του Λουκά Κιοκτσόγλου


ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΝΙΚΑΙΑ

Το αναπτυξιακό ποδόσφαιρο είναι αυτό με το οποίο επιθυμούσε να ασχοληθεί κατά βάση από το ξεκίνημα της προπονητικής του καριέρας. 

Ο τεχνικός διευθυντής της Ακαδημίας της Χαλκηδόνας και προπονητής του Εφηβικού τμήματος του συλλόγου, αλλά και τεχνικός των Παίδων της Μικτής Πειραιά, Θεολόγος Ρενιέρης, μιλά τόσο για την μακρόχρονη πορεία του στις ελληνικές υποδομές, όσο και για τις εντυπώσεις του από την αγωνιστική περίοδο που οδεύει προς το κλείσιμό της."Φάκελος" Χαλκηδόνα

Τι απολογισμό θα κάνατε για την πορεία σας με το Εφηβικό τμήμα της Χαλκηδόνας;

-Κατά την άποψη μου η χρονιά μας έχει θετικό πρόσημο. Ήταν ακόμη μία σεζόν που είχα την ευκαιρία να δουλέψω σε Ακαδημία, άλλωστε από τις αναπτυξιακές ηλικίες έχω ξεκινήσει την πορεία μου και θέλω να συνεχίσω να προσφέρω στη Χαλκηδόνα.

Ποιο είναι το πλάνο που έχετε εκπονήσει για τις υποδομές του συλλόγου;

-Ο μακροπρόθεσμος στόχος μας δεν είναι άλλος από το να αναδείξουμε παιδιά που θα μπορέσουν να σταθούν στην ανδρική ομάδα. Να συντηρείται η Χαλκηδόνα με παίκτες που προέρχονται από τα "σπλάχνα" της Ακαδημίας, ώστε να μην χρειάζεται να κάνει συνεχώς οικονομικά ανοίγματα όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο.


Ποια η γνώμη σας για τη στάση των γονέων σχετικά με τη δουλειά σας στην ομάδα;

-Το κομμάτι των γονέων είναι ίσως το δυσκολότερο στον τομέα των υποδομών. Όταν ξεκινάει κάτι καινούργιο πάντα υπάρχει η αμφισβήτηση για το αν τελικά θα πετύχει και πρέπει από τη μεριά μας να αποδεικνύουμε συνεχώς ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε. Μας πήρε περίπου 3 μήνες για να δείξουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και νομίζω ότι αυτό έγινε.

Ποια τα συμπεράσματά σας από την πορεία του Εφηβικού στο πρωτάθλημα της ΕΠΣΠ;

-Στην αρχή της χρονιάς υπήρχε η διαπίστωση ότι τα παιδιά έχουν ορισμένες ελλείψεις και προσπαθήσαμε να τις βελτιώσουμε. Είμαι ευχαριστημένος από την πορεία μας. Ήταν μια θετική σεζόν ως προς την εξέλιξή της. Βέβαια είχαμε και σοβαρά προβλήματα, όπως είναι η διαθεσιμότητα του χρόνου και του χώρου. Ο χρόνος της προπόνησης και ο χώρος του γηπέδου δεν ήταν αρκετός για να δουλέψουμε στα υψηλότερα δυνατά στάνταρ.


"Τιμή μου που βρίσκομαι στην Μικτή"

Πείτε μας την άποψή σας για το ταλέντο στο Παιδικό της Μικτής Πειραιά όπου προπονείτε, αλλά και γενικότερα.

-Πολλοί λένε ότι ο Πειραιάς δεν διαθέτει μεγάλα ταλέντα. Καταρχήν είναι τιμή μου που προπονώ τους Παίδες της Μικτής Πειραιά και ευχαριστώ ιδιαιτέρως την Ένωση για την ευκαιρία που έχει δώσει. Υπάρχει άφθονο ταλέντο, όμως θα πρέπει όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτά τα ζητήματα να πάρουν πρωτοβουλίες ώστε να βοηθηθούν τα παιδιά, βελτιώνοντας τις συνθήκες. Τα τελευταία χρόνο παρατηρείται σημαντική πρόοδος και στον Πειραιά δείχνουν πως παίρνουν στα σοβαρά το τομέα των υποδομών.Αποτελεί αδικία, εν μέρει, το γεγονός πως σε σχέση με τις Μικτές Πειραιά, οι αντίστοιχες της Αθήνας τροφοδοτούνται με ποδοσφαιριστές από ΠΑΕ;

-Δεν θα το αποκαλούσα αδικία. Θα πω ότι είναι περηφάνια για εμάς να δουλεύουμε με παιδιά από τα ερασιτεχνικά μας σωματεία. Δεν μου λένε κάτι οι τίτλοι σε αυτές τις ηλικίες. Το βαρυσήμαντο εδώ είναι να αναδεικνύουμε ταλέντα τα οποία στη συνέχεια θα μετακινούνται σε επαγγελματικές ομάδες, όπως και γίνεται. Αυτό μας γεμίζει με τεράστια ικανοποίηση.

Ποια είναι η προπονητική σας φιλοσοφία πάνω στις αναπτυξιακές ηλικίες;

-Γενικότερα μιλώντας πιστεύω πως ουσιαστικά πολλοί δεν αφουγκράζονται κάποια συγκεκριμένη φιλοσοφία. Σκοπός τους δυστυχώς είναι η νίκη. Για μένα το αποτέλεσμα αποτελεί δευτερεύον παράγοντα, όσον αφορά τις υποδομές. Σημασία έχει τα παιδιά να μαθαίνουν σωστό ποδόσφαιρο για να παίρνουν τα κατάλληλα εφόδια για την μελλοντική τους καριέρα. Αυτή είναι η γνώμη μου.Πώς διαχωρίζετε τον καλό παίκτη; Αυτόν που ξεχωρίζει;

-Αυτό στο οποίο στέκομαι πάνω από όλα είναι η προσωπικότητα. Κατά τη γνώμη μου εκεί φαίνεται αν ένας ποδοσφαιριστής μπορεί να ξεχωρίσει.

Έχετε προπονητικές βλέψεις για το μέλλον; Θα συνεχίσετε και του χρόνου στη Χαλκηδόνα αλλά και στη Μικτή;

-Βρίσκομαι στο χώρο 25 χρόνια. Έχω περάσει και από αντρικές ομάδες σε όλες τις κατηγορίες του Πειραιά, αλλά ανέκαθεν το μεράκι μου ήταν να ασχολούμαι με τις Ακαδημίες, γιατί αγαπώ το ποδόσφαιρο. Έχω ορισμένες προτάσεις αυτή τη στιγμή, όμως στόχους για το μέλλον δεν βάζω. Είμαι χαρούμενος στη Χαλκηδόνα και εκείνη έχει τον πρώτο λόγο. Ελπίζω να παραμείνω και στη Μικτή, η οποία όπως προείπα είναι τιμή για μένα.


Στηρίζονται στην πράξη οι υποδομές στην Ελλάδα; Πρέπει να είναι έκδηλο το ενδιαφέρον των ιθυνόντων για αυτές;

-Οι Ακαδημίες είναι το οικοδόμημα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Μόνο έτσι θα μπορεί να παραμένει ανταγωνιστικό το Πειραϊκό ποδόσφαιρο και οι ομάδες πιστεύω ότι πρέπει να τις υποστηρίζουν με όλο τους το ζήλο. Αλλά αν αναφερθούμε και σε γενικότερη βάση, οι υποδομές αποτελούν το θεμέλιο λίθο του ελληνικού ποδοσφαίρου.BOUKIS


 
Top