Aθήνα
Σάλο έχει προκαλέσει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», το οποίο αναφέρεται στο κυπριακό ποδόσφαιρο και το χαρακτηρίζει ως «σχολή» για στήσιμο αγώνων! 

Ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι ενδεικτικός: «Βόμβες σε αυτοκίνητα, διαφθορά και παράνομο στοίχημα – πως το ποδόσφαιρο στην Κύπρο ξέφυγε από τον έλεγχο».

Το σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι έχουν πραγματοποιηθεί έξι βομβιστικές επιθέσεις εναντίον διαιτητών, με τον Χαράλαμπο Σκαπούλλη, έναν εκ των στόχων των επιθέσεων αυτών, να σχολιάζει ότι «δεν είναι αστείο, έχει φτάσει στο σημείο όπου η Κύπρος πρέπει να είναι το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για έναν διαιτητή»!

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι δεν έχουν γίνει συλλήψεις για τις βομβιστικές επιθέσεις, με την οργάνωση «Ένοπλοι Θύρα-Ενιώτες Αντάρτες της Πόλης» να έχει αναλάβει την ευθύνη κηρύσσοντας «πόλεμο» εναντίον του σύγχρονου διεφθαρμένου κυπριακού ποδοσφαίρου.

Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται στις καταγγελίες του διαιτητή Μάριου Παναγή περί διεφθαρμένων διαιτητών και του γενικότερου «ιστού διαφθοράς» στο κυπριακό ποδόσφαιρο, με βολές εναντίον αξιωματούχων της κυπριακής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (ΚΟΠ).

«Το έκανα ελπίζοντας ότι οι αρχές δε θα έκαναν τα στραβά μάτια. Οι διαιτητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε κόλπο. Μπορεί να είναι μια μικρή ή μεγάλη απόφαση. Εξαρτάται από το ματς. Όπου δεν υπάρχουν κάμερες μπορούν να κάνουν μεγάλα πράγματα», δηλώνει στην εφημερίδα ο Παναγή. Εκτιμά μάλιστα ότι οι «πραγματικά καθαροί» διαιτητές στην Κύπρο δεν ξεπερνούν το 10% του συνόλου!

Την ικανοποίησή του για το ότι ο κ. Παναγή προέβη στις αποκαλύψεις του εκφράζει ο Φραντσέσκο Μπαράνκα, γενικός γραμματέας της διεθνούς οργάνωσης κατά των στημένων αγώνων «Federbet» με έδρα το Βέλγιο. «Θεωρούμε το κυπριακό ως ένα από τα πιο βρώμικα πρωταθλήματα του κόσμου. 

Θεωρούμε επίσης την Κύπρο ως κάτι σαν «σχολή» για το στήσιμο αγώνων με πολλούς παίκτες να εξαγάγουν τον ιό όταν μετακινούνται σε άλλα πρωταθλήματα», δήλωσε στην εφημερίδα ο Μπαράνκα.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι το αποτέλεσμα ενός πιλοτικού προγράμματος που επέτρεπε σε ποδοσφαιριστές να επισημαίνουν ύποπτους αγώνες έδειξε πως το 71% των παικτών στη δεύτερη κατηγορία και το 71% στην πρώτη, παραδέχονται ότι οι αγώνες είναι στημένοι. 

Οι περισσότεροι απέδωσαν το φαινόμενο στο παράνομο στοίχημα, ενώ το 23% των παικτών δήλωσαν ότι τους είχαν προσεγγίσει προσωπικά για να στήσουν αγώνα, είτε από επιτροπές των συλλόγων είτε στο ημίχρονο, όταν θεωρητικά οι μόνοι που μπορούν να τους προσεγγίσουν είναι οι ιδιοκτήτες των συλλόγων.

Η κυπριακή ομοσπονδία αντέδρασε ακαριαία και με σημερινή ανακοίνωση επιτέθηκε στην βρετανική εφημερίδα. Στην ανακοίνωση, αυτή, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Είναι προφανές ότι οι εύηχοι τίτλοι με αναφορές σε «βομβιστικές επιθέσεις σε διαιτητές» και «διαφθορά στο ποδόσφαιρο» προκαλούν το ενδιαφέρον και αυξάνουν την επισκεψιμότητα, για αυτό και η Αγγλική «Gurdian» τους χρησιμοποιεί σε χθεσινό άρθρο της με ξεκάθαρη πρόθεση να πλήξει το Κυπριακό ποδόσφαιρο.

Αναφέρεται σε γεγονότα που έγιναν πριν από περισσότερα από δύο χρόνια (βομβιστικές επιθέσεις με στόχους περιουσία διαιτητών), επαναφέρει τις καταγγελίες Παναγή (που επίσης έγιναν πριν δύο χρόνια), οι οποίες ουδέποτε στοιχειοθετήθηκαν παρά το γεγονός ότι ερευνήθηκαν για δέκα μήνες σε βάθος από την αστυνομία, αναφέρεται σε ανύπαρκτη «τρομοκρατική οργάνωση» και γενικά, σερβίρει ξαναζεσταμένο, άγευστο φαγητό με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


 
Top