του Πάνου Κομματέα
   
Το Sportactive.gr φιλοξενεί σήμερα έναν νέο προπονητή στον χώρο του Πειραϊκού ποδοσφαίρου,τον Μανώλη Χαρόπουλο,οποίος φέτος θα καθήσει στον πάγκο του Πήγασου Αγίου Διονυσίου.

Ο Μανώλης έχει αγωνιστεί σε πολλές ομάδες στην καριέρα οι οποίες είναι,μεταξύ άλλων,οι ΑΣ Δραπετσώνας(Δ Εθνική),Παννεαπολικός,ΑΕ Νεάπολης,ΑΕ Διδυμοτείχου(Δ' Εθνική),Ολυμπιακός Καμινίων,Εθνικός Νίκαιας,Ορφέας Αλεξανδρούπολης,ΑΟΚ Φαλήρου,Αστέρια Δραπετσώνας,Ένωση Ρέντη,Σκούρτα,Πήγασος Αγίου Διονυσίου.

Η προπονητική του καριέρα ξεκίνησε στις ακαδημίες του Αργοναύτη,ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε με τις μικρές ηλικίες στα τμήματα υποδομής του Πήγασου Αγίου Διονυσίου.

Ο Μανώλης Χαρόπουλος μας μίλησε για τους στόχους του την φετινή σεζόν,γιατί έγινε προπονητής,ποίοι τον ενέπνευσαν και άλλα πολλά στην συνέντευξη που ακολουθεί:

Πως επέλεξες να γίνεις προπονητής?

"Μου αρέσει πολύ το ποδόσφαιρο και αφού πλέον έχω μεγαλώσει αρκετά για να συνεχίζω να αγωνίζομαι επέλεξα αυτό το μετερίζι,ώστε να είμαι κοντά σε αυτό που αγαπάω.

Ξεκίνησα την προπονητική μου καριέρα από τις ακαδημίες του Αργοναύτη,με τις οποίες βγήκαμε δεύτεροι και στην συνέχεια στις αντίστοιχες του Πήγασου Αγίου Διονυσίου,όπου πήραμε και πρωτάθλημα."


Πως ένας παίχτης που μόλις σταμάτησε το ποδόσφαιρο "σκοτώνει" τον ποδοσφαιριστή μέσα του και γίνεται προπονητής?

"Όσο μεγαλώνεις,ωριμάζεις,κάποια στιγμή φεύγεις από το γήπεδο αλλά για να μην το αφήσεις,να συνεχίσεις να δημιουργείς και να δώσεις αυτό που ξέρεις,γίνεσαι προπονητής.

Ήθελα πολύ να βοηθήσω και τους μικρότερους σε ηλικία ποδοσφαιριστές και γι αυτό,άλλωστε,ξεκίνησα και από΄τις ακαδημίες."Πόσο διαφορετικό είναι να είσαι στο γήπεδο με την ιδιότητα του προπονητή και όχι αυτή του ποδοσφαιριστή?

"Προσωπικά πιστεύω ότι σαν προπονητής κουράζεσαι περισσότερο και ψυχολογικά,έχοντας αγωνία για το αποτέλεσμα,αλλά και στις προπονήσεις που δουλεύεις για να διατηρήσεις το κλίμα της ομάδας σε καλά επίπεδα.

Ειδικά όταν δουλεύεις στις μικρές ηλικίες είσαι και σαν παιδαγωγός,οπότε η συγκέντρωση και η δουλειά που έχεις να κάνεις είναι ακόμα πιο απαιτητική.

Αγαπάω πολύ αυτό που κάνω και γι αυτό επέλεξα να γίνω προπονητής."
Πως προέκυψε η ευκαιρία να αναλάβεις τον Πήγασο Αγίου Διονυσίου,για να είναι η πρώτη αντρική ομάδα που θα προπονήσεις?

"Βρισκόμουν εκεί σαν προπονητής στην ακαδημία και γνωρίζω πολύ καλά τους ανθρώπους,πρόκειται για νοικοκυρεμένο σωματείο.

Μου κάνανε την πρόταση,με στόχο να κάνουμε μια καλύτερη χρονιά από τις προηγούμενες,έχοντας ζήσει και την ομάδα,δέχτηκα."


Πως βλέπεις το επίπεδο το Πειραϊκών ομάδων σε σχέση με παλαιότερες χρονιές?

"Πιστεύω πως το επίπεδο έχει πέσει από τότε που έπαιζα εγώ ποδόσφαιρο.

Έχει πέσει το ποιοτικό επίπεδο και σε μεγάλες ομάδες,όπως ο Αργοναύτης,το Μοσχάτο,η Δραπετσώνα,οι Νέοι Ευγενείας σε σχέση με παλαιότερα.

