του Πάνου Κομματέα


Ο γνωστός φυσιοθεραπευτής Πάνος Μπρίμπος μιλάει στο Sportactive.gr για τα συμπτώματα της υπερπροπόνησης,τι πρέπει να προσέξουν οι αθλητές έτσι ώστε να αθλούνται σωστά αλλά και τι μπορεί να συμβεί αν επιδειχθεί υπερβάλλων ζήλος στην εκγύμναση του σώματος μας:

"Το ανθρώπινο σώμα όταν ασκείται σε ρυθμούς πρωταθλητισμού και βρίσκεται συχνά στα κόκκινα,για να μπορέσει να αντεπεξέλθει,παράγει και χρησιμοποιεί μια ουσία:το γαλακτικό.

Αυτό είναι πολλές φορές η κινητήριος δύναμη για να μπορέσουν οι μύες να λειτουργούν σε έντονους ρυθμούς,ένα καύσιμο του σώματος για την παραγωγή έργου ενός αθλητή.


Η υπερβολή,όμως,στην άσκηση μπορεί να φέρει τα εντελώς ανάποδα αποτελέσματα από αυτά που προσμένει ένας αθλητής,αμελώντας τους τομείς ξεκούραση και αποθεραπεία!

Γι αυτό,άλλωστε,ο επαγγελματικός αθλητισμός,έχει θέσπιση και τις περιόδους προθέρμανσης,αποθεραπείας και ξεκούρασης,κανέναν ανθρώπινος οργανισμός δεν είναι ρομπότ.


Συνήθως,μετά από έντονη άσκηση,ένας ανθρώπινος οργανισμός χωρίς τα μέσα αποθεραπείας (μασάζ,υδρομασάζ,πισίνα,σάουνα κτλ) επανέρχεται σε 2 με 3 μέρες,ενώ χρησιμοποιώντας τα,μπορεί σε μία ή και σε μισή μέρα(αν το ιατρικό τιμ είναι πολύ υψηλού επιπέδου).

Ένα σύμπτωμα έντονης άσκησης είναι η αίσθηση του πόνου στο μυικό σύστημα.


Λίγες ώρες μετά από εξαντλητική άσκηση εμφανίζονται συνήθως μυαλγίες που συνοδεύονται από τοπική ευαισθησία και διόγκωση των μυών.


Ο πόνος εκλύεται σε κάθε κίνηση - παθητική ή ενεργητική - και οι μύες χάνουν προοδευτικά την ικανότητα για έντονη συστολή.

Πολλοί δρομείς βιώνουν την εμπειρία αυτή κάθε χρόνο, στις αρχές του φθινοπώρου ή της άνοιξης, όταν αρχίζουν να εντατικοποιούν την προπόνηση.


Οι μυαλγίες σε αγύμναστους αθλητές που απότομα και χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία,υποβλήθηκαν σε εντατική άσκηση οφείλονται σε μικρές ρήξεις που συμβαίνουν σε ινίδια μέσα στους μυς που όμως δεν προκαλούν πόνο.


Οι ρήξεις αποκαθίστανται,ευθύς αμέσως,μόλις ο μυς αναπαυθεί, ωστόσο, με τη σειρά τους δημιουργούν ταυτόχρονες ρήξεις στα τριχοειδή αιμοφόρα αγγεία, οι οποίες προξενούν σταδιακά οίδημα και πόνο.


Αυτό είναι σύμπτωμα αθλητών που κάνουν έντονη προπόνηση είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι αρχάριοι.


Παράγωγο της έντονης,συνεχόμενης άσκησης είναι η παραγωγή κάματου σαν διαδικασία στο σώμα,που όσο όσο αυτή μεγαλώνει αρχίζει το αίσθημα της κόπωσης,δηλαδή,επεκτείνεται στον περιορισμό της αιμάτωσης του μυός.

Επίσης μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα του αίματος σε οξυγόνο που έχει ως συνέπεια να εμποδίζεται η καλή λειτουργία του εκάστοτε μυικού συστήματος.


Ο σημαντικότερος,ωστόσο,παράγοντας που φαίνεται πως οδηγεί αναπόφευκτα σε μυϊκό κάματο,είναι ο παρατεταμένος αναερόβιος μεταβολισμός κατά τον οποίο παράγεται γαλακτικό οξύ σε περίσσεια,με συνέπεια την τοπική οξέωση και την ελάττωση της δραστηριότητας πολλών ενδοκυττάριων ενζυμικών συστημάτων.


Εκτός,φυσικά,από την σωματική κόπωση,υπάρχει και η αντίστοιχη πνευματική που μπορεί να προκληθεί από την υπερπροπόνηση στον ανθρώπινο οργανισμό.


Ως "πνευματική κόπωση" ορίζουμε την πρόσκαιρη αδυναμία της ικανότητας για συγκέντρωση, αλλά και την «αισθητηριακή κόπωση», δηλαδή τον προσωρινό περιορισμό της αισθητηριακής αντίληψης, κυρίως της όρασης και της ακοής και σε μικρότερο βαθμό της αφής.


