του Παναγιώτη Σαριμπάλογλου

Το sportactive.gr υποδέχεται στην στήλη του, τον προπονητή Παναγιώτη Κουτσούκο. 

Απο την επόμενη αγωνιστική σεζόν θα βρίσκεται στην θέση του τεχνικού διευθυντή όλων των ακαδημιών του ΑΣ Δραπετσώνας, αλλά και ως συνεργάτης του Αρη Τσαγδή στην αντρική ομάδα του ιστορικού συλλόγου του Πειραιά.

Ο έμπειρος τεχνικός έχει περάσει απο ουκ ολίγες ομάδες όπως, Αετό Κορυδαλλού, Χαραυγή, Αγ.Ελεούσα, Δία Κορυδαλλού, Αρη Αμφιάλης, Αμπελακιακό, Σαλαμινομάχους, απο την μικτή Πειραιά, ως τεχνικός διευθυντής στις ακαδημίες του Ολυμπιακού στην Σαλαμίνα, αλλά και στην Εθνική ενόπλων στο πλευρό του Βασίλη Βούζα.

Μας μιλάει για την περσινή του εμπειρία με την ΑΕ Σαλαμίνας στα γήπεδα της Γ' Πειραιά, για το πλάνο που έχει για τις ακαδημίες αλλά και πολλά άλλα που θα διαβάσετε παρακάτω.

1)Θα αρχίσουμε απο την σεζόν που προηγήθηκε. Ησασταν προπονητής στην ΑΕ Σαλαμίνας, όπου η ομάδα για ενα πόντο δεν κατάφερε να μπει στα μπαράζ ανόδου. Ποιες ήταν οι εντυπώσεις σας απο αυτή την χρονιά και τι εμπειρίες αποκομήσατε?

Οταν πήγα προπονητής στην ΑΕ Σαλαμίνας, το σκεπτικό μου ήταν, όπως και της διοίκησης, να φτιάξουμε μια ομάδα που να απαρτίζεται απο νεαρούς ποδοσφαιριστές, να την κάνουμε ανταγωνιστική και πάνω απο όλα να κάνουμε τα παιδιά να αγαπάνε το ποδόσφαιρο.

Το καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό, δύστυχως όμως απο το κομμάτι του Πρωταθλητισμού, ενώ είχαμε βάλει στην αρχή υψηλές βάσεις, στην πορεία υπήρξαν εξωτερικοί παράγοντες που δεν μας βοηθήσανε, όπως για παράδειγμα κάποια παιδιά είχανε τα σχολεία τους και χάναμε ένα μέρος της ανταγωνιστικότητας μας όταν έλειπαν. 

2) Αρα βάση αυτών η χρονιά κρίνεται επιτυχημένη

Η χρονιά ναι είναι επιτυχημένη. Εγώ έφυγα 4 αγωνιστικές πριν το τέλος αφήνοντας την ομάδα εντός μπαράζ και νομίζω οτι ο στόχος αυτός χάθηκε στις λεπτομέρειες.

3) Στο Πρωτάθλημα της Γ΄Πειραιά παρατηρήσαμε οτι ανέβηκε το επίπεδο. Ποιες ομάδες ξεχωρίσατε?

Ηταν πάρα πολύ δυνατό Πρωτάθλημα, και αυτό φάνηκε και απο την βαθμολογία, όπου είχαμε πολλές ισοβαθμίες και αυτό κυρίως οφείλεται στους προπονητές, έχοντας ανεβάσει το επίπεδο με τις γνώσεις τους.

Εχουν στην κατοχή τους διπλώματα της UEFA, ενώ επίσης υπάρχουν αρκετά παιδιά που έχουν μέλλον μπροστά τους. 

Υπήρχαν ομάδες όπως ο Πειραικός και ο Προφήτης Ηλίας που είχαν σταθερή πορεία. 

Βέβαια μην ξεχνάμε και τους Λέοντες και το Χατζηκυριάκειο που είχαμε την ικανότητα να κερδίσουμε και κάποια απο αυτά τα παιχνίδια, αλλά δυστυχώς είχαμε την απώλεια των παιδιών λόγω σχολικών εκδρομών και χάσαμε την δυναμική μας.

4) Επαιξε και ρόλο η δυσκολία των μετακινήσεων απο την Σαλαμίνα και πάλι πίσω?

Γενικά η Σαλαμίνα έχει προβλήματα με την μετακίνηση, αλλά μετά απο πολλά χρόνια είναι μαθημένοι πια. 

