του Πάνου Κομματέα
  

Ο Πάνος Μπρίμπος,στο σημερινό άρθρο,αναφέρεται στην αναγκαιότητα του μασάζ πριν και μετά τους αγώνες,μόνο που αυτήν την φορά,εκτός από τον γνωστό φυσιοθεραπευτή,κατέθεσαν την άποψη τους ερασιτέχνες αθλητές και προπονητές επιβεβαιώνοντας του λόγου το αληθές:"To κομμάτι της μάλαξης είναι πλέον πολύ διαδεδομένο στην εποχή μας διότι όλος ο κόσμος έχει διαπιστώσει πως είναι μια μέθοδος που δίνει σωματική και ψυχική υγεία.

Πόσω μάλλον στον χώρο του αθλητισμού όπου οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγάλες.

Πρέπει να υπάρχει σωματική αντοχή,ψυχική ηρεμία και φυσικά,καλή ψυχολογία για να αποδώσει κάποιος στον μέγιστο βαθμό.

Στον πρωταθλητισμό δεν υφίσταται επαγγελματίας αθλητής που δεν λαμβάνει την κατάλληλη βοήθεια με μέσα αποθεραπείας,όπως σπα,θερμαινόμενες πισίνες,σάουνα,υδρομασάζ ή κρυοσάουνα,που είναι η τελευταία τάση της εποχής!

Φυσικά υπάρχει και η αθλητική μάλαξη που την χωρίζουμε σε δυο κομμάτια.

Το μασάζ μετά από έντονες προπονήσεις ή αγωνιστικές υποχρεώσεις,η λεγόμενη απογαλάκτωση,γιατί ο σκοπός της είναι να διώξει ότι έχει μείνει στους μυς από την προπόνηση σε καμματικά συστατικά,όπως πχ γαλακτικό οξύ,νεκρά κύτταρα κ.τ.λ.

Έτσι το σώμα επαναφέρεται στην αρχική του κατάσταση.

Το δεύτερο κομμάτι είναι το αγωνιστικό πεδίο που αρχίζει από την ημέρα του αγώνα και στις τοπ επαγγελματικές ομάδες συγκαταλέγεται και το ημίχρονο,αλλά και ένα κομμάτι μετά την λήξη του αγώνα.

Οι αθλητές σε τοπ ομάδες της Ευρώπης,πολλές φορές,το συνδυάζουν και με 8-9 λεπτά συνεχές τρέξιμο,ένα κλικ πάνω από το βάδισμα.

Έτσι επιτυγχάνεται η αποσυμφόρηση και καλή αιμάτωση του σώματος για την αποβολή των προϊόντων του οργανισμού από την έντονη άσκηση.

Το κομμάτι που ετοιμάζεις τους αθλητές πριν από τον αγώνα λέγεται αγωνιστικό μασάζ ή ενεργοποίηση που έχει σκοπό να βοηθήσει τις μυικές ομάδες για να υπάρξει καλή αιμάτωση των μυών για να ανεβάσουν θερμοκρασία,να αποκτήσουν ελαστικότητα και να μπουν στο τελευταίο στάδιο πριν την προθέρμανση.

Φυσικά και πριν βγουν για να γίνει η σέντρα είναι καλό,για τις προσαρμογές του σώματος,να γίνονται κάποιες διατάσεις μαζί με τον υπεύθυνο φυσιοθεραπευτή της ομάδας σαν το τελευταίο ερέθισμα.

Κάτι σαν την πιστολιά του εφέτη στον στίβο για να ξυπνήσει το σώμα και το μυαλό του αθλητή.

Όμως,υπάρχει και ένας άλλος τομέας αθλητών,στον οποίο βρίσκονται αρκετά νέα παιδιά και άνδρες που κάνουν,τηρουμένων των αναλογιών,μεγάλες,σωματικά και πνευματικά,προσπάθειες για να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες ενός,υψηλού επιπέδου,ερασιτεχνικού αγώνα.

