Το δικό τους μήνυμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων έδωσαν οι βετεράνοι άσοι Ελλάς Ποντίων και ΑΕΚ, που μεταξύ άλλων τις ενώνουν και οι ιστορικές τους καταβολές. Μήνυμα, με λιτό, αλλά όλο ουσία τρόπο σ’ ένα ποδοσφαιρικό αγώνα, που είχε νικητές τους «κιτρινόμαυρους» με 7-3

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΟΥΡΤΖΗΣ

Ξύπνησαν μνήμες, στον αγώνα για τη Γενοκτονία των Ποντίων, που οργάνωσε στις 19 Μαΐου 2017 η Ελλάς Ποντίων, στο γήπεδο Με σόου από Μπατίστα, Κοπιτσή, Γεωργαμλή, Καραγκιοζόπουλου, οι βετεράνοι της ΑΕΚ, επικράτησαν 7-3 της  Ελλάς Ποντίων 

Ορυζομύλων. Η εκδήλωση,  που οργάνωσαν μόνοι τους οι βετεράνοι της Ελλάς Ποντίων, έγινε για να τιμηθεί η μνήμη από τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο, με επίτιμους καλεσμένους τους βετεράνους της ΑΕΚ. 

Και πέτυχε απόλυτα. Και στην επιτυχία αυτής της εκδήλωσης-πνευματικό μνημόσυνο για τη Γενοκτονία των Ποντίων, συνέβαλαν τόσο οι βετεράνοι άσοι της Ελλάς Ποντίων, όσο και της ΑΕΚ, που συναντήθηκαν για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στις 19 Μαΐου, για να τιμήσουν με τον τρόπο τους τη Γενοκτονία, και έδωσαν ραντεβού για τις 19 Μαίου 2018. 

Άλλωστε Οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ, εκπροσωπώντας την ομάδα, που είναι το απώτατο σύμβολο των «χαμένων» αλλά αλησμόνητων πατρίδων, δεν θα μπορούσαν να μείνουν απαθείς, σε οποιαδήποτε εκδήλωση αφορά τον Ποντιακό Ελληνισμό. Πόσο μάλλον σε εκδήλωση,  που αφορά στη γενοκτονία των Ποντίων. 

Προϋπήρξε, η παρουσία τους στο 3ο ποδοσφαιρικό συναπάντημα ομάδων με Μικρασιατικές ρίζες, που οργάνωσε η Ένωση Ποντίων  Σουρμένων. 

Ο  αγώνας μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων όμως είναι κάτι διαφορετικό. 

Τόσο οι διοργανωτές της Ελλάς Ποντίων , όσο και τα παιδιά του club ΑΕΚ Αιγάλεω, που δημιούργησαν ωραία ατμόσφαιρα, σε ένα αγώνα μνήμης-θεσμό, που όλοι ελπίζουν, ότι κάθε χρόνο  θα γίνεται και καλύτερος, τόσο σε οργανωτικό, όσο και σε αγωνιστικό επίπεδο.


Γιώργος Σαββίδης: «Να αναδείξουμε πολιτισμό και παράδοση των Ποντίων»
«Δεν σας κρύβουμε, ότι φιλοδοξούμε κάθε χρόνο να κάνουμε και καλύτερο αυτό τον αγώνα μνήμης. Και επειδή ως εκδήλωση, ουσιαστικά αποτελεί πνευματικό μνημόσυνο για τη Γενοκτονία των Ποντίων, επιθυμία μας είναι να αναδείξουμε τόσο το στοιχείο του Ποντιακού Ελληνισμού, όσο και την παράδοσή μας, που απορρέει από την γεμάτη περηφάνια και αξιοπρέπεια ιστορία του Πόντου», μας έλεγε ο πρόεδρος των βετεράνων της Ελλάδος Ποντίων Γιώργος Σάββίδης. 

Και συνέχιζε: «Το γεγονός ότι ο Δημήτρης Μελισανίδης, μας τίμησε πριν από δύο χρόνια με την παρουσία του, έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη σε μια εκδήλωση, που έχει γίνει πια θεσμός. 