Βέβαια σε μας στην κατηγορία που βρισκόμασταν μας επηρεάσαν οι πρωινές ώρες.

Παίζαμε με τον Ολυμπιακό Περάματος 11.00 το πρωί και μας στοίχισε το ''ξύπνημα'', αλλά γενικά είμαστε μαθημένοι.

5) Φέτος λοιπόν αναλάβατε τις ακαδημίες της ΑΣ Δραπετσώνας ως τεχνικός διευθυντής, αλλά και ως συνεργάτης του κ.Τσαγδή στην αντρική ομάδα. Ποιοί είναι οι στόχοι σας για φέτος?

Εμένα όταν με προσέγγισαν οι άνθρωποι της Δραπετσώνας, μου έδειξαν να καταλάβω οτι ήρθα σε μια μεγάλη ομάδα του Πειραιά. 

Μόλις μου είπαν οι άνθρωποι αυτοί οτι τα νέα τους σχέδια είναι να βελτιώσουνε όσο μπορούνε την εικόνα της αντρικής ομάδας.

Αυτό φάνηκε και απο την εικόνα των αποδυτηρίων, που κατ εμε είναι τα καλύτερα στον Πειραιά με προδιαγραφές Super League και απο κει και πέρα να βελτιώσουμε την εικόνα και της ακαδημίας με σκοπό μέσα απο την ατομική βελτίωση των παιδιών να πλαισιώσουν την αντρική ομάδα στο μέλλον.

6) Αναφερθήκατε πριν για τα υψηλού επιπέδου αποδυτήρια της ομάδας. Πόσο ρόλο παίζει μια ομάδα, μια ακαδημία να έχει το δικό της χώρο?

Αυτό που μου λέγανε και μένα οι προπονητές μου που ήμουν συνεργάτης τους, είναι οτι τα αποδυτήρια είναι το Α και το Ω κάθε συλλόγου. 

Χωρίς αυτά δεν κάνει κανένας τίποτα.

Ηδη η Δραπετσώνα έχει να φανταστείτε ξεχωριστά αποδυτήρια για την αντρική ομάδα και ξεχωριστά για τις ακαδημίες.

Είναι σε άριστη κατάσταση με τους ανθρώπους που τρέχουν γύρω απο αυτήν, και εμείς απο την πλευρά μας κοιτάμε να βάζουμε ενα λιθαράκι παραπάνω.




7) Εχετε περάσει είπαμε και απο άλλες ακαδημίες του Πειραιά.

Βέβαια. Εχω δουλέψει σε ακαδημίες. 

Μ'αρέσει να δουλεύω με μικρά παιδιά. 

Εχω δουλέψει στις ακαδημίες του Αετού Κορυδαλλού, ήμουν για αρκετά χρόνια στο προπονητικό τιμ της μικτής Πειραιά, ημουν στην Χαραυγή, στην ΑΕ Σαλαμίνας, όταν πρωτοξεκίνησε ήμουν ενα απο τα ιδρυτικά μέλη και γενικά έχω δουλέψει σε αρκετές ομάδες.

8) Πότε αρχίσατε αυτό το εγχείρημα να δουλέυετε με παιδιά?

Εγώ ξεκίνησα απο το 2004 απο ένα 5X5 στην Σαλαμίνα, το Super Olympico, στο οποία είχα αναλάβει κάποια γκρουπάκια, και κει φάνηκε αυτό που ήθελα να κάνω, γιατί θεωρώ οτι το μέλλον του ποδοσφαίρου αρχίζει απο τα μικρά παιδιά.

Αυτό κοίταγα πάντα, δεν με ενδιαφέρει να μου πούνε αν είμαι καλός προπονητής ή οχι, εγώ αγαπάω πάρα πολύ αυτό που κάνω, το στηρίζω, και όσο έχω καλή διάθεση θα συνεχίζω να το κάνω.




9) Πόσο δύσκολο είναι για εσάς μετά απο αυτές τις εμπειρίες που έχετε, ενα παιδί το οποίο περνάει την ''τρέλα'' του που λένε να συμβάλλετε στην βελτιώση του, το χαρακτήρα του αλλά και το ταλέντο του?

Σε ενα παιδί αυτή την στιγμή σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια μετράνε περισσότερο οι εξωτερικοί παράγοντες που αλλάζουν την νοοτροπία του.

