ΣΤΑΘΗΣ ΓΙΑΠΑΠΠΑΣ

ΒΑΡΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ - ΣΤΕΛΙΟΣ ΤΟΥΛΓΕΡΟΓΛΟΥ


Στέλιος Τουλγέρογλου: Πρώτα παιδαγωγός, ύστερα προπονητής «μέντορας»!


Αναμφίβολα σε έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο, τα πάντα ξεκινούν από την δημιουργία, την οργάνωση και την λειτουργία των Ακαδημιών, στις οποίες τα παιδιά μαθαίνουν αφ ενός τα μυστικά της μπάλας, πλάθονται σαν ποδοσφαιρικοί αλλά και ανθρώπινοι χαρακτήρες και αναδεικνύονται στην συνέχεια σαν ποδοσφαιριστές πρώτης γραμμής εφόσον εκείνα το επιδιώξουν.


Από τις Ακαδημίες που λειτουργούν στην Ανατολική Αττική, εκείνη που διακρίνεται για την λειτουργία της και την ανάδειξη πολλών ταλέντων στον ευρύτερο χώρο είναι εκείνη του Α.Ο. Κυανού Αστήρ Βάρης. Για την Ακαδημία, λοιπόν, οι ιδανικότεροι για να μιλήσουν και να αναφερθούν στην λειτουργία της, είναι οι ίδιοι οι προπονητές της ομάδας.

Εν αρχή ο λόγος, στον προπονητή των πιο "κρίσιμων" ηλικιών σε μία ακαδημία ποδοσφαίρου, των junior και παμπαίδων, στον κ. Τουλγέρογλου Στέλιο. Άνθρωπος που χαρακτηρίζεται από το ήθος του σαν άνθρωπος , την δουλειά του και τον επαγγελματισμό του, αλλά και την συνέπεια του σε αυτό που κάνει.


Ο κ. Τουλγέρογλου άνοιξε την καρδιά του και μιλώντας με ειλικρίνεια απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις , αναλύοντας την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις ακαδημίες του Αστέρα Βάρης και το μέλλον που... διαγράφεται λαμπρό.

Ένας προπονητής σε αυτές τις ευαίσθητες ηλικίες πρέπει να είναι και παιδαγωγός. Αυτό ακριβώς είναι ο κ. Τουλγέρογλου Στέλιος.

Αναλυτικά η συνέντευξη με τον κ. Στέλιο Τουλγέρογλου:

Τι είναι αυτό που κάνει ξεχωριστή την Ακαδημία του Αστέρα Βάρης;

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις, το ανακαινισμένο γήπεδο, το προπονητικό τιμ που δουλεύουν με συγκεκριμένη φιλοσοφία.

Ποιος είναι ο τρόπος λειτουργίας της Ακαδημίας του Αστέρα Βάρης; 

Σε πρώτη φάση, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τα παιδιά να αθλούνται και να αγαπήσουν το ποδόσφαιρο. Η δεύτερη φάση, της ακαδημίας μας είναι η αγωνιστική φιλοσοφία. Η τρίτη αλλά και η σημαντικότερη φάση, είναι τα παιδιά να πάρουν προαγωγή για την πρώτη ομάδα του συλλόγου.

Ποια είναι η γνώμη σας σχετικά με τα πρωταθλήματα υποδομών της Ανατολικής Αττικής;

Το επίπεδο είναι πολύ ικανοποιητικό και οι περισσότερες ομάδες είναι αρκετά ανταγωνιστικές.

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του Αστέρα Βάρης και στα τμήματα υποδομής γενικώς;

Η πολύ καλή και σταθερή διοίκηση, η οποία προσφέρει σε μας τους προπονητές ό,τι χρειαζόμαστε και είναι διαρκώς στο πλευρό μας. 

Οι διπλωματούχοι προπονητές, που υπάρχουν σε όλα τα τμήματα υποδομής και κυρίως το καλό κλίμα που έχουμε μεταξύ μας.


Ανανεωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις, ιδανικές συνθήκες προπόνησης. Πόσο διευκολύνει τη δουλειά που γίνεται σε τέτοιους χώρους; 

Σίγουρα, όταν κάνεις προπόνηση και παίζεις σε ένα τέτοιο γήπεδο νοιώθεις ό,τι είσαι ποδοσφαιριστής μεγάλης ομάδας. 

Οι ανανεωμένες εγκαταστάσεις μας, δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα απο αυτές επαγγελματικών ομάδων και κυρίως το γήπεδο μας που ανακατασκευάστηκε το καλοκαίρι, είναι πραγματικό στολίδι, τέτοιο γήπεδο δεν έχουν ούτε ομάδες Super League.

Διακρίνουμε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν αρκετές συμμετοχές από τα τμήματα υποδομής του συλλόγου στην πρώτη ομάδα. Πόσο εφικτό είναι να γίνεται συχνά κάτι τέτοιο και ποιες οι δυσκολίες του;

Το ευχάριστο είναι ό,τι ανεβαίνουν αρκετά παιδιά απο τα τμήματα υποδομών. Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος μας, να ανεβαίνουν συνεχώς και να φτάσουν στην Α' ομάδα.

Ένα παιδί που θεωρητικά είναι “ταλέντο”, θέλει επιπλέον εξάσκηση για να μην μείνει απλά ένα… “ταλέντο”;

Το ταλέντο απο μόνο του δεν φτάνει... Χρειάζεται αρκετή δουλειά, υπομονή και επιμονή για να καταφέρεις να φθάσεις σε υψηλό επίπεδο. Σίγουρα, 14-15 ετών τα στοιχεία ενός παιδιού έχουν φανεί, αλλά και οι ελλείχεις πάνω στις οποίες χρειάζεται να δουλέψει με έξρα προπόνηση ώστε να τις βελτιώσει.Ενώ υπάρχουν αρκετά ταλέντα γενικά στην χώρα μας, κατά ένα περίεργο τρόπο δεν αξιοποιούνται σωστά και πηγαίνουν στο εξωτερικό για να αξιοποιηθούν. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;

Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια αυτό αρχίζει να αλλάζει και βλέπουμε μεγάλες επαγγελματικές ΠΑΕ που επενδύουν στις ακαδημίες τους να αξιοποιούν αυτά τα παιδιά. 

Η πραγματικότητα είναι ό,τι πρέπει να τολμήσει και ο εκάστοτε προπονητής και με τη συνδρομή της διοίκησης να το εμπιστευτεί και να το στηρίξει. 

Το κάθε ταλέντο χρειάζεται να του δοθούν ευκαιρίες. 

Πρέπει όλοι να έχουν υπομονή...


Από την προσωπική σας εμπειρία, τί θυσίες πρέπει να κάνει ένα παιδί για να φτάσει ψηλά;

Το ποδόσφαιρο σημαίνει ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ. Πρέπει να το αγαπάς, να το έχεις σε καθημερινή βάση, να έχεις όνειρα και φιλοδοξίες. 

Η αλήθεια είναι, πως θα στερηθείς αρκετά πράγματα που κάνουν κάποιοι άλλοι στην ηλικία σου, αλλά αν βάλεις μεγάλους στόχους θα καταφέρεις να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα.

Ποιες είναι οι αρχές σας ως προπονητής σε Ακαδημία ποδοσφαίρου;

Το παιδαγωγιγό κομμάτι, η σωστή εκμάθηση των αρχών του ποδοσφαίρου με τη κατάλληλη μεθοδολογία ανά ηλικία.Ποιες μεθόδους χρησιμοποιείτε για να πετύχετε τη κατάλληλη ψυχολογία ενός μικρού αθλητή;

Αυτό που έχει σημασία είναι τα παιδιά να χαίρονται τον αγώνα, να παίζουν σωστά και να διαχειρίζονται με τον ίδιο τρόπο τις νίκες και τις ήττες.