Συνεπώς πρέπει ο αθλητής να κάνει όση προπόνηση πρέπει χωρίς να ξεπερνάει τα όρια,είτε τα ανώτατα είτε τα κατώτατα διότι θα έχει τις εξής συνέπειες:


1. Η εξαντλητική προπόνηση προκαλεί αναπόφευκτα μυϊκή βλάβη.

2. Το τρέξιμο σε ανηφόρα καταπονεί κυρίως τους προσαγωγούς


Γι αυτό,άλλωστε,έχουν καταργηθεί,με τα χρόνια,οι ανηφόρες από την προπονητική μεθοδολογία στο ποδόσφαιρο και σε άλλα ομαδικά αθλήματα.


Αντίθετα, το τρέξιμο σε κατηφόρα καταπονεί τετρακεφάλους, οπίσθιους μηριαίους και γλουτιαίους.


Αυτό είναι και το πλάνο προετοιμασίας των μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων,επικεντρώνοντας την ασκησιολογία τους στον τομέα fitness σε ευθείες,ποτέ σε ανηφόρες και κατηφόρες.


3. Όσο μεγαλύτερη η μυαλγία μετά τον αγώνα, τόσο μεγαλύτερος ο απαιτούμενος χρόνος επούλωσης και αποκατάστασης.


Εδώ σημαντικό ρόλο παίζει ο χρόνος αποθεραπείας του σώματος του αθλητή και φυσικά τα μέσα αποκατάστασης.


4. Η βλάβη αφορά τις μυϊκές ίνες που έχουν αδειάσει από αποθέματα σε γλυκογόνο και λίπος.


Μια σημαντική αιτία για μυϊκούς τραυματισμούς.

Γι αυτό πρέπει,αμέσως μετά την προπόνηση,να πίνουμε ή να τρώμε(π.χ. πράσινο μήλο) κάτι που θα επαναφέρει τα ποσοστά του γλυκογόνου στον οργανισμό μας.


5. Στον κακοποιημένο μυ αναπτύσσεται αυξημένος συνδετικός ιστός που μειώνει την ελαστικότητά του.


Για να αποφύγουμε αυτήν την συνέπεια της υπερπροπόνησης πρέπει να τηρούμε με ευλάβεια τους κανόνες αποθεραπείας που έχουν μέσα τους και πολλές διατάσεις για να επαναφέρουμε στον σωστό τόνο τις μυϊκές μας ομάδες με ομαλό τρόπο.


6.Η χαμηλή επίδοση στην εξαντλητική άσκηση δεν οφείλεται τόσο στην καταστροφή μυϊκών κυττάρων όσο στη μειωμένη ικανότητα να λειτουργήσουν οι ενεργοί μύες.


Πρέπει να δίνουμε πολλά υγρά στον οργανισμό μας για να μπορέσει να αντεπεξέλθει σωστά στην καταπόνηση την οποία δέχεται.


7.Το πώς αισθάνεται ο αθλητής είναι ο σπουδαιότερος δείκτης της κατάστασης.


Ένας κομβικός παράγοντας,καθώς κάθε αθλητής πρέπει να καταλαβαίνει τα μηνύματα που του δίνει το σώμα του,όπως π.χ. μικροπιασίματα,μικροπονάκια,συσπάσεις και άλλα συμπτώματα,όπως ατονία,βαριά πόδια κτλ.


Αν ο ίδιος ο αθλητής δεν μπορεί να προστατεύσει το σώμα του,που,στην ουσία,αποτελεί την περιουσία του,τότε κανείς δεν μπορεί να το κάνει καλύτερα.


8.Το αίσθημα του μυϊκού κάματου είναι απλώς ο τρόπος που ο εγκέφαλος επιλέγει για να μας προειδοποιήσει να ξεκουραστούμε, επειδή έχουμε ήδη κάνει αρκετά!

Ένα μήνυμα,ουσιαστικά,το οποίο μας λέει πως "είμαι μέχρι εδώ,κουράζομαι σε βαθμό να βγάλω κάποια ενόχληση ή ζημιά".


Ο σωστός αθλητής πρέπει να τα λαμβάνει όλα υπόψιν του,αλλιώς θα παίζει,συνεχώς,με την φωτιά,κινδυνεύοντας να τραυματιστεί.


Αν,όμως,τηρήσει κάποιους από τους κανόνες,τότε σίγουρα θα έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες να πάθει κάτι κακό.


Συνεπώς,η ρήση "δεν θέλει κόπο,θέλει τρόπο", στην προπόνηση έχει κάποια σοβαρή βάση.


Η ελλιπής προπόνηση δεν ωφελεί το σώμα ενός αθλητή,ούτε όμως και η υπερπροπόνηση.


Για σημαντική ποιότητα προπόνησης,βάλτε τους κανόνες στην ζωή σας όσοι αρχίζετε τώρα τον αθλητισμό σε καθημερινή βάση και τα αποτελέσματα θα σας δικαιώσουν!"
 
Top