Ενώ παλιά τα παιχνίδια που παίζαν τα μικρά παιδιά ήταν ελάχιστα, τώρα έχουν μπει στην ζωή τους τα ηλεκτρονικά και επηρεάζουν την απόδοση τους σε σχέση με το παρελθόν. 

Οι προπονητές δίνουν εναν αγώνα για να φτιάξουν και να αφήσουν κάτι καλό. 

Σε μεγάλο ποσοστό το καταφέρνουν αλλά αυτοί που θα γίνουν ''Πρωταθλητές'' σε επαγγελματικό επίπεδο είναι ελάχιστοι, αλλά το όνειρο ποτέ δεν πρέπει να το στερούμε απο ενα παιδί.

Πάντα πρέπει να υπάρχει στόχος και πάντα πρέπει να υπάρχει το όνειρο κόντρα στους αστάθμητους παράγοντες που μπορεί να παρουσιαστούν.

10) Εχω ακούσει και μια πολύ σωστή φράση οτι τα παιδιά που ξεκινάνε πρέπει να μάθουν να ζουν και με την αδικία. Πόσο σωστό είναι αυτό?

Μια ποδοσφαιρική ομάδα είναι πάνω απο όλα μια οικογένεια. 

Στο σπίτι που μένουμε για μια οικογένεια δεν είναι όλα ρόδινα. 

Πάντα πρέπει να υπάρχει ο καθοδηγητής, ενας καλός προπονητής.

Αυτός που μαθαίνει να λειτουργεί σωστά, πρέπει να σηκώνεται και να προχωράει. 

Αυτό το λέμε πάντα και δεν είναι φυσικά καθόλου εύκολο, γιατί σας είπα οτι ο προπονητής έχει το παιδί στο γήπεδο 2 ή 3 ώρες την ημέρα και τον περισσότερο χρόνο λείπει απο κει.

Το οικογενειακό περιβάλλον παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο τι θέλει να γίνει ενα παιδί και τι χαρακτήρα θα έχει. 




11) Πόσο δύσκολο είναι όμως εμείς σαν Ελλάδα, σαν Πειραιάς να φτάσουμε σε ενα επίπεδο Α σε σχέση με το εξωτερικό?

Απλώς εμείς σαν Πειραιάς υπάρχει ενα πρόβλημα που δεν το λέω μόνο εγώ, οτι υπάρχει έλλειψη γηπέδων. 

Μετά υπάρχει ο οικονομικός παράγοντας και δυστυχώς τα χρήματα είναι λιγοστά.

Ο παράγοντας που είναι ο ερασιτέχνης δεν μπορεί να τα διαθέσει πλέον όπως παλιότερα. 

Ολα αυτά συν η κρίση που την βλέπουμε και την ζούμε όλοι μας.

Δηλαδή αν το λέγαμε και αριθμητικά, κοιτάξτε στην Super League πόσοι είναι οι ποδοσφαιριστές που δεν βγαίνουν απο τις ακαδημίες, και πόσα παιδιά είναι απο πίσω που ζουν ενα όνειρο περιμένοντας την ευκαιρία τους, αλλά πάνω απο όλα θέλει δουλειά.

Για να κάνεις Πρωταθλητισμό πρέπει να δουλέψεις, να σηκωθείς πρωί, να σε στηρίξει η οικογένεια σου, να κάνεις σωστή διατροφή, να έρχεσαι στην προπόνηση και ταυτόχρονα να μην αμελείς την ζωή σου. 

12) Με ποιούς θα συνεργαστέιτε του χρόνου στις ακαδημίες της Δραπετσώνας?

Υπάρχουν 2 πολύ καλοί προπονητές. 

Ο Κώστας Μπαζίνας που θα είναι στο εφηβικό και ο Λευτέρης Μαράτος στο παιδικό. 

Μαζί με μενα θα δουλέψουμε πάνω στην ατομικη και ομαδική βελτίωση των παιδιών.

Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για αυτήν την ομάδα που αξίζει να ξαναβρεθεί ψηλά.

13) Εχετε καταστρώσει κάποιο συγκεκριμένο πλάνο? Εχετε συζητήσει πάνω σε αυτό το θέμα? Πχ η αντρική ομάδα και οι ακαδημίες να είναι σε άλλο επίπεδο σε πέντε χρόνια.

Σίγουρα υπάρχουν φιλοδοξίες. 

Η διοίκηση θέλει οι ακαδημίες να αναπτυχθούν σωστά πάνω απο όλα. 

Θέλει υπομονή απο όλους μας. 

Αυτή την στιγμή είναι νωρίς να πούμε το οτιδοίποτε.

