ΠΕΙΡΑΙΑ

Η κατάκτηση του Εφηβικού πρωταθλήματος της ΕΠΣ Πειραιά ήταν το επιστέγασμα της τρομερής δουλειάς και της σπουδαίας προσπάθειας των Εφήβων του Εθνικού Πειραιά και όλων των συντελεστών της επιτυχίας.

Ο τεχνικός της ομάδας, Βαγγέλης Ρέντζος, μίλησε για τα συμπεράσματα που έβγαλε μέσα από τη χρονιά που φεύγει, τα πρωταθλήματα της ΕΠΣΠ, τη σύνδεση των υποδομών με τις αντρικές ομάδες, αλλά και τη φιλοσοφία του πάνω στο ποδόσφαιρο.


Είχατε μια χρονιά με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Πρωταθλητές στον Πειραιά και μάλιστα αήττητοι σε έναν πολύ ανταγωνιστικό όμιλο, αήττητοι σε μια σειρά φιλικών με αντρικές ομάδες και ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί και με εξαιρετικά αποτελέσματα απέναντι σε αγωνιστικά τμήματα ομάδων Σούπερ Λιγκ και Φούτμπολ Λιγκ. Ποιο είναι το μυστικό σας;

-Είναι ένα μείγμα που περιλαμβάνει πολλά στοιχεία. Όλα ξεκινούν από τη σωστή οργάνωση και το πλάνο που έχει κάποιος. Στις Ακαδημίες του Εθνικού οι υπεύθυνοι ξέρουν πολλά "καντάρια" μπάλα και καταλαβαίνουν και αξιολογούν ό,τι τους πεις, στο δευτερόλεπτο. Είχαμε μια ιδιαίτερα καινοτόμο φιλοσοφία και ένα πλάνο που τα ακολουθήσαμε και τα υποστηρίξαμε μέχρι το τέλος.

Στον τομέα της φυσικής κατάστασης συνεργαστήκαμε με το Λαέρτειο, που είναι κορυφαίοι επιστήμονες στο είδος τους. Στο αγωνιστικό κομμάτι έχουμε κάποια "μυστικά" για τον τρόπο που πετυχαίνει να συνδυάσει κανείς έξυπνα και να βρει την ισορροπία, ανάμεσα στην απαραίτητη προσήλωση σε ένα ανασταλτικό πλάνο και την ελευθερία και δημιουργικότητα που έχουν όλοι οι καλοί παίκτες (και απαιτείται στο δημιουργικό μέρος του αγώνα).

Επίσης, η διαχείριση των παικτών, που μην ξεχνάμε ότι ακόμη μαθαίνουν, έχει μεγάλη σημασία. Το κλίμα στην ομάδα ήταν εξαιρετικό, χωρίς γκρίνιες και μούτρα. Όσοι δεν είχαν αυτή τη φιλοσοφία έμειναν ελεύθεροι στην αρχή της σεζόν, να πάνε σε άλλες ομάδες όπου θα ταίριαζαν καλύτερα στους στόχους και τις φιλοδοξίες τους.

Τέλος, το σημαντικότερο όλων, ίσως είναι η ποιότητα των παικτών και σε ποια στοιχεία δίνεις βαρύτητα στην αξιολόγηση που κάνεις. Εμείς δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στην ευφυΐα, την προσωπικότητα και την νοοτροπία του παίκτη. Θέλουμε παίκτες με καλή και γρήγορα σκέψη, ικανούς να πάρουν γρήγορα αποφάσεις, διαφορετικές από τους περισσότερους και με ταλέντο, τεχνική και ευστροφία. Όλα τα άλλα (τεχνική, φυσική κατάσταση, κλπ) τα βελτιώνεις μέσα από την προπόνηση, αυτά τα στοιχεία όμως πρέπει κάποιος να τα έχει για να πάει μπροστά.

Υπάρχει διαφορά στη δουλειά που πρέπει να κάνει ένας προπονητής σε μια αντρική ομάδα του Πειραιά, σε σχέση με μια ομάδα νέων παραπάνω κατηγορίας όπως ο Εθνικός;

-Αν έχεις πλάνο όχι ιδιαίτερη. Το κακό με τις αντρικές ομάδες είναι ότι συνήθως οι παράγοντες δεν έχουν υπομονή. Ξεκινούν με ένα πλάνο στην αρχή και μόλις κάποια αποτελέσματα δεν είναι θετικά, απογοητεύονται και αλλάζουν το πλάνο τους. Αν θες να φτιάξεις μια ομάδα μακροπρόθεσμα και με διάρκεια και επειδή δεν υπάρχουν πλέον χρηματα στο ποδόσφαιρο, έχεις μόνο ένα δρόμο. Να έχεις πλάνο, να στηριχτείς στις δυνάμεις της ομάδας, να τις εμπλουτίσεις με νέους φιλόδοξους και ποιοτικούς παίκτες από τμήματα υποδομών του συλλόγου και μεγαλύτερων ομάδων και να χτίσεις πάνω σε αυτό. 

Αλλά αν υπάρχει υπομονή και πίστη στο πλάνο. Αυτό κάναμε στον Εθνικό. Δεν κοιτάγαμε  τα αποτελέσματα άμεσα, αλλά μετράγαμε άλλα ποιοτικά στοιχεία στο παιχνίδι μας, όπως αριθμός τελικών προσπαθειών, κάθετες πάσες, κερδισμένες μονομαχίες κλπ. Αυτά είναι στοιχεία που τελικά θα σε οδηγήσουν στα αποτελέσματα, αν βεβαίως υπάρχει υπομονή.


Αξιοποιούν οι ομάδες τα ταλέντα τους;

-Όχι στο βαθμό που πρέπει. Στις μικρότερες κατηγορίες τα πράγματα είναι πιο απλά και καλύτερα για τους καλούς μικρούς. Σε ομάδες σαν τον Εθνικό δεν είναι εύκολα. Πάρτε παράδειγμα αυτήν την φουρνιά των παικτών μου. Πήραν δύο φορές την πρώτη θέση στο προπαιδικό, δύο φορές το πρωτάθλημα στο Παιδικό και τώρα το Εφηβικό. Υπάρχουν πολλοί ποιοτικοί παίκτες που μπορούν να φτάσουν πολύ ψηλά. Πόσοι από αυτούς πιστεύετε θα έχουν τις ευκαιρίες που αξίζουν; Το ίδιο ισχύει και για άλλες ομάδες όπως ο Ιωνικός, η Προοδευτική και πολλές άλλες.

Ποια είναι τα προσωπικά σας πλάνα για την ερχόμενη σεζόν;

-Η συνεργασία μου με τον Εθνικό είναι εξαιρετική και θα ήταν καλό να συνεχίσουμε το πλάνο που έχουμε. Από εκεί και πέρα όλα τα χρόνια εργάζομαι και σε αντρικές ομάδες και αυτή τη στιγμή έχω κάποιες συζητήσεις με αντρικές ομάδες του Πειραιά. Θα δουλέψω παράλληλα με τις Ακαδημίες, σε όποια ομάδα έχει τέτοια φιλοσοφία και θέλει να συνεργαστούμε πάνω σε ενα συγκεκριμένο πλάνο που θα συμφωνήσουμε, ώστε να πετύχουμε τους στόχους που βάζουν οι άνθρωποι της ομάδας. 

Αυτά τα δύο (Ακαδημίες και αντρικές ομάδες) έχουν μια συνέχεια. Αν γνωρίζεις καλά τους παίκτες των Ακαδημιών όλων των ομάδων, μπορείς να αξιοποιήσεις αρκετούς από αυτούς και να τους δώσεις ευκαιρίες να αναδειχθούν μέσα από αντρικές ομάδες. Να βοηθήσουν τις ομάδες και να βοηθήσουν από τους πιο έμπειρους παίκτες που αυτές διαθέτουν.

Ποια η γνώμη σας για τα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Πειραιά;

-Τα τελευταία χρόνια έχουν αναβαθμιστεί πολύ. Προφανώς και η επιτροπη υποδομών της ΕΠΣΠ κάνει εξαιρετική δουλειά. Το επίπεδο των παραγόντων και των προπονητών έχει αλλάξει και πλέον σχεδόν όλοι λειτουργούν σε σωστές βάσεις. Προβλήματα που υπήρχαν παλαιότερα με αντεγκλήσεις, φασαρίες και παρόμοια πράγματα δεν υπάρχουν. Οι ομάδες μπαίνουν να παίξουν μπάλα και οι σχέσεις των παικτών είναι πολύ καλές. Πολλές από τις ομάδες που παίξαμε είναι στο ίδιο επίπεδο, με καλή οργάνωση, καλούς παίκτες και σωστούς προπονητές. 

Υπάρχουν επίσης και πολύ καλοί διαιτητές, αλλά και βοήθεια από τις ομάδες στους νέους διαιτητές όταν αυτοί κάνουν λάθη. Γενικά είναι μια κατάσταση που βγάζει υγεία και είναι πολύ ελπιδοφόρα για το ποδόσφαιρο.


Μυαλό ή φυσική κατάσταση; Σύστημα ή αυτοσχεδιασμός; Επίθεση ή άμυνα;

-Το Πνεύμα κυριαρχεί στις δραστηριότητες του σώματος. Έχω πει ότι είμαι οπαδός των έξυπνων παικτών και θέλω οι ποδοσφαιριστές μου να παίζουν άφοβα. Δίνω κατευθυντήριες, γραμμές αλλά θέλω να αυτοσχεδιάζουν. Η ομορφιά του ποδοσφαίρου είναι το απρόβλεπτο. Και το ποδόσφαιρο είναι θέαμα και πρέπει όποιος παρακολουθεί την ομάδα του να το ευχαριστιέται. Και αυτό γίνεται μόνο όταν βλέπει πολλές επιθέσεις, φάσεις, θέαμα.

Με 8 λέξεις πώς θα προσδιορίζατε την ποδοσφαιρική σας φιλοσοφία;

-Ευφυΐα, πλάνο, αρμονία, δημιουργικότητα, ρυθμός, αυτοπεποίθηση, τεχνική, φυσική κατάσταση.BOUKIS


 
Top