του Λουκά Κιοκτσόγλου


Σάββατο πρωί. Αιγάλεω. Ιερά Οδός.

Συνάντηση με έναν από τους ανθρώπους που έβαλαν το δικό τους... λιθαράκι στη φετινή ξέφρενη πορεία του Κερατσινίου, που κατέκτησε πρωτάθλημα, κύπελλο και άνοδο στη Γ' Εθνική σε μια μια πραγματικά ονειρεμένη σεζόν.

Ο Βασίλης Τρίχος γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά μεγάλωσε στη Μυτιλήνη, προερχόμενος από οικογένεια που δεν είχε σχέση με το ποδόσφαιρο. Τα τελευταία 27 χρόνια μένει στον Πειραιά, τον οποίο πλέον θεωρεί το "σπίτι" του, όντας χαρούμενος που μπορεί να τον "υπηρετεί" και μέσα από το χώρο του ποδοσφαίρου ως προπονητής. Είναι παντρεμένος με την Κλαίρη και έχει δύο παιδιά, τον Νίκο και την Χρυσούλα, ενώ εργάζεται ως μηχανικός ελικοπτέρων στην πολεμική αεροπορία

Ο έμπειρος προπονητής τερματοφυλάκων, συνέβαλε με το δικό του τρόπο στην πέρα για πέρα πετυχημένη χρονιά του Κερατσινίου και έκανε το δικό του απολογισμό λέγοντας:

-Φέτος ξεκινήσαμε με έναν, μοναδικό και αποκλειστικό στόχο, την άνοδο στη Γ' Εθνική. Πέρυσι πήραμε τη 2η θέση στο πρωτάθλημα, αναδειχθήκαμε κυπελλούχοι και φτάσαμε μέχρι τους "8" του κυπέλλου ερασιτεχνών. Ο πήχης είχε ανεβεί!

Όταν θέτεις αποκλειστικούς στόχους αυτό ίσως λειτουργήσει ανασταλτικά στο ξεκίνημα λόγω του άγχους, όμως ξεπεράσαμε και αυτόν τον παράγοντα και δεν μπορούμε παρά να είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για όσα πετύχαμε και το ποδοσφαιρικό τμήμα αλλά φυσικά και η διοίκηση. 

Στο κύπελλο ερασιτεχνών που φτάσαμε έως τους "4" μπορεί να αδικήσαμε λίγο τους εαυτούς μας, όμως κάθε εμπόδιο είναι για καλό. Όλα τα υπόλοιπα που καταφέραμε αποτελούν τεράστια επιτυχία.

Ωστόσο μέσα σε μία μακρά σεζόν ποτέ δεν λείπουν και οι αστάθμητοι παράγοντες:

-Ας μην ξεχνάμε πως στα μέσα της σεζόν είχαμε και αλλαγή προπονητή. Ο Σάκης ο Δέδες παραιτήθηκε από την τεχνική ηγεσία, για να αναλάβει στη συνέχεια ο Βασίλης ο Σπάθας, Θεωρώ πως και οι δύο έβαλαν τις δικές τους πινελιές για να επιτευχθούν στο τέλος οι στόχοι μας.


Το Κερατσίνι φέτος χρησιμοποίησε συνολικά 4 τερματοφύλακες και ο κ. Τρίχος παρέθεσε την άποψη του σχετικά με αυτό:

-Είναι όντως παράδοξο το να έχουν χρησιμοποιηθεί σε μία σεζόν 4 γκολκίπερ. Ανεξάρτητα όμως από αυτό, το Κερατσίνι κατάφερε να δεχθεί μόλις 8 γκολ σε πρωτάθλημα, 2 στο κύπελλο και 1 στο Ερασιτεχνών. Αυτό φυσικά αποτελεί επιτυχία της άμυνας σε συνδυασμό με τον τερματοφύλακα, ο οποίος θεωρώ πως είναι ο ακρογωνιαίος λίθος μιας ομάδας. Η αμυντική λειτουργία είναι σωστή μόνο όταν έχουν "δέσει" τερματοφύλακας και αμυντικοί. Βέβαια στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, πιστεύω πως όλοι αμύνονται και όλοι επιτίθενται και το αποτέλεσμα του ενεργητικού (100 γκολ στο πρωτάθλημα) και του παθητικού μας οφείλεται στην ομαδική προσπάθεια.

Ποιο ήταν το πλάνο της χρησιμοποίησης των τερματοφυλάκων τη φετινή χρονιά στο Κερατσίνι:

-Το αρχικό μας πλάνο ήταν η ανάδειξη νεαρών πορτιέρο (Λιούμπης, Τσούβαλης, Φρατζεσκάκης) οι οποίοι όταν κλήθηκαν να αγωνιστούν τα πήγαν πολύ καλά, ώστε μέσα από αυτούς η ομάδα να μπορέσει να επωφεληθεί σε βάθος χρόνου. Με το δεύτερο μισό της σεζόν όμως είχαμε το... παγκόσμιο φαινόμενο του να τραυματιστούν στους χιαστούς 2 τερματοφύλακες. 