Θέλουμε να προσθέσουμε όλοι ενα λιθαράκι. 

Να έχουμε μια σωστή λειτουργία σαν οργανισμός γενικότερα.




14) Πριν αρχίσουμε την συνέντευξη μας αναφέρατε για την παρουσία γιατρού στις ακαδημίες. Πριν μερικές ημέρες είχαμε στην Κίνα ένα άσχημο περιστατικό με τον θάνατο του διεθνή ποδοσφαιριστή Τσικ Τιοτέ απο ανακοπή καρδιάς. Πόσο σημαντική είναι η συνεχή παρουσία ιατρικών επιτελειών και ειδικά στον χώρο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, γιατί η ζωή είναι πάνω απο όλα έτσι?

Σίγουρα να σας πω πως όταν ενα παιδί γράφεται σε μια ακαδημία, τα πρώτα χαρτιά που ζητάμε, είναι η γνωμάτευση των γιατρών. 

Πρέπει να έχουν περάσει απο καρδιολόγους, παθολόγους και γενικά να έχουν περάσει ενα ιατρικό πακέτο και φυσικά και για τους γονείς για να ξέρουν τι γίνεται.

Ο γιατρός που θα είναι στις ακαδημίες θα πρέπει να ξέρει τουλάχιστον τις πρώτες βοήθειες όπως ενα χτύπημα, ενα σπάσιμο, μια κουτάλα που είναι για την γλώσσα όταν γυρίζει.

Τώρα οσον αφορά την καρδιακή προσβολή που έπαθε ο ποδοσφαιριστής, είχα εναν γνωστό φίλο προπονητή ο οποίος ήταν μια χαρά, έπαιζε ποδόσφαιρο τόσα χρόνια και στην συνέχεια λιποθύμησε, και μάθαμε ύστερα απο πολύ καιρό οτι ανέβαζε σφυγμούς χωρίς να ξέρει κανένας τίποτα.

Είναι κάποια πράγματα που είναι απρόβλεπτα. 

Σε κάποια σεμινάρια που είχαμε πάει, μας λέγανε οι γιατροί οτι υπάρχει ενα ποσοστό 10 με 15%, το οποίο οφείλεται σε άγνωστα αίτια, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προλάβουν το κακό.

15) Τι πιστεύετε απο τότε που ξεκινήσατε να ασχολείστε με ακαδημίες, έχουν αλλάξει τα πράγματα κυρίως σε θέμα τεχνογνωσίας?

Στην τεχνογνωσία παίζουν σημαντικό ρόλο οι προπονητές. 

Σίγουρα όμως η βάση είναι οι παράγοντες, αυτοί είναι ο θεμέλιος λίθος για μια ομάδα και την στηρίζει.

Αν δεν υπήρχαν αυτοί να κάνουν οτι τους λέει ο προπονητής δεν θα γινόταν τίποτα ότι και να λέγαμε.

Απο κει και πέρα με τις σχολές της UEFA, της ΕΠΟ και των ΤΕΦΑΑ τα παιδιά τα οποία λειτουργούνε στο κομμάτι του ποδοσφαίρου, σίγουρα έχουν βελτιώσει πολύ την εικόνα αυτή στο κομμάτι της προπόνησης.

Η τεχνολογία έχει αλλάξει πάρα πολύ, έχουν βγεί μηχανήματα τα οποία μπορούν να αλλάξουν 
ακόμα και την σωματοδομή του ποδοσφαιριστή.

16) Τέλος για την σεζόν που μας πέρασε, θα θέλαμε τις ευχές σας για τον ποδοσφαιρικό Πειραιά.

Καταρχάς να δώσω συγχαρητήρια στην ομάδα του Κερατσινίου που ανέβηκε στην Γ' Εθνική και θα εκπροσωπήσει πιστέυω επάξια τον Πειραιά σε αυτήν την κατηγορία.

Να πω καλό καλοκαίρι σε όλους τους προπονητές και στους αθλητές και να επανέλθουν δυνατότεροι την νέα σεζόν, να υπάρχει υγεία και να γίνει ενα Πρωτάθλημα πιο ανταγωνιστικό.

Και βέβαια στην νεα μου ομάδα τον ΑΣ Δραπετσώνας να πάει όσο ψηλότερα μπορεί,ύστερα απο χρόνια του αξίζει μια υπέρβαση. 

Αν λειτουργήσουμε βήμα βήμα όλα θα γίνουν.






BOUKIS


 
Top