Μάλιστα ευελπιστούμε κάποια στιγμή η συνεργασία μας με την ΑΕΚ, με την οποία μας δένουν εκτός από την κοινή καταγωγή και πολλά άλλα, να γίνει σε πιο ουσιαστικό επίπεδο. Ελπίζουμε ότι ο κύριος Μελισανίδης, θα καταφέρει να μας ‘χαρίσει’ λίγο από τον χρόνο του, για να μιλήσουμε γι’ αυτή τη συνεργασία, που ελπίζουμε να θεμελιώσει μια ουσιαστικότερη και δημιουργικότερη συνεργασία μεταξύ της ΑΕΚ και της Ελλάς Ποντίων». Και κατέληξε: «Κοινός μας στόχος και σκοπός είναι να μη πλακώσει η λήθη, ένα γεγονός, που  ‘σημάδεψε’ τον Ποντιακό Ελληνισμό. 

Και πιστεύουμε, ότι  η Γενοκτονία των Ποντίων, αγγίζει όλους τους Έλληνες, ανεξάρτητα με την καταγωγή τους. Και ζούμε με την ελπίδα, ότι κάποια στιγμή, θα αναγνωριστεί η Γενοκτονία και από την Τουρκία, για να αποκατασταθεί μια ιστορική αδικία και να δικαιωθεί η μνήμη για τους 353 χιλιάδες προγόνους μας που χάθηκαν

«Πόντος, Πόλη, Μικρά Ασία, η ΑΕΚ πατάει στην ιστορία».

Η ΑΕΚ είναι πάνω και πάνω  απ’ όλα μεγάλη ιδέα και το σωματείο σύμβολο, το οποίο «κουβαλάει» στις φτερούγες της 93χρονης «δικεφαλικής» ιστορία του τον πολιτισμό και την ιστορία των «Χαμένων» αλλά Αλησμόνητων πατρίδων.

 Άλλωστε, ένα από τα πανό, που αναρτούν κατά καιρούς οι φίλαθλοι της ΑΕΚ στα γήπεδα, και πρώτος δημιούργησε ο Ιωνιώτης γιατρός Δημήτρης Ζαχαριάδης, αναφέρει: «Πόντος, Πόλη, Μικρά Ασία, η ΑΕΚ πατάει στην ιστορία». Είναι πανό, με το οποίο οι φίλαθλοι της Ένωσης, επισημαίνουν τις ρίζες της ομάδας, που έχει ως σύμβολο τον «Δικέφαλο αετό» του Βυζαντίου.

 Και αυτές τις ρίζες, επεδίωξαν να τιμήσουν την Παρασκευή 19 Μαϊου, με τον καλύτερο τρόπο οι βετεράνοι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ. Τόσο οι 15 που αγωνίστηκαν για να τιμήσουν τη μνήμη για τη  γενοκτονία των Ελλήνων στο μικρασιατικό Πόντο, όσο και 10 άσοι του παρελθόντος και οι συμμετέχοντες στην αποστολή που ήταν παρόντες στην εκδήλωση. 

Και επειδή η ΑΕΚ είναι το απώτατο σύμβολο των «Χαμένων» αλλά Αλησμόνητων πατρίδων, οι βετεράνοι άσοι της, δεν θα μπορούσαν να μείνουν απαθείς στη γενοκτονία των Ποντίων.

 Άλλωστε τις χαμένες πατρίδες, όπως δεν τις ξεχνούν οι Πόντιοι, έτσι δεν τις λησμονούν και οι βετεράνοι της ΑΕΚ, πολλοί εκ των οποίων είναι Ποντιακής καταγωγής. 

 Όπως δε λησμονούν και το δράμα του Ποντικού Ελληνισμού, που περίπου ένα αιώνα μετά τη γενοκτονία του από του Τούρκους, ψάχνει -ακόμη- να βρει δικαίωση. 

Στέλιος Σεραφείδης: «Δεν ξεχνάμε και ζητάμε δικαίωση»

Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του προέδρου στον Σύνδεσμο βετεράνων της ΑΕΚ Στέλιου Σεραφείδη, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: « Η 19η Μαϊου, είναι ξεχωριστή ημέρα για όλους τους Πόντιους, αφού ζητάμε δικαίωση για  τα θύματά μας και τη αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, που έγινε από τους Οθωμανούς. 

Και φυσικά είναι ξεχωριστή ημέρα και για εμάς τους παλαίμαχους της ΑΕΚ, αφού τους περισσότερους μας συνδέουν ρίζες με τον Πόντο. 

Τιμούμε λοιπόν τη μνήμη της γενοκτονίας και οργανώνουμε αυτούς τους φιλικούς ποδοσφαιρικούς αγώνες, αφού δεν πρέπει να λησμονούμε, και επιβάλλεται με όποιο τρόπο μπορούμε, να τιμούμε τη μνήμη Δείχνουμε σε όλους ότι δεν ξεχνάμε και ότι είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι  σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί μια αδικία της ιστορίας. 