Οι ερασιτέχνες αθλητές είναι αυτοί που έχουν απόλυτη ανάγκη την υποστήριξη μέσω της αγωνιστικής μάλαξης(ενεργοποίηση).

Αυτό συμβαίνει διότι,οι ερασιτέχνες αθλητές,οι οποίοι έχουν σκληρά ωράρια εργασίας,πολλές φορές χειρονακτικής ή με ορθοστασία,συνδυασμένα με αυπνία και κακή διατροφή.

Έτσι,δίνουν τον δικό τους αξιοθαύμαστο αγώνα,τόσο στο τερέν της καθημερινότητας,όσο και στο τερέν του γηπέδου.

Αυτοί οι αθλητές χρειάζονται προετοιμασία.

Έχω δει πολλούς ερασιτέχνες να έρχονται απευθείας από την δουλειά,ή την νυχτερινή βάρδια,για να παίξουν ποδόσφαιρο γιατί η αγάπη της ψυχής του για το άθλημα υπερνικάει το σώμα που παρουσιάζει σημάδια κόπωσης.

Θέλω να υπερτονίσω πως ο ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής έχει διπλάσια ανάγκη την ενεργοποίηση πριν τον αγώνα με μάλαξη.

Η σωματική τους κατάσταση είναι πολύ πιο καταπονημένη και πολύ πιο επιρρεπής για να πάθει κάποια μυική ζημιά.

Το μυικό του σύστημα βρίσκεται σε διαρκή κίνδυνο.

Η ενεργοποίηση θα βοηθήσει τους ερασιτέχνες αθλητές να έχουν άμεσα σωματική ετοιμότητα,μεγαλύτερη πνευματική διαύγεια και φυσικά,ανάπτυξη μιας έντονα θετικής ψυχολογίας.

Με όσους έχω συνεργαστεί,έστω και για λίγους μήνες,έχουν καταλάβει,τόσο οι προπονητές,όσο και οι σύλλογοι τους τις ευεργετικές ιδιότητες και τα οφέλη που δίνει η ενεργοποίηση στον ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή.

Ελπίζω με αυτό το άρθρο να επηρεάσω θετικά,τους ερασιτέχνες αθλητές,προπονητές και παράγοντες,έτσι ώστε να καταλάβουν πως η πρόληψη είναι πάρα πολύ σημαντική.

Ο σωστός προσανατολισμός είναι να μπορείς να αποτρέπεις και να βοηθάς να μην συμβεί κάτι στους αθλητές.

Γι αυτό το λόγο,στα πλαίσια του σημερινού άρθρου,ρωτήθηκαν μερικοί από τους πρωταγωνιστές για το ποια ήταν τα οφέλη της μάλαξης,όταν είχαν συνεργαστεί μαζί μου ή με κάποιο άτομο με την δική αρμοδιότητα.

Πως ένιωθαν σωματικά και ψυχικά όταν πριν το ματς έκαναν ενεργοποίηση και τι προτείνουν στους άλλους αθλητές και προπονητές σε ερασιτεχνικές ομάδες,να κάνουν.

Τους ευχαριστώ,τον καθένα ξεχωριστά για την συμβολή τους στην ολοκλήρωση της έρευνας.

Δεν μένει τίποτα άλλο,από το να μελετήσουμε τις δηλώσεις τους για το πολύ σημαντικό θέμα της μάλαξης.

Σας ευχαριστώ που διαθέσατε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σας,για να διαβάσετε αυτό το άρθρο."
Πέτρος Κουρούνης
"Το μασάζ πριν από τον αγώνα είναι απαραίτητο για κάθε ποδοσφαιριστή,ειδικά έναν ερασιτέχνη.

Βοηθά στην σωστή ενεργοποίηση του σώματος,ώστε να είναι έτοιμο να ανταπεξέλθει σε ρυθμούς αγώνα,διότι όλη την εβδομάδα καταπονείται από την εργασία και αυτό μας ανακουφίζει σωματικά και ψυχολογικά.

