρονιά που έφυγε, την κρίνετε επιτυχημένη με βάση τους στόχους που είχατε θέσει εξ αρχής;

-Πριν τον ερχομό μου στη Χαλκηδόνα η ομάδα είχε αρκετά μέτριες σεζόν, όπου συχνά βρισκόταν στα μπαράζ παραμονής. Ο λόγος που δέχτηκα μπω στο "τιμόνι" της, ήταν το ότι ήθελα να αφήσω κάτι καλό και ήξερα πως στη Χαλκηδόνα υπάρχει η δυνατότητα για να δουλέψει κανείς με τον τρόπο που επιθυμεί.

Στόχος μας ήταν να αποφύγουμε τα μπαράζ, παίζοντας ταυτόχρονα καλό ποδόσφαιρο ώστε να μπουν οι βάσεις για την επόμενη περίοδο. Πιστεύω ότι παρά το γεγονός πως στην αρχή δυσκολευτήκαμε, εν τέλει τα καταφέραμε. Χρησιμοποιήσαμε και αρκετά νέα παιδιά, με αποτέλεσμα πλέον να έχουμε διατηρήσει και ένα σταθερό κορμό.

Από ποιους τομείς μείνατε ευχαριστημένος και πού θα μπορούσατε να παρουσιάσετε βελτίωση κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος;

Στον πρώτο γύρο είχαμε καλή εικόνα, όμως οι βαθμοί δεν ήρθαν εύκολα. Ήταν και θέμα προσαρμογής, των παικτών στην ομάδα, αλλά και στον τρόπο παιχνιδιού που ήθελα εγώ να τους μεταδώσω. Στο δεύτερο μισό όμως όλα αυτά που ζητούσαμε βγήκαν και στο χορτάρι και παράλληλα παίρναμε και τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ποια φιλοσοφία θέλατε να περάσετε στους ποδοσφαιριστές σας;

-Μέλημα μου είναι να περάσω μια νοοτροπία, σύμφωνα με την οποία οι παίκτες θα χαίρονται το ποδόσφαιρο που παίζουμε. Υπάρχει ποιότητα και αυτό που θέλω είναι να παίζουμε όμορφα, συνδυαστικά και πάνω από όλα ομαδικά.

Πείτε μας δύο λόγια για τους συνεργάτες σας:

-Πρώτος συνεργάτης, γυμναστής αλλά και βοηθός μου, είναι ο Σταύρος Κυπραίος, ο οποίος έχει πολύ μέλλον μπροστά του και πιστεύω ότι θα διαγράψει λαμπρή πορεία ως γυμναστής. Ο άλλος συνεργάτης μου είναι ο Νίκος Χαλάς, προπονητής τερματοφυλάκων γνωστός σε όλο τον Πειραιά, που επίσης μας βοήθησε στο να κρατάει πάντα σε εγρήγορση τους γκολκίπερ μας. Όμως στη Χαλκηδόνα πάντα είναι διαθέσιμοι και άνθρωποι που "τρέχουν" τα οργανωτικά ζητήματα και είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι για το έργο που επιτελούμε.Ποια η σχέση σας με τον υπεύθυνο της Ακαδημίας του συλλόγου, Θεολόγο Ρενιέρη;

-Έχουμε άριστη συνεργασία. Δημιουργήσαμε ένα στυλ μικτής προπόνησης μία φορά τη βδομάδα με τους παίκτες του εφηβικού, πέρα από αυτούς που χρησιμοποιούσα εγώ ούτως ή άλλως. Θέλουμε η ροή της προπόνησης μας να ξεκινά από το εφηβικό και να φτάνει μέχρι την αντρική ομάδα, για να αφομοιώνεται ο ίδιος τρόπος παιχνιδιού από αυτήν την νεαρή ηλικία.

