Το κέντρο Φυσιοθεραπείας Physiof βρίσκεται κοντά σας όχι μόνο για την θεραπεία, την διάγνωση και την πρόληψη, αλλά και την ενημέρωση σε θέματα που ασφαλώς σας ενδιαφέρουν.

Ακολουθεί ένα ενημερωτικό κείμενο του φυσικοθεραπευτή Θ. Μουντζούρη το οποίο αφορά τις θλάσεις μυών, την φύση της νόσου, τα αίτια, τα συμπτώματα, τη διάγνωση, την θεραπεία και την πρόληψη.

Τι είναι η νόσος

Η κάκωση – τραυματισμός των μυών  στον ανθρώπινο οργανισμό ονομάζεται θλάση.  

Πού οφείλεται η νόσος – Αίτια - Παράγοντες που την πυροδοτούν

Το πιο σύνηθες αίτιο μιας θλάσης είναι ο τοπικός τραυματισμός στη περιοχή των μυών ή στη μυοτενόντιο περιοχή κοντά στις αρθρώσεις.

 Άτομα τα οποία ασχολούνται με αθλητικές δραστηριότητες παρουσιάζουν μεγαλύτερη συχνότητα στις θλάσεις. Επίσης άτομα τα οποία έχουν υποστεί θλάσεις στο παρελθόν έχουν περισσότερες πιθανότητες να ξαναπάθουν θλάσεις στην ίδια περιοχή.Οι πιο συχνές θλάσεις είναι οι θλάσεις των μυών των κάτω άκρων, όπως η θλάση των μηριαίων μυών, και η θλάση της γαστοκνημίας (γάμπα). Οι ποδοσφαιριστές, οι δρομείς και γενικώς οι αθλητές έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν θλάσεις. Δεν υπάρχει διαφοροποίηση στα φύλλα και τις ηλικίες.Σε περιπτωση καποιας θλασης σημαντικο ρολο παιζει η αποκατασταση ετσι ωστε να μην υπαρχει υποτροπη.


Πως εκδηλώνεται η νόσος - Συμπτώματα

Οι θλάσεις συμβαίνουν περισσότερο στη περιοχή του μυοτενοντίου τμήματος (εκεί που συνδέεται ο μυς με τον τένοντα) και λιγότερο στην κύρια μάζα του μυός. Κύρια συμπτώματα στις καταστάσεις αυτές είναι ο άμμεσος πόνος, η τοπική ευαισθησία στη περιοχή, η ανάπτυξη οιδήματος (πρηξίματος) και ο περιορισμός της κίνησης στις συνοδές εκατέροθεν αρθρώσεις.  Συχνά μπορεί άμμεσα να παρατηρηθεί εκχύμωση (μελάνιασμα) στην περιοχή της θλάσης. Αυτό είναι αποτέλεσμα αιματώματος στην περιοχή.


Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις

Οι θλάσεις διαχωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Θλάσεις πρώτου βαθμού (μικρή ρήξη των μυικών στοιχείων), Θλάσεις δευτέρου βαθμού (μερική ρήξη των μυικών στοιχείων- διατήρηση όμως της συνέχειας του μυός), θλάσεις τρίτου βαθμού (πλήρης διατομή  του μυός – ή διατομή του μυοτενοντίου πετάλου – κόβεται ο μυς). 

Ποιες είναι οι επιπλοκές

Οι επιπλοκές στις θλάσεις έχουν άμμεση σχέση με την κατηγορία της θλάσης. Από την απλή ρήξη του μυός έως τη μυοτενόντιο ρήξη οι επιπλοκές διαβαθμίζονται. Σε βάθος χρόνου πολλές θλάσεις  μυών είναι δυνατό να δημιουργήσουν επασβεστώσεις από τα αιματώματα που έχουν αναπτυχθεί στη περιοχή. Τα παραπάνω είναι εμφανή στις ακτινογραφίες και δηλώνουν ότι κάποτε υπήρξε τραύμα στη περιοχή.


Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

Η συντηρητική αγωγή είναι καταρχήν η πρώτη προσέγγιση στην αντιμετώπιση των θλάσεων. Αυτή αποτελείται από περίδεση του μυός (άνω ή κάτω άκρο)  με ελαστικό επίδεσμα, χρήση νάρθικων ανάπαυσης, αντιφλεγμονώδη μη στεροειδή, τοποθέτηση πάγου τις δυο πρώτες ημέρες και ακολούθως φυσικοθεραπεία για την αποκατάσταση. Οι θλάσεις δεύτέρου και τρίτου βαθμού κατά την εκτίμηση του γιατρού και ανάλογα με τις συνοδές βλάβες χειρουργούνται. (συρραφή μυός).
οι θλασεις α και β βαθμου πρεπει να αντιμετωπιζονται και με προγραμματα φυσικοθεραπειας.Αυτα περιλαμβανουν ηλεκτροθεραπεια υπερηχους λειζερ παγοθεραπεια η θερμοθεραπεια αναλογα τη φαση της θεραπειας .Κινησιομαλαξεις με προσοχη και βεβαια σωστη ενδυναμωση και διατασεις για την σωστη επανενταξη του αθλητη.Θεραπειες με διαμαγνητικη αντλια ,μαγνητικα πεδια,ισχυρα λειζερ high power αυξανουν την ταχυτητα επουλωσης και μειωνουν ραγδαια τον πονο.


Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο - Πρόγνωση

Η προφύλαξη κατά την διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων και η ενίσχυση των περιοχών που έχουν ιστορικό θλάσεων με ελαστικούς επιδέσμους, μειώνει τις πιθανότητες τραυματισμού των μυών. Σημαντικο ρολο εχει η σωστη ενδυναμωση ,οι διατασεις για εναν αθλητη,Επιπλεον σημαντικο ειναι το σωστο αθλητικο υποδημα αναλογα το αθλημα και ο καλος αγωνιστικος χωρος ωστε να υπαρχει αποφυγη μιας θλασης.Η σωστη διατροφη ειναι σημαντικη για το μυικο συστημα επισης.BOUKIS


 
Top