Όταν ο μασέρ ξεκινάει το μασάζ πάνω στο σώμα μου αισθάνομαι μια ελάφρυνση και παράλληλα,μια φρεσκάδα στους μύες μου και στο μυαλό μου για να μπω έτοιμος στον αγώνα.

Ένας μασέρ είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ σε κάθε ομάδα,διότι αποφορτίζει από το βάρος του σώματός μας και παράλληλα σε τονώνει για το παιχνίδι που έρχεται.

Ο Πάνος είναι ειδικός σε αυτό που κάνει,έχει αφιερώσει όλη του τη ζωή σε αυτό και τα αποτελέσματα έχουν επιτυχία και στην δική μου ομάδα.

Πέρα από γνώστης του μασάζ είναι ο καταλληλότερος και στην ψυχολογική υποστήριξη και προετοιμασία του ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή,διότι έχει περάσει και από την δική μου θέση ως ποδοσφαιριστής και καταλαβαίνει απολύτως τι χρειάζεται ο καθένας.

Προτείνω σε όλες τις ομάδες να έχουν μασέρ για να παρέχει φροντίδα στους ποδοσφαιριστές,ώστε να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό κάθε Κυριακή."


Γιώργος Δρακόπουλος
Τα τελευταία χρόνια οι ερασιτεχνικές ομάδες στα πλαίσια της καλύτερης οργάνωσής τους προσπαθούν να παρέχουν στους ποδοσφαιριστές όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα.

Τα τελευταία χρόνια οι ερασιτεχνικές ομάδες στα πλαίσια της καλύτερης οργάνωσης τους προσπαθούν να παρέχουν στους ποδοσφαιριστές όσο το δυνατόν περισσότερο πράγματα.

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι πλέον σε μια ομάδα πρέπει να είναι και ο υπεύθυνος αποκατάστασης και ενεργοποίησης των αθλητών,ο μασέρ όπως λέμε.

Το μασάζ είναι χρήσιμο σε όλα τα στάδια της προετοιμασίας και της διεξαγωγής ενός αγώνα. 

Στη φάση της προπόνησης χρησιμοποιείται για καλύτερη αποκατάσταση και προετοιμασία του σώματός  για να δεχθεί την επόμενη έντονη προπόνηση. 

Στο ζέσταμα πριν τον αγώνα γίνεται καλύτερη αιμάτωση των μυών,αυξάνεται ο μυϊκός τόνος και διεγείρονται οι απολήξεις των νεύρων. 

Μετά τον τερματισμό του αγώνα και αφού έχει γίνει η απαραίτητη αποθεραπεία,το μασάζ χρησιμοποιείται για τη γρήγορη απομάκρυνση των μεγάλων ποσοτήτων γαλακτικού οξέος που έχουν αποθηκευθεί στους μυς.


Στη διάρκεια της θητείας μου στον Ίκαρο Καλλιθέας είχα τη χαρά και την τύχη να συνεργαστώ με τον Παναγιώτη Μπριμπο,έναν καταρτισμένο άνθρωπο και εξαιρετικό γνώστη της δουλειάς του,έναν πολύ καλό συνεργάτη με όλη τη σημασία της λέξης,που βοηθά τους πάντες.

Έχοντας υπάρξει ο ίδιος ποδοσφαιριστής γνωρίζει το πως πρέπει να φέρεται μέσα στα αποδυτήρια πράγμα πολύ σημαντικό.

Εξαίρετος χαρακτήρας,ξέρει καλά να κάνει τη δουλειά του την οποία και αγαπά και για την οποία καταρτίζεται συνεχώς.

Για αυτό,άλλωστε και οι αθλητές που δουλεύουν μαζί του,έχουν γρήγορη αποκατάσταση και ελάχιστους μυϊκούς τραυματισμούς.


Πιστεύω πως στον Πειραιά είναι από τις καλύτερες λύσεις στον τομέα της πρόληψης αλλά και της αποκατάστασης μυϊκών τραυματισμών,όπως πιστεύω ότι οι ομάδες στα πλαίσια της ακόμα καλύτερης οργάνωσης τους θα πρέπει να έχουν πλέον τη συγκεκριμένη θέση(του μασέρ)ενταγμένη μέσα στο τεχνικό τιμ."


Τάκης Μακρής
"Με αφορμή την δική μου συνεργασία με τον Πάνο στην ομάδα της Αμφιάλης πριν από χρόνια,έχω να πω πως με βοήθησε πάρα πολύ για να δώσω άλλη βαρύτητα στην αναγκαιότητα ενός ατόμου με τον δικό του ρόλο σε μια ομάδα με ερασιτέχνες αθλητές.

Έτσι νιώθω πιο ασφαλής,όταν ξέρω πως πριν τον αγώνα θα υπάρχει κάποιος για να ενεργοποιήσει,μυικά τους παίχτες πριν από τα ματς.

Θεωρώ το μασάζ πριν τους αγώνες,πολύ σημαντικό γιατί,σωματικά,προετοιμάζει τους ερασιτέχνες αθλητές,οι οποίοι υπόκεινται μεγάλων καταπονήσεων από σκληρές καθημερινές εργασίες αλλά και από τα κακής ποιότητας γήπεδα,όπου αγωνίζονται.

Τους βοηθάει πολύ να μειώνουν τις πιθανότητες κάποιας μυϊκής ενόχλησης.

Στο κομμάτι της ψυχολογίας δρα ευεργετικά στους ποδοσφαιριστές.

Είχα παρατηρήσει πως τους περνά κύματα θετικότητας,μεγαλύτερης όρεξης και αυτοπεποίθησης για να αγωνιστούν σε ένα ματς με γνώμονα την νίκη.

Τέλος προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους τους παράγοντες των ερασιτεχνικών σωματείων να εμπιστευτούν ένα άτομο με εφάμιλλο ρόλο όπως του Πάνου Μπρίμπου,διότι θα δώσουν άλλη σωματική και πνευματική βοήθεια στους παίχτες.

Με την μόνη προϋπόθεση,το άτομο που θα επιλεγεί να γνωρίζει καλά τα της ψυχολογίας των αθλητών και γενικά των αποδυτηρίων,όπως τα ξέρει και Πάνος,ώστε να μπορεί να προσαρμόζεται σε ένα δύσκολο περιβάλλον,όπως το αθλητικό." 


Κώστας Βάρσος
"Το μασάζ πριν το παιχνίδι είναι απαραίτητο για να βοηθάει τους ποδοσφαιριστές στο καλύτερο ζέσταμα και στην ψυχολογία τους.

Φυσικά,αυτό που παίζει μεγάλο ρόλο στον μασέρ,είναι να αγαπάει αυτό που κάνει και να μην το βλέπει μόνο χρηματικά.

Εγώ είμαι ευτυχισμένος που συνεργάζομαι με τον Πάνο Μπρίμπο,γιατί αυτό που κάνει το αγαπάει πραγματικά.

Του εύχομαι να συνεχίσει έτσι και να ξέρει ότι με τον καιρό,θα δικαιώνεται,τόσο αυτός όσο και οι προπονητές που συνεργάζονται μαζί του.

Εγώ προτείνω σε όλες τις ερασιτεχνικές ομάδες να έχουν έναν μασέρ που θα συνεργάζεται με τον προπονητή,γιατί μπορεί να ξέρει σε τι κατάσταση βρίσκονται οι ποδοσφαιριστές του και αν μπορούν να αποδώσουν τα αναμενόμενα."

Γιάννης Παπαφώτης
"Η μάλαξη πριν τους αγώνες είναι ωφέλιμη,κυρίως σε ερασιτέχνες γιατί καταπονούνται σημαντικά λόγω εργασίας και η χαλάρωση μετά τον αγώνα και το ξύπνημα πριν τον αγώνα,κατά την άποψη μου,είναι πολύ θετικό και ευεργετικό.

Εμένα προσωπικά με βοήθησε,ένιωθα άλλος άνθρωπος,ειδικά πριν το παιχνίδι.

Πιστεύω ότι για κάθε ερασιτεχνική ομάδα,αποτελεί πολυτέλεια,το να έχει έναν σαν τον Πάνο για να βοηθάει στην αποκατάσταση του σώματος ενός ερασιτέχνη,διότι είναι περισσότερο καταπονημένο και δεν είναι προετοιμασμένο να ανταπεξέλθει στις συνθήκες αγώνα,πόσω μάλλον αν ο ποδοσφαιριστής εργάζεται."


Μιχάλης Σταγάκης
"Σίγουρα,το μασάζ βοηθά σωματικά και ψυχολογικά.

Εξάλλου η ψυχολογία ενός αθλητή είναι,ίσως,ο κυριότερος παράγοντας για την απόδοση του.

Πιστεύω πως οι ερασιτεχνικές ομάδες χρειάζονται έναν άνθρωπο σαν τον Πάνο,καθώς βοηθά στην σωματική και ψυχική υγεία.

Είναι,ίσως,το ιδανικό για αυτές τις ομάδες γιατί η καταπόνηση των αθλητών,κυρίως,λόγω των κακών γηπέδων είναι πολέ μεγάλη και έτσι θα βοηθήσει σημαντικά στην ανακούφιση τους.

Διονύσης Ρούκας
"Σας ερασιτέχνες παίχτες,ξέρουμε ότι κουραζόμαστε στις δουλειές μας και το σώμα μας καταπονείται όλη την εβδομάδα.

Κάπου εδώ έρχεται ο Πάνος που μας φροντίζει δυο φορές την εβδομάδα,μια μετά από κάθε παιχνίδι και μια πριν από αυτό.

Βοηθά να χαλαρώσουμε και να ανέβουμε όσο πιο πολύ γίνεται στην προπόνηση και μας ετοιμάζει πριν από κάθε ματς για να δίνουμε το 100%.

Πιστεύω,όλες οι ομάδες το έχουν ανάγκη και αυτό το βλέπω και στην δική μου ομάδα,όπου,ευτυχώς,έχουμε τον Παναγιώτη και δεν έχουμε βγάλει ούτε έναν τραυματισμό,μέχρι τώρα."

Θωμάς Κιουράνης
"Η ενεργοποίηση των μυών πριν από κάθε παιχνίδι κρίνεται απαραίτητη καθώς βοηθά και προστατεύει το σώμα μας από τυχόν τραυματισμούς.

Πολλοί θεωρούν ότι είναι ένα απλό μασάζ αλλά είναι κάτι πολύ περισσότερο και ιδίως για εμάς τους ερασιτέχνες που είμαστε πιο επιρρεπείς στους τραυματισμούς λόγω κόπωσης από την πρωινή μας δουλειά.

Είναι σημαντικό ο άνθρωπος που το κάνει αυτό να έχει γνώση του αντικειμένου και να σου εξηγεί πως προέκυψαν οι πόνοι ή πως μπορείς να τους αποτρέψεις.

Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι και ο Παναγιώτης ο οποίος γνωρίζει άριστα το αντικείμενό του και με τη δουλειά του έχει βοηθήσει πολλούς ερασιτέχνες να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που αγαπάνε χωρίς μυϊκούς τραυματισμούς.


Ένας από αυτούς... είμαι κι εγώ!"


Νίκος Μαριολης
"Το μασάζ πριν τον αγώνα είναι πάρα πολύ σημαντικό,όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά.

Σωματικά γιατί απελευθερώνει τους μυς ή ακόμα και αν έχεις κάποιο μικρό πρόβλημα,το προετοιμάζει πριν το ματς.

Ψυχικά γιατί νιώθεις πιο καλά με το σώμα σου,σου δίνει αυτοπεποίθηση και γενικά σου φτιάχνει μια καλή ψυχολογία.

Όλοι έχουμε την ανάγκη της μάλαξης πριν τον αγώνα και ακόμα περισσότερο εμείς που εργαζόμαστε."


Πάρης Σταμπουλίδης
"Το μασάζ πριν από τον αγώνα είναι απαραίτητο γιατί προετοιμάζει το ποδοσφαιριστή σωματικά,ώστε να ενεργοποιηθούν οι μύες του πριν το ενεργητικό ζέσταμα για το παιχνίδι αλλά και ψυχολογικά γιατί ο ποδοσφαιριστής ηρεμεί και συγκεντρώνεται αλλά νιώθει και μια ψυχική ανάταση και ευεξία.

Τέλος το μασάζ μπορεί να προφυλάξει σε μεγάλο βαθμό,από πιθανούς μικροτραυματισμούς που μπορεί να δημιουργηθούν στον μυ του αθλητή είτε από υπερκόπωση,είτε από κακή ενεργοποίηση των μυών πριν το παιχνίδι.

Το θεωρώ ευεργετικό για έναν ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή να μπορεί και αυτός να έχει την δυνατότητα του μασάζ πριν από παιχνίδι,καθώς στις επαγγελματικές ομάδες,επιβάλλεται."

Δημήτρης Βουτσινάς
"Πιστεύω ότι είναι πολύ βασικό να έχεις έναν μασέρ σαν τον Πάνο την ομάδα σου.

Δίνει μεγάλη βοήθεια,καταρχάς με στα δεσίματα στα πόδια των αθλητών,για την αποφυγή τραυματισμών,διαστρεμμάτων κ.λ.π.

Επίσης είναι πολύ σημαντική και η ενεργοποίηση των μυών στους παίχτες πριν βγουν για ζέσταμα,πόσω μάλλον όταν υπάρχουν προβλήματα τραυματισμών.

Τέλος,βοηθά την ψυχολογία του αθλητή και τον προετοιμάζει πριν από το παιχνίδι."


Αχιλλέας Ανδριανάκης"Ο Παναγιώτης είναι ένας άριστος επαγγελματίας,τυπικότατος και γνώστης της απαιτητικής αυτής δουλειάς του φυσιοθεραπευτή.

Συνεργαζομαστε από το καλοκαίρι.

Πάντα πρόθυμος να βοηθήσει τα παιδιά και έχουμε μια άριστη συνεργασία.

Ο ρόλος του φυσιοθεραπευτή στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα ειναι μια πολυ δύσκολη δουλειά καθώς δουλεύει χωρίς δεδομένα,πλήρη ιατρική υποστήριξη και βοήθεια.

Παρ όλα αυτά ο Παναγιώτης βρίσκει πάντα την υπερφόρτωση των μυών για την αποκατάσταση τους.

Είμαστε μια ομαδα,η οποία τρέχει πολυ σε ολα της τα παιχνίδια και η δουλειά του Παναγιώτη ειναι εμφανέστατη καθώς πάντα οι ποδοσφαιριστές ειναι ξεκούραστοι και το σημαντικό είναι πως δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα τραυματισμών έπειτα απο 7 μήνες σκληρής δουλειας.

Ο Παναγιώτης είναι ένας επαγγελματίας με γνώσεις και διαρκή εξειδίκευση που τον καθιστά απαραίτητο για κάθε ομάδα


Έπειτα από αυτούς τους μήνες συνεργασίας πιστεύω πως ένας τέτοιος φυσιοθεραπευτής είναι απαραίτητος για κάθε ερασιτεχνική ομάδα."

Βαγγέλης Σταυράκογλου
"Το μασάζ πριν τον αγώνα είναι σημαντικό κυρίως για τους ερασιτέχνες.

Σε χαλαρώνει σωματικά και ψυχολογικά από την κούραση της καθημερινότητας.

Επίσης προετοιμάζει το σώμα για να δεχθεί την πίεση και την καταπόνηση ενός αγώνα."BOUKIS


 
Top