Υπάρχει ταλέντο στην Ακαδημία της Χαλκηδόνας;

-Καταρχήν οι υποδομές μας απασχολούν περίπου 130-140 παιδιά και όντως υπάρχει ταλέντο, ενώ και οι διπλωματούχοι προπονητές μας κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Θεωρώ ότι σε βάθος χρόνου η Χαλκηδόνα θα μπορεί να στηρίζεται σε συντριπτικό ποσοστό με παιδιά από την Ακαδημίας της.

Με ποιοι σκεπτικό θα κινηθείτε στο μετεγγραφικό παζάρι ενόψει της επόμενης σεζόν;

-Η βασική μας επιδίωξη είναι να κρατήσουμε τον κορμό μας από την περασμένη χρονιά και έως τώρα το έχουμε καταφέρει. Από εκεί και πέρα θέλουμε να προσθέσουμε ποδοσφαιριστές που θα ταιριάζουν στη φιλοσοφία που θέλουμε να περάσουμε, όμως πίσω από την αγωνιστική αξία, δίνουμε βαρύτητα και στο χαρακτήρα των παικτών. Πέρυσι τα αποδυτήρια μας έσφυζαν από υγεία και αυτό θέλουμε να διατηρηθεί και του χρόνου.

Για την πολύ σημαντική προσθήκη του Λοϊζίδη ο κ. Μπαρμπολούτσι ανέφερε:

-Έχουμε ήδη συμφωνήσει με 2-3 περιπτώσεις και ο Αλέξης Λοϊζίδης είναι μία από αυτές. Πιστεύουμε ότι ανεβάζει επίπεδο το ρόστερ και πως με τις παραστάσεις που έχει και από επαγγελματικές κατηγορίες θα δώσει άλλο τόνο στο παιχνίδι μας. Θα πλησιάσουν όμως και άλλα παιδιά σε συγκεκριμένες θέσεις ώστε να είμαστε απόλυτα ανταγωνιστικοί.

Πώς διαχειρίζεστε εσείς, προσωπικά, τα αποδυτήρια μιας ομάδας;

-Όλοι οι ποδοσφαιριστές είναι έξυπνα παιδιά. Το παν πιστεύω πως είναι να δείχνεις ότι τους σέβεσαι και να είσαι δίκαιος. Όταν προσπαθείς να είσαι δίκαιος και να έχεις σεβασμό προς το πρόσωπό τους, τότε και εκείνοι στη συνέχεια θα ανταποδώσουν. Αν κάποιος αξίζει να παίξει, θα παίξει και δεν θα του το στερήσει κανείς.

Τι στόχο θα θέτατε για το επόμενο πρωτάθλημα;

-Η ομάδα κάθε χρόνο πρέπει να κάνει ένα βήμα παραπάνω. Αυτό που τώρα μας απασχολεί κυρίως είναι να δημιουργήσουμε ένα ανταγωνιστικό σύνολο, αλλά και να αναδείξουμε δικά μας παιδιά. Όλα αυτά βέβαια χρειάζονται χρόνο και υπομονή.

Τι θεωρείτε πως χρειάζεται ώστε η λειτουργία μιας ομάδας να χαρακτηρίζεται από σταθερότητα;

-Η σταθερότητα είναι σαν μια αλυσίδα στο ποδόσφαιρο. Είναι ένα μείγμα αγαστής συνεργασίας μεταξύ διοίκησης, προπονητικού επιτελείου και παικτών. Και η Χαλκηδόνα είναι μια ομάδα της οποίας η διοίκηση μπορεί να εξασφαλίσει αυτό το στοιχείο. Το πόσο όμως δεμένο είναι ένα σύνολο, φαίνεται κυρίως όταν έρχονται τα άσχημα αποτελέσματα και πέρσι εμείς δείξαμε ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και εν τέλει δικαιωθήκαμε."Ευχαριστούμε τον κ. Σπανό"

Ιδιαίτερη μνεία στον κ. Σπανό, πρόεδρο του Ατρόμητου, έκανε ο κ. Μπαρμπολούτσι, τονίζοντας:

-Πρέπει εδώ να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Σπανό, ο οποίος βοηθάει τα μέγιστα ώστε η Χαλκηδόνα, που αποτελεί την αδυναμία του, να μπορεί να παραμένει σε αξιοπρεπές επίπεδο. Κάθε χρόνο στέκεται δίπλα μας και μας συμπαραστέκεται σε όλους τους τομείς.

Πώς βλέπετε το τωρινό επίπεδο της Α' Πειραιά;

-Από τη στιγμή που η Δ' Εθνική καταργήθηκε, αυτομάτως η πρώτη κατηγορία ανέβηκε επίπεδο με τόσους ποιοτικούς παίκτες που εισήλθαν στις τάξεις της. Το μεγάλο χάσμα που πολλοί υποστηρίζουν πως υπάρχει ανάμεσα σε Αθήνα και Πειραιά, βλέπουμε αν πάρουμε ως παράδειγμα τα μπαράζ, πως δεν υφίσταται. Οι ομάδες του Πειραιά σιγά σιγά ανεβαίνουν αρκετά.

Ξεχωρίζετε κάποιες ομάδες με βάση τις κινήσεις που γίνονται στο μετεγγραφικό κομμάτι;

-Γίνονται καθημερινά σημαντικές κινήσεις και οι ομάδες ενισχύονται. Αετός Κορυδαλλού, Μοσχάτο, Ατρόμητος Πειραιά, Καραβάς, κλπ. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα υπάρχουν τα φαβορί, αλλά θα υπάρχουν και οι εκπλήξεις. Εμάς μας δίνει ικανότατο κίνητρο το να παίζουμε και να ανταγωνιζόμαστε στο γήπεδο ποιοτικές ομάδες. Αναμένω ένα πολύ δυνατό πρωτάθλημα και φέτος δεν νομίζω πως θα υπάρχει ο ξεκάθαρος διεκδικητής, όπως ήταν πέρυσι το Κερατσίνι.Πόσο σημαντικό εμπόδιο είναι για τον Πειραιά το γηπεδικό ζήτημα;

-Αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα όλων των ομάδων, κακά τα ψέματα. Αυτή τη στιγμή περιμένουμε να γίνουν μερικές εργασίες και στο δικό μας γήπεδο, αλλά δυστυχώς δεν είναι στο χέρι μας να το διορθώσουμε.

Ποιες είναι οι μελλοντικές σας φιλοδοξίες, όσον αφορά την προπονητική σας καριέρα;

-Όλοι στο πίσω μέρος του μυαλού μας έχουμε όνειρα και φιλοδοξίες. Είμαι άνθρωπος που θέλω πάντα να βάζω στόχους σε ό,τι κάνω στη ζωή μου. Αυτήν την περίοδο μακάρι οι στόχοι μου να συμβαδίζουν με αυτούς της Χαλκηδόνας.

Γενικά πιστεύω ότι οι στόχοι πρέπει να συνδυάζονται και με τις αξίες που πρεσβεύει ο κάθε άνθρωπος. Υπάρχει ισχυρός ανταγωνισμός και όλοι αγαπάμε αυτό που κάνουμε, όμως όταν είσαι και εντάξει με τον εαυτό σου κάποια στιγμή η μεγάλη πρόκληση και η δικαίωση θα έρθει.

Τι θα ευχόσασταν για την νέα σεζόν με τη Χαλκηδόνα;

-Ελπίζω ο κόσμος που θα έρχεται στο γήπεδο για αν δει την ομάδα να απολαμβάνει το ποδόσφαιρο που θα παίζουμε και από εκεί και πέρα να έρθουν και τα αποτελέσματα. Αν γίνουν και τα δύο τότε θα είμαστε πέρα για πέρα ευχαριστημένοι. Θέλω να είμαστε ανταγωνιστικοί με όλους τους αντιπάλους μας.

Μερικές λέξεις για την επιτυχία: 

-Σοβαρότητα και επαγγελματισμός. Ασχέτως αν βρισκόμαστε στο ερασιτεχνικό επίπεδο. Είναι ευλογία για εμάς που είμαστε κομμάτι του ποδοσφαίρου και πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για αυτό.


BOUKIS


 
Top