Αθήνα
Ανακοίνωση - καταπέλτης από τον υφυπουργό αθλητισμού Σταύρο Κοντονή, ο οποίος μια ημέρα μετά την αναβολή του πρωταθλήματος, εξαπέλυσε επίθεση κατά της ΕΠΟ, την οποία χαρακτηρίζει ως υπεύθυνη για το «κάλπικο πρωτάθλημα». 

Επίσης, στην ανακοίνωσή του ο κ.Κοντονής ρίχνει ευθύνες και στις ΠΑΕ που «στηρίζουν τις παράνομες μεθοδεύσεις της ΕΠΟ» και «ξεφτιλίζουν διεθνώς τη χώρα».

Αναλυτικά η δήλωση:

«Προκαλεί τουλάχιστον έκπληξη, αν όχι εύλογα ερωτηματικά, στο σύνολο των υγιών φιλάθλων, η ανεξήγητη εμμονή μερίδας ιδιοκτητών Π.Α.Ε. στην έναρξη ενός κατ’ ευφημισμό επαγγελματικού πρωταθλήματος, το οποίο στερείται εξ ορισμού θεσμικής νομιμοποίησης, δεν διαθέτει το ελάχιστο νομικό υπόβαθρο και κανονιστικό πλαίσιο, και λόγω όλων αυτών εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, τόσο για την επένδυση των μετόχων των εταιρειών που μετέχουν σε αυτό, όσο και για όσους φιλάθλους βρεθούν στα γήπεδα.

Αναφέρομαι σαφώς σε ένα κάλπικο πρωτάθλημα, που με αποκλειστική ευθύνη της ΕΠΟ και όσων στηρίζουν τις παράνομες μεθοδεύσεις της, αποτελεί την απόλυτη φαρσοκωμωδία, εξευτελίζοντας διεθνώς την χώρα, καθώς:

1. Έχει καταλυθεί κάθε έννοια απονομής δικαιοσύνης, αφού τα πειθαρχικά όργανα δεν έχουν νόμιμη συγκρότηση και κάθε απόφαση τους προσβάλλεται και καθίσταται άκυρη.

2. Δεν υπάρχει νομιμότητα στον ορισμό των διαιτητών, καθώς το περίφημο "ισπανικό μοντέλο" που (…στα λόγια μόνον) συμφωνήθηκε με την Super League, τα νέα όργανα ορισμού, οι αρμοδιότητες, η στελέχωση και οι διαδικασίες του δεν προβλέπονται σε κανένα κανονισμό της ΕΠΟ και κατά συνέπεια η λειτουργία και οι ορισμοί του είναι παράτυποι και το κύρος των αγώνων προσβάλλεται ενώπιον της δικαιοσύνης εντός κι εκτός Ελλάδος.

3.Η υπερκείμενη του ποδοσφαίρου αρχή, η ΕΠΟ, 6 μέλη της διοίκησης της οποίας έχουν παραπεμφθεί σε δίκη με τελεσίδικο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, αλλά αρνούνται προκλητικά να αφήσουν τις καρέκλες τους, νοθεύει καθημερινά και αδίστακτα το ποδόσφαιρο, παρεμβαίνοντας σε τακτικούς δικαστές, πίνακες διαιτητών και καθετί που δεν είναι υπό τον έλεγχο και την κηδεμονία της.

4.Μεγάλο μέρος όσων μετέχουν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο καταγγέλλουν δημόσια τις εσκεμμένες στρεβλώσεις στη διαδικασία, την ισονομία και τη διαφάνεια του παιχνιδιού.

5.Η επαγγελματική λίγκα είναι διοικητικά ακέφαλη, μετά τη παραίτηση του προέδρου της κ. Στράτου, πλήττεται από έριδες κι εσωτερικές αντιπαραθέσεις, που εξάπτουν καθημερινά τα πάθη και τον ανταγωνισμό μεταξύ παραγόντων και οπαδών, διώχνοντας από το άθλημα κάθε υγιή και δημιουργική δύναμη.