Είναι ημέρα μνήμης και τιμής, για τα θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά και τον ξεριζωμό  των Ποντίων από τα πάτριά εδάφη τους. 

Ένας ξεριζωμός, που ξεκίνησε πριν από πέντε αιώνες, αφού από το 1500 προσπαθούσαν οι Σουλτάνοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να διώξουν τους Έλληνες από τον Πόντο και το πέτυχε ο Μουσταφά Κεμάλ, με την πρώτη φάση της γενοκτονία των Ελλήνων στον Πόντο, που ξεκίνησε το 1916 και κράτησε οκτώ χρόνια με απολογισμό 350.000 νεκρούς.

 Όμως οι Πόντιοι, έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε ζωντανές τις μνήμες και τις παραδόσεις μας, τη θρησκεία μας και πάνω απ’ όλα την ελληνικότητά μας». Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις τόσο του αντιπροέδρου στον Σύνδεσμο, Γιώργου Καραφέσκου, όσο και του Μιχάλη Σιμιγδαλά, που μίλησαν για «ιερό χρέος» των βετεράνων της ΑΕΚ, να συμμετέχουν σε αγώνες μνήμης και ειδικά σε ό,τι αφορά Πόντιους.Λάμψη από Τάκη, Ντανιέλ και Χάρη

Οι ακτίνες του ήλιου έδιναν λάμψη στην εκδήλωση, που ξεκίνησε με περισσή συγκίνηση σε μια λιτή τελετή, με την είσοδο των δύο ομάδων στον αγωνιστικό χώρο 

Η παράταξή τους μπροστά στους περίπου 250 θεατές, έδωσε τη ευκαιρία στους «Ενωσίτες» από το Αιγάλεω, με τα πανό και τις ιαχές τους (σ.σ. όταν ο Μπατίστα έβαλε γκολ, ακούστηκε εν χορό το γνωστό τραγουδάκι για τον Ντανιέλο)  να δημιουργήσουν ωραία ατμόσφαιρα στο γήπεδο. Ο Χάρης Κοπιτσής εκ μέρους των παλαιμάχων της ΑΕΚ, έδωσε το λάβαρο της ομάδος στον γηραιότερο άσο των γηπεδούχων Ηρακλή Φωτειάδη και ο Χρήστος Αρδίζογλου, το ημερολόγιο των παλαιμάχων στον αρχηγό Γιώργο Δεληγιαννίδη.  

Και στη συνέχεια, μετά το ενός λεπτού σιγή που κρατήθηκε από τον διαιτητή Θεόδωριο Τριανταφυλλίδη, για τους νεκρούς στη Γενοκτονία,  οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων ξεδίπλωσαν τις αρετές τους στον αγωνιστικό χώρο. 


 Σε τέτοιου είδους αγώνες το τελευταίο που μετράει είναι το σκορ, αφού σημασία έχει η συμβολή συμμετοχή. 

Οι «κιτρινόμαυροι» πάντως, με τέσσερα γκολ του Κοπιτσή (στο 8΄μετα από ιδανικό συνδυασμό Αρδίζογλου-Γεωργαμλή, στο 26΄ το 33΄ και το 52΄ μετά από κάθετη του Γεωργαμλή), δύο του Γεωργαμλή (18΄από παράλληλη μπαλιά του Παντελίδη και 66΄ μετά από σόου του Μπατίστα από έβγαλε τον «Κοκο» στον κενό χώρο), και ένα του Μπατίστα (57΄με σουτ ‘φωτοβολίδα’), επικράτησαν 7-3 των φιλότιμων και πολύ καλών κατά διαστήματα γηπεδούχων. Για την Ελλάς Ποντίων σκόραραν οι Κώστα Δουγερίδης (πλασέ στο 30΄), Κώστας Ναβροζίδης (πλασέ 61΄) Και Κώστας Κεσκινίδης (πλασέ 68΄). 

Στα αξιοσημείωτα, η επανεμφάνιση μετά από 10 μήνες στους «κιτρινόμαυρους» του Τάκη Καραγκιοζόπουλου, που «έδεσε» την άμυνα, αλλά και τα δοκάρια από Κοπιτσή (12΄46΄), Γεωργαμλή (28΄) Πυθαρούλη (39΄) .

Τον αγώνα, στον οποίο γιατρός ήταν η Λουίζα Κοσμίδου,  διαιτήτευσαν αφιλοκερδώς και με ιδιαίτερη επιτυχία οι βετεράνοι διαιτητές του Συνδέσμου Δυτικής Αττικής και νυν παρατηρητές Θεόδωρος Τριανταφυλλίδης, Αθανάσιος Τζωρτζάκος και Χρήστος Ανδρονικίδης, ο οποίος μάλιστα είναι και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων στην Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου και Δραπετσώνας

ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΕΛΛΑΣ ΠΟΝΤΙΩΝ(Εκλέκτορας Κώστας Ναβροζίδης)Γεώργιος Ναβροζίδης, Γιώργος Δεληγιαννίδης, Γεώργιος Σαββίδης, Παναγιώτη Χαλκίδης, Γεώργιος Ξανθόπουλος, Νίκος Αθανασιάδης, Κώστας Τσιπλακίδης, Κώστας Διλγερίδης, Χρήστος Ατματζίδης, Ηρακλής Φωτειάδης Σάββας Ευθυμιάδης(αρχική ενδεκάδα) Βασίλης Σαββίδης, Δημήτρης Κεσκινίδης,  Κυριάκος Σαββίδης, Κώστας Κεσκενίδης, Παναγιώτης Σαρλάς, Νικόλαος Αυγετίδης, Ιωάννης Ατματζίδης, Κώστας Ναβροζίδης, Γεώργιος Καφαταρίδης Γιάννης Χαλκίδης Παναγιώτης Σωπιάδης, Νικόλαος Βασιλειάδης, Γιώργος Διλγερίδης

ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΑΕΚ(Εκλέκτορες Γεώργιος Καραφέσκος -Μιχάλης Σιμιγδαλάς)Στέλιος  Σεραφείδης, Δημητριος (Τάκης) Καραγκιοζόπουλος, Μιχάλης Καρούσης, Δημήτριος Ζήσης, Χαράλαμπος Ζαρωτιάδης, Τριαντάφυλλος Παντελίδης, Γιώργος Βλαντής, Πάνος Στυλιανόπουλος, Λυσσανδρος  Γεωργαμλής, Χρήστος Αρδίζογλου, Χάρης Κοπιτσής(αρχική ενδεκάδα) Σεραφείμ Σοφιανίτης, Ντανιέλ Μπατίστα, Μιχάλης Πυθαρούλης, Μιχάλης Μπούρας. Με την αποστολή παρόντες και οι Λάμπρος Γεωργιάδης, Χρήστος Βασιλόπουλος, Στέλιος Κωνσταντινίδης, Νίκος Σεβαστόπουλος, Χρήστος Αντωνόπουλος, Αναστάσιος Αγγελόπουλος, Ιωάννης Γάσπαρης (Φάντροκ), ο φροντιστής Γιώργος Βούλγαρης και ο μασέρ Κώστας Καρυδόπουλος. Αλλά και ο βετεράνος της ΑΕΚ και παρατηρητής ΕΠΣΑΝΑ Γιώργος Μπαρμπής,  με το επίτιμο μέλος των βετεράνων ΑΕΚ και εκπρόσωπο της διοίκησης του σωματείου Κώστα Μάρκου


Τα «ευχαριστούμε» από Σεραφείδη και η ευχή του Γιάννη Ατματζίδη για την «Αγια Σοφιά»

Μετά τον αγώνα οι παλαίμαχοι της Ελλάς Ποντίων, παρέθεσαν δεξίωση στους «κιτρινόμαυρους» στην ταβέρνα «Ο Παράδεισος». Και είχαν την ευκαιρία εν μέσω …ρέουσας  μπύρα και εκλεκτών κρεατομεζέδων  να πούνε πολλά. 

Ο  Στέλιος Σεραφείδης, ευχαρίστησε τους βετεράνους της Ελλάς Ποντίων, που σε μια δύσκολη εποχή, με μεταξύ τους ρεφενέ, κατάφεραν να ‘στήσουν’ την εκδήλωση. Μίλησε για τιμή των  βετεράνων της ΑΕΚ να συμμετέχουν σε τέτοιες εκδηλώσεις  ‘έπλεξε’ το εγκώμιο των βετεράνων της Ελλάς Ποντίων και ευχήθηκε να είναι όλοι καλά για να τα πούνε και τη νέα χρονιά. 

Και ο άσος των γηπεδούχων Γιάννης Ατματσίδης έδωσε την ευχή  στις 19 Μαΐου του 2019, ο αγώνας να γίνει στην «Αγιά Σοφιά» στη Νέα Φιλαδέλφεια. Και όπως επεσήμανε και ο Μιχάλης Σιμιγδαλάς, 
BOUKIS


 
Top