Στη συνέχεια την υπεράσπιση των γκολπόστ ανέλαβε ο Αλέξανδρος ο Μπότος. Τι κέρδη είχατε από τη μεταξύ σας συνεργασία;

-Ακριβώς. Πλαισιωθήκαμε από την παρουσία του Αλέξανδρου του Μπότου, ένα παιδί με ιστορία στο χώρο που ήταν τιμή μας να συνεργαστούμε μαζί του. Προσωπική μου ικανοποίηση είναι να δουλεύω με καλούς χαρακτήρες, γιατί η σχέση προπονητή-αθλητή πρέπει να είναι από φιλική έως και πατρική. Ο Αλέξανδρος ήταν επαγγελματίας, έδεσε αμέσως με τα υπόλοιπα παιδιά, μας βοήθησε στον ύψιστο βαθμό και ελπίζω πως και από εμάς μπόρεσε να κερδίσει κάτι. 


Εξυπηρετήθηκε το πλάνο που εκπόνησε η ομάδα στην αρχή της περιόδου; 

-Έχουμε να κάνουμε με έναν μαραθώνιο. Εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, αφού θέσαμε ως στόχο το νταμπλ, πιστεύω ότι το αρχικό μας πλάνο εξυπηρετήθηκε στο 100%. Αν είχαμε προχωρήσει και στον τελικό του κυπέλλου ερασιτεχνών θα είχαμε κάνει την υπέρβαση. Ακόμη με "στοιχειώνει" αυτός ο αποκλεισμός!

"Θέλαμε να ανέβει και άλλη ομάδα από τον Πειραιά"

-Στον ημιτελικό στις Σέρρες κατεβήκαμε με την ψυχολογία ότι παίζουμε και για την πόλη μας. Αν περνούσαμε στον τελικό θα είχαμε εξασφαλίσει την άνοδο, οπότε δεν θα "καιγόμασταν" στο μπαράζ με την Οδηγήτρια. Όταν αποκλειστήκαμε νιώθαμε και το ότι δεν βοηθήσαμε την πόλη μας.

Πώς περιμένετε για το Κερατσίνι την επόμενη χρονιά στη Γ' Εθνική;

-Για αυτό αρμόδιος για να ερωτηθεί είναι ο πρόεδρος, όχι εγώ! (γέλια). Όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω οι ιθύνοντες του συλλόγου στοχεύουν σε μια αξιοπρεπή πορεία τη Γ'. Αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες της κατηγορίας, αφού του χρόνου το πρωτάθλημα δεν θα έχει καμία σχέση με το περσινό, αφού θα υποβιβάζονται 7-8 ομάδες από κάθε όμιλο. 

Η εποχή που ζούμε δεν επιτρέπει οικονομικές υπερβάσεις και επειδή η διοίκηση του Κερατσινίου αποτελείται από νοικοκυρεμένους ανθρώπους, πιστεύω ότι θα γίνουν μετρημένες και στοχευμένες κινήσεις. Μην ξεχνάμε ότι το ποδόσφαιρο στη Γ' είναι ερασιτεχνικό.

Κατά τη γνώμη σας είναι δίκαιο ή άδικο το σύστημα των μπαράζ, από τα οποία ανεβαίνει η μία πρωταθλήτρια;

-Έχω μιλήσει με εκπροσώπους από πολλά μέρη της Ελλάδας.Το να κρίνεται όλη η χρονιά από ένα και μοναδικό παιχνίδι, στο οποίο μπορεί να προκύψουν κάθε λογής ατυχίες, είναι άδικο για τις ομάδες. Τη στιγμή βέβαια που ανεβαίνουν σωματεία που ίσως να μην αντέξουν στη Γ Εθνική, ενώ ανταγωνιστικές ομάδες από Αθήνα και Πειραιά μένουν πίσω στην Α' κατηγορία.

Η κουβέντα συνεχίστηκε με τη σύγκριση που γίνεται συχνά μεταξύ Αθήνας-Πειραιά, με τον κ. Τρίχο να τονίζει:

-Νομίζω ότι αυτή "καραμέλα" με τη διαφορά επιπέδου μεταξύ Αθήνας και Πειραιά έχει αρχίσει να λιώνει. Πλέον υπάρχουν Πειραϊκές ομάδες που έχουν ανεβάσει πολύ τον πήχη. Εμείς για παράδειγμα παίξαμε με τον κυπελλούχο της ΕΠΣΑ και τον νικήσαμε 4-0. Η Προοδευτική πέρσι έπαιξε μπαράζ με 2 πρωταθλητές από την Αθήνα και ανέβηκε.

Το πρόβλημα του Πειραιά σε σχέση με την Αθήνα είναι τα γήπεδα και οι εγκαταστάσεις. Δεν πάσχει ούτε από παράγοντες, ούτε από ταλέντο. Εδώ η πόλη διαθέτει 5-6 γήπεδα για να εξυπηρετήσουν 70-80 ομάδες.


Το ταλέντο που υπάρχει στον Πειραιά μπορεί να πρωταγωνιστήσει;

-Όποιος υποστηρίζει ότι το Πειραϊκό ποδόσφαιρο δεν διαθέτει ταλέντο είναι κακοπροαίρετος. Ταλέντο υπάρχει και πολύ μεγάλο μάλιστα. Το ζήτημα είναι πώς αξιοποιείται. Να μη φοβούνται παράγοντες και προπονητές να αναδεικνύουν νεαρούς παίκτες. Έχουμε ομάδες που στηρίζονται στις υποδομές τους, όπως ο Αετός Κορυδαλλού ή το Νέο Ικόνιο, όπου εκεί γνωρίζω πως γίνεται εξαιρετική δουλειά.

Είστε εξειδικευμένος στην προπόνηση του τερματοφύλακα. Ποια είναι η φιλοσοφία με την οποία προσεγγίζεται και δουλεύετε το αγωνιστικό προφίλ ενός γκολκίπερ;

-Είναι ένας συνδυασμός του αγωνιστικού και πνευματικού-ψυχολογικού παράγοντα. Κταρχήν δεν μου αρέσουν τα μεγάλα λόγια. Οι... βαρύγδουπες και "ξύλινες" δηλώσεις. Λόγω του χαρακτήρα μου, η προσέγγιση των πραγμάτων θέλω να είναι ρεαλιστική. Άρα από τη στιγμή που απευθύνεσαι σε ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές, που στο κάτω κάτω έχουν και τη δουλειά στην καθημερινή τους απασχόληση, πρέπει να τους δίνεις στοιχεία που να τους βοηθούν αγωνιστικά, τακτικά και πνευματικά. Να κρατάς "ζεστούς" τους αθλητές σου.

Ο τερματοφύλακας είναι ειδική περίπτωση. Χρειάζεται ιδιαίτερη ενίσχυση και στον ψυχολογικό τομέα. Δουλεύει ατομικά, πιο πιεστικά, ενώ έχει να διαχειριστεί ένα σωρό πιέσεις από τους γύρω του. Η ατάκα που λέω στους τερματοφύλακες μου είναι η εξής: "Όπως κανείς δεν θα πει μπράβο στη νοικοκυρά για το φαγητό που μαγειρεύει καθημερινά, αλλά την ημέρα που θα το κάψει θα πέσουν όλοι πάνω της, έτσι και ο τερματοφύλακας και 100 ματς καλά να έχει, στο πρώτο μεγάλο λάθος θα τα "ακούσει" από όλους".

Υπάρχουν στο σύγχρονο ποδόσφαιρο στοιχεία που ξεχωρίζουν τους καλούς τερματοφύλακες;

-Οι εποχές που βάζαμε όλοι στο τέρμα τον... χοντρό έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Η Uefa τα τελευταία χρόνια ξεκινάει τα συστήματά της από το "1" (πχ. 1-4-2-2). Πλέον και ο τερματοφύλακας είναι μέρος τους παιχνιδιού. Αυτό που πάνω από όλα διακρίνω σε έναν αθλητή μου, είναι το αν έχει θέληση και αν αγαπάει τη θέση του. Αν ναι, τότε ό,τι ελάττωμα και να έχει θα κοιτάξουμε να το διορθώσουμε. 

Από εκεί και πέρα επαναλαμβάνω ότι δεν είμαι των σπουδαίων δηλώσεων. Για να γίνεις καλός τερματοφύλακας πρέπει να το θέλεις πολύ, όχι έτσι και έτσι.


Γίνονται τα τελευταίο χρόνια βήματα προόδου στο Πειραϊκό ποδόσφαιρο;

-Βλέπουμε ομάδες που παλαιότερα πρωταγωνιστούσαν να μην είναι σήμερα σε περίοπτη θέση. Ωστόσο γίνονται προσπάθειες από ομάδες όπως ο Καραβάς, η Κύπρος Κορυδαλλού, η Οδηγήτρια, που δείχνουν ότι στον Πειραιά υπάρχει πρόοδος. 

Ελπίζω και οι άνθρωποι που κρατούν τις τύχες του ποδοσφαίρου στα χέρια τους, να μπορέσουν να το οδηγήσουν και εκείνοι από τη μεριά τους στη σωστή κατεύθυνση. 

Kλείνοντας, ο Βασίλης Τρίχος έδωσε τις ευχές του για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο:

-Καταρχήν, θέλω να πω ότι για μένα οι άνθρωποι που έχουν απομείνει να ασχολούνται με το ποδόσφαιρο πρέπει να θεωρούνται ήρωες. Εύχομαι σε όλους να έχουν υγεία και να βοηθούν τους νέους να ξεπερνούν τα προβλήματά τους. Να υπηρετούν το άθλημα που αγαπούν με πίστη και να μην απογοητεύονται.

Μην ξεχνάμε ότι το ποδόσφαιρο είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας. Ας μην περιμένουμε παρθενογενέσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας όπου ζούμε.BOUKIS


 
Top