6. Οργανωμένοι οπαδοί, συλλογικά έντυπα και ιστοσελίδες καλλιεργούν καθημερινά το μίσος, στοχοποιούν ανθρώπους, δημιουργούν κλίμα πολέμου με ανυπολόγιστες συνέπειες για το ίδιο το ποδόσφαιρο.

Σεβόμενος απόλυτα τις επενδύσεις ιδιοκτητών και μετόχων στο ποδόσφαιρο και την εργασία εκατοντάδων επαγγελματιών και αθλητών αναρωτιέμαι λοιπόν:

Αυτό είναι το ποδόσφαιρο στο οποίο επιθυμούν να βάζουν τα χρήματά τους οι ιδιοκτήτες των ομάδων της Superleague; Για αυτό το ποδόσφαιρο εργάζονται τόσοι άνθρωποι;

Όπως για κάθε υγιή φίλαθλο, πολύ περισσότερο για την Ελληνική Κυβέρνηση, είναι αδιαπραγμάτευτο ότι αυτό ΔΕΝ είναι το ποδόσφαιρο που θέλουμε στην Ελλάδα κι απ όσο γνωρίζω κάτι τέτοιο ΔΕΝ το επιθυμούν ούτε οι διεθνείς φορείς του.

Σε κάθε περίπτωση, η διαφθορά, η στοχευμένη παρέμβαση στην απονομή δικαιοσύνης, η προσπάθεια ελέγχου του αγωνιστικού αποτελέσματος, αλλά και η διαρκώς αυξανόμενη καχυποψία και αντίδραση των φιλάθλων, με ότι αυτό συνεπάγεται στην ασφάλεια των ελληνικών γηπέδων, δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Η Κυβέρνηση δεν πρόκειται «να κλείσει τα μάτια» , να αποδεχθεί την συστηματική προσπάθεια θεσμοθέτησης της ανομίας στο ποδόσφαιρο και να διακινδυνεύσει την κοινωνική έκρηξη μέσω νέου κύκλου βίας σε αγωνιστικούς χώρους, και μεταξύ νέων ανθρώπων.

Κατά συνέπεια, και προκειμένου να διαφυλαχθεί πλήρως η κοινωνική ειρήνη, τα γήπεδα να παραμείνουν χώροι αθλητισμού και ψυχαγωγίας και να μην μεταβληθούν σε πεδία μάχης, κρίνεται επιτακτική, η αναβολή της έναρξης του πρωταθλήματος.

Αυτή είναι η μοναδική λύση για την επιστροφή στην κανονικότητα, τη νομιμότητα και την κοινωνική τάξη και ειρήνη, για τα οποία οι «μανδαρίνοι» του ποδοσφαίρου επιδεικτικά αδιαφορούν».

Νωρίτερα, μιλόντας «Στο Κόκκινο» αποκάλυψε ότι έχει καλέσει τη FIFA να λάβει μέτρα:

Αναλυτικά, ο Σταύρος Κοντονής μίλησε για:

-την απόφαση αναβολής της έναρξης του πρωταθλήματος: «Όλοι θα θέλαμε να αρχίσει ένα πρωτάθλημα που θα βασίζεται στην ισονομία, στην αξιοκρατία και στην αξιοπιστία, αλλά αυτές οι προϋποθέσεις δεν υπάρχουν. 

Αν δείτε τα οπαδικά σάιτ και τις οπαδικές εφημερίδες ξεχειλίζουν από υβρεολόγιο, μίσος και μισαλλοδοξία. 

Αυτό το πρωτάθλημα θέλουν οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ; Σε αυτό το πρωτάθλημα θέλουν να επενδύουν; Θέλουν αυτό το προϊόν; Να γίνονται οι αγώνες υπό αυτό το καθεστώς; Αυτό είναι το ποδόσφαιρο των πολιτισμένων χωρών της Ευρώπης; Γιατί να υπάρχει εξαίρεση στην Ελλάδα;».

