Αθήνα
Ο Αιθιοπίας μαραθωνοδρόμος Φειζά Λιλέσα, ζήτησε άσυλο στη Βραζιλία, όπως αναφέρει η «O Globo». 

Σύμφωνα με την εφημερίδα της Βραζιλίας, ήδη ο Λιλέσα, απηύθυνε το αίτημά του στην Ομοσπονδιακή Αστυνομία, ενώ ως τελικός του στόχος αναφέρονται οι Ηνωμένες Πολιτείες. 

Ηδη φέρεται να έχει εξασφαλίσει την άδεια για παραμονή περισσότερη των 70 ημερών στην Βραζιλία και συγκεντρώνει τα απαραίτητα έγγραφα, προκειμένου να υποβάλει αίτηση για άσυλο στο Αμερικανικό Προξενείο.

Ο συμβολισμός της χειρονομίας και η φυλή Ορόμο

Περνώντας τη γραμμή του τερματισμού προκάλεσε φρενίτιδα στο Διαδίκτυο και έγινε ήρωας της καρδιάς πολλών, όχι όμως για τον προφανή λόγο. Ο 26χρονος μαραθωνοδρόμος από την Αιθιοπία, Φεγίσα Λιλέσα, μετά τη λήξη του αγώνα ύψωσε τα χέρια σχηματίζοντας ένα «Χ» πάνω από το κεφάλι του. 

Πολλοί ήταν εκείνοι που τον παρακολούθησαν, λίγοι όμως τον κατάλαβαν. Δεν έγινε αμέσως αντιληπτή η κίνηση του αθλητή, που φλερτάροντας με τον κίνδυνο, προχώρησε σε διαμαρτυρία.

Διαμαρτυρία για τους εκατοντάδες θανάτους ανθρώπων της φυλής του, Ορόμο, της μεγαλύτερης εθνοτικής ομάδας στην Αιθιοπία. Πίσω από τις εγκληματικές πράξεις βρίσκεται η κυβέρνηση της χώρας που κατηγορείται από τα μέλη της φυλής ότι προσβλέπει στην περιθωριοποίησή τους ώστε να ευνοηθούν οι δύο άλλες μεγάλες φυλές των Αμχάρα και Τιγκράι.

«Ήταν μια διαμαρτυρία, γιατί είμαι Ορόμο και Αιθιοπίας. Είμαστε σε καταστολή από την κυβέρνηση. Μας σκοτώνουν και μας φυλακίζουν, είμαστε ύποπτοι από το απλό γεγονός της ύπαρξης μας σαν Ορόμο. Έχω συγγενείς κρατούμενους και θα διαμαρτύρομαι υπέρ του λαού μου όπου κι αν πηγαίνω», ανέφερε.

Μέσα από πορείες διαμαρτυρίας, η Ορόμο έχει εκφράσει την αντίθεσή της στα κυβερνητικά σχέδια επέκτασης των συνόρων της πρωτεύουσας της Αιθιοπίας, που εγείρουν φόβους για απαλλοτριώσεις γαιών των αγροτών της φυλής. Πολλές, δε, από τις διαδηλώσεις έχουν καταλήξει σε λουτρό αίματος, αφού σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον περασμένο Νοέμβριο.

«Ζητώ, από εσάς τους δημοσιογράφους, να μιλήσετε για τη δημοκρατία που δεν υπάρχει στη χώρα μου, και πως τα οικονομικά συμφέροντα υποστηρίζουν την καταστολή των Ορόμο».

Το κυβερνητικό σχέδιο επέκτασης των συνόρων της πρωτεύουσας Αντίς Αμπέμπα εγκαταλείφθηκε τον Ιανουάριο, τα πνεύματα όμως δεν ηρέμησαν, οι διαδηλώσεις δεν σταμάτησαν, ενώ η κυβέρνηση μίλησε για ενορχηστρωμένες ενέργειες από «ξένους εχθρούς σε συνεργασία με τοπικές δυνάμεις».

Τα μέλη της φυλετικής ομάδας Ορόμο χρησιμοποιούν την χειρονομία «χ» για να μιλήσουν ανοιχτά για την βία που υφίστανται.


Δεν είναι η πρώτη φορά που αθλητής από την Αιθιοπία εκδηλώνει την έντονη δυσαρέσκειά του μετά από αγώνα. Πριν από δύο, περίπου, χρόνια τέσσερις δρομείς της χώρας αντέδρασαν με την απουσία τους από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων - νεανίδων, στο Γιουτζίν. Αργότερα υπέβαλαν αίτημα ασύλου στις ΗΠΑ.

Την βαθιά του ανησυχία είχε εκφράσει νωρίτερα τον Αύγουστο ο αμερικανός πρέσβης της Αιθιοπίας για τους θανάτους των διαδηλωτών.

Μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, μέλη της φυλής Ορόμο που διαβιούν εκτός συνόρων της Αιθιοπίας, έχουν γνωστοποιήσει σε χιλιάδες χρήστες την υπόθεση που τους ταλανίζει. Μόλις τερμάτισε δεύτερος ο Φεγίσα, απανωτά σχόλια και φωτογραφίες ανέβηκαν στα Facebook και Twitter ονομάζοντάς τον ήρωα.  
Top