Πως διαχειρίζεστε τους γονείς ώστε να προστατεύουν το παιδί τους;

Πρέπει να υπάρχει άριστη συνεργασία και να στηρίζουν τα παιδιά χωρίς παρεμβολές. 

Έχει σημασία να υπάρχει εμπιστοσύνη απέναντι στον προπονητή.

Πόσο δύσκολο είναι ο συνδυασμός παραγωγής παικτών και πρωταθλητισμού;

Αυτό είναι πολύ δύσκολο. 

Το να βελτιώνεις ένα ποδοσφαιριστή ατομικά και μετά να θες και πρωτάθλημα, αυτό είναι και στο DNA του καθενός.

Ένα μεγάλο εμπόδιο στην εξέλιξη των παικτών είναι η διαχείριση της απογοήτευσης των παικτών που δεν παίζουν. 

Εσείς που διαχειρίζεστε πάνω-κάτω τις ίδιες ηλικίες, πως το αντιμετωπίζετε το συγκεκριμένο συμβάν;

Στις αναπτυξιακές ηλικίες τα παιδιά πρέπει να παίζουν. 

Σε μας παίζουν όλοι.

 Στα μικρότερα τμήματα ο χρόνος συμμετοχής μοιράζεται και παίζει ρόλο όσο ανεβαίνουν τα παιδιά ηλικιακό τμήμα. 

Το σημαντικότερο από όλα είναι τα ίδια τα παιδιά να κερδίσουν με την απόδοσή τους το χρόνο συμμετοχή τους.

Ως Έλληνας προπονητή σας ανησυχεί το γεγονός ότι οι μεγάλες ομάδες της Ελλάδας απαρτίζονται κυρίως από ξένους ποδοσφαιριστές σήμερα περισσότερο από ποτέ;

Όπως και οι Έλληνες που πάνε στο εξωτερικό έτσι και οι ξένοι έρχονται εδώ. 

Απλά, πολλές φορές οι ξένοι που έρχονται εδώ δεν είναι καλύτεροι απο τους Έλληνες.


Είστε ένας προπονητής που ενημερώνεται συχνά, παρακολουθείτε σεμινάρια. Θέλουμε να μας πείτε τα τι σημαίνει γενικά αθλητισμός για εσάς;

Η ενημέρωση είναι πολύ βασικό στοιχείο, γιατί το ποδόσφαιρο εξελίσσεται συνέχεια και εμείς παρακολουθούμε συνεχώς την εξέλιξη αυτή με διάφορα σεμινάρια που γίνοντα κάθε χρόνο. Ποδόσφαιρο για μένα και γενικά αθλητισμός σημαίνει ΖΩΗ.


Θέλετε να στείλετε κάποιο μήνυμα στα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο;

Να μη διστάσουν να έρθουν! Είναι το ωραιότερο άθλημα με τις μεγαλύτερες συγκινήσεις... 

Θα γυμναστούν, θα αθληθούν, θα προσπαθήσουν, θα χαρούν, θα κάνουν φίλους, θα κοινωνηκοποιηθούν, θα μάθουν σε κανόνες που θα είναι χρήσιμοι στη ζωή τους. Θα μάθουν να πειθαρχούν.

Ποια είναι τα προπονητικά πρότυπά σας και το αγαπημένο μοντέλο ομάδας;

Ο Αρίγκο Σάκι απο τους παλαιότερους και ο Πεπ Γκουαρντιόλα απο τους νεότερους. Θέλω η ομάδα να συνδυάζει αποτελεσματικότητα και ωραίο θέαμα κι εκεί προσπαθούμε να δουλεύουμε.

Και για το τέλος στο δίλημμα Μέσι ή Ρονάλντο, εσείς με ποιο στρατόπεδο τάσσεστε;

Και οι δύο είναι μεγάλες προσωπικότητες, αν θα επέλεγα έναν απο τους δύο θα επέλεγα τον Λιονέλ Μέσι. Σημασία, έχει και τί συμπαίκτες έχουν και οι δύο, γιατί χωρίς αυτούς δεν θα τα είχαν καταφέρει και πολλά. 
Top