-τη στάση της ΕΠΟ: «Όχι μόνο δεν τηρήθηκαν ορισμένα πράγματα που είχαν συμφωνηθεί από την ΕΠΟ, αλλά είχαμε και ανάστροφη πορεία. 

Ενώ το περυσινό πρωτάθλημα εξελίχθηκε ως προς τον πειθαρχικό έλεγχο ομαλά, η ομοσπονδία είχε την έμπνευση να προβεί σε μία ενέργεια εκτός λογικής και νομικής βάσης: έκανε αλλαγές στη σύνθεση των οργάνων μεταθέτοντας δικαστές, με την δικαιολογία ότι δεν της άρεσαν οι αποφάσεις που εξέδιδαν. 

Το είπαν οι ίδιοι, δεν το λέω εγώ… 

Η ενέργεια αυτή δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητη ούτε από την κυβέρνηση ούτε από το νομικό κόσμο της χώρας. 

Η διεξαγωγή του πρωταθλήματος και η παραπομπή υποθέσεων σε όργανα που έχουν μη νόμιμη συγκρότηση, τίναζε το κομμάτι του πειθαρχικού ελέγχου στον αέρα. 

Επίσης ενώ είχα τη διαβεβαίωση πως θα ισχύσει το ισπανικό μοντέλο για τον ορισμό των τριών αρχιδιαιτητών, υπήρξε μια αυθαίρετη τοποθέτηση ενός τρίτου προσώπου χωρίς να το γνωρίζει ο διαιτητής που είχε ορίσει η Super League. 

Το χειρότερο είναι πως δεν είχαν συμπεριλάβει αυτό το μοντέλο στους κανονισμούς τους κι αν προσέφευγε κάποια ομάδα στο CAS θα προέκυπτε θέμα ακυρότητας όλων των αγώνων. 

Η ΕΠΟ φρόντισε όλα αυτά τα απαράδεκτα να γίνουν μιάμιση μέρα αφότου έφυγα νομίζοντας πως θα τους αφήσει ελεύθερο πεδίο δράσης».

-τις επιστολές σε FIFA: «Δεν είμαστε ούτε φίλοι, ούτε εχθροί με κανέναν σύλλογο. 

Η αντιδικία που έχουμε και η αντίδραση που επιδείξαμε έχει να κάνει με τον θεσμικό ρόλο που καλείται να παίξει η ΕΠΟ και δεν τον παίζει με τον τρόπο που και οι διεθνείς ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες υποδεικνύουν.

 Ήδη έχω στείλει επιστολές στη FIFA και χθες μετά την έκδοση της απόφασης έστειλα νέα επιστολή. Καλώ τις διεθνείς ομοσπονδίες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και του καταστατικού τους να παρέμβουν. 

Αφού διαπιστώνουν όλοι ότι υπάρχει πρόβλημα στην Ελλάδα, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι των Ελλήνων φιλάθλων. 

Στα θέματα του αθλητισμού και του κάθε αθλήματος η χώρα δεσμεύεται από διεθνείς συμβάσεις και δεν έχει δικαίωμα να επεμβαίνει.

 Όταν όμως από τη δράση αυτών των οργάνων προκύπτει μια κατάσταση απόλυτης σήψης και διαφθοράς, κάθε κυβέρνηση μπορεί να επεμβαίνει. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα γήπεδα να γίνονται αρένα, να αιματοκυλίζεται ο κόσμος και νέα παιδιά να πέφτουν στη δίνη του τυφλού οπαδισμού που μπορεί να είναι καταστροφική για τη ζωή τους και τις οικογένειές τους. 

Οι διεθνείς ομοσπονδίες μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Θεωρώ πως μπορούν να έχουν καταλυτικό ρόλο στα πράγματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, σε συνεργασία με την κυβέρνηση».


 
Top