Αυτό συμβαίνει και στις μικρές ηλικίες,κυρίως λόγω των πολλών υποχρεώσεων των παιδιών σήμερα,με τις εποχές και τις προτεραιότητες να έχουν αλλάξει."Είναι πιο δύσκολη η ψυχολογική προετοιμασία των παιχτών πριν από τους αγώνες ή το κομμάτι της προπονητικής κατά τη διάρκεια των αγώνων?

"Και οι δυο καταστάσεις είναι δύσκολες αλλά άμα δουλέψεις και σου αρέσει αυτό που κάνεις μπορείς να τα καταφέρεις."


Ποιά πιστεύεις είναι τα συστατικά της επιτυχίας μιας ομάδας?

"Πάνω από όλα η οργάνωση,από τον πρόεδρο μέχρι τον φυσιοθεραπευτή.

Αν υπάρχει οργάνωση,όλα λειτουργούν αρμονικά και είσαι πάντα κοντά στο αποτέλεσμα που προσδοκάς.

Επίσης,πολύ σημαντικές είναι και οι σχέσεις μέσα σε μιά ομάδα,είτε με την διοίκηση,είτε με τους ποδοσφαιριστές.

Πρόκειται για μια αλυσίδα,αν πάει κάτι στραβά,τότε όλοι θα έχουν πρόβλημα,κάτι σαν τα μαθηματικά."
Τι στυλ ποδοσφαίρου θα προσπαθήσεις να περάσεις στην ομάδα την σεζόν που έρχεται?

"Προσωπικά είμαι θιασώτης του επιθετικού ποδοσφαίρου.

Η ομάδα θα παίζει ένα συγκεκριμένο σύστημα,γιατί κατά την άποψη μου,στην Γ' Πειραιά δεν μπορείς να εναλλάσεις τα συστήματα με μεγάλη ευκολία.

Αυτό φυσικά εξαρτάται και από το υλικό που έχεις στα χέρια σου.

Με το υλικό που θα έχουμε φέτος,πιστεύω θα έχουμε μια καλή πορεία,πάντα με οργάνωση.

Γι αυτό κιόλας,θα έχουμε συνεργασία με γυμναστή,διότι άλλη προετοιμασία θα κάνει ένας γυμναστής και διαφορετική ένας προπονητής,άλλες σπουδές ο ένας,άλλες ο άλλος.

Την εφετινή χρονιά θα βασιστούμε πολύ στις ακαδημίες.

Θέλω να δουλέψω με νεαρά παιδιά,διότι αυτά είναι το μέλλον κάθε ομάδας και κατ επέκταση το μέλλον του Πειραιά και του ποδοσφαίρου μας γενικότερα.

Η ομάδα που δεν έχει ακαδημία,κατά την άποψη μου,δεν έχει και μέλλον."
Έχεις κάποιες προπονητικές επιρροές,είτε από το εξωτερικό είτε από ανθρώπους που έχεις δουλέψει σαν παίχτης?


"Έμαθα πάρα πολλά πράγματα κοντά στον Γιάννη τον Τζανόγλου και τον Νίκο τον Ηλιαδάκη,που ήτανε και προπονητές μου."

Φέτος,ενδεχομένως να προπονήσεις κάποιους ποδοσφαιριστές που ήταν συμπαίχτες σου στο παρελθόν. Πως θα διαχειριστείς το γεγονός πως πλέον δεν είστε συμπαίχτες,αλλά έχετε την σχέση παίχτη-προπονητή?

"Εντός γηπέδου θα είμαι ο προπονητής τους,εκτός γηπέδου θα είμαι φίλος τους.

Όταν μπαίνεις στον αγωνιστικό χώρο,αλλάζουν οι ρόλοι και πρέπει να υπάρχει μια απόσταση για να πηγαίνουν όλα καλά.

Ουσιαστικά πρέπει να ορίσεις την "γραμμή" των σχέσεων μεταξύ εσού και των παιχτών και να την κάνεις διακριτή και σε αυτούς.

Πρέπει να υπάρχει σεβασμός,αν χαθεί αυτός δεν φτιάχνεις ομάδα."

Είναι πιο δύσκολη η διαχείριση των έμπειρων παιχτών ή αυτή των νεαρών με ότι αυτό συνεπάγεται(ανωριμότητα,συμπεριφορά γονέων)?

"Οι έμπειροι ποδοσφαιριστές ξέρουν το πόστο τους στον αγωνιστικό χώρο,ενώ τους μικρότερους του συνεπαίρνει ο ενθουσιασμός και θέλουν να δείξουν το κάτι παραπάνω.

Όσο αφορά τις σχέσεις στα αποδυτήρια,πιστεύω πως οι μεγάλοι είναι αυτοί που τα "κρατάνε".

Ένας μεγαλύτερος μπορεί να πει μια κουβέντα παραπάνω σαν πιο έμπειρος,όμως όλοι θα είναι ένα σώμα,δεν θα υπάρχουν διακρίσεις.

Το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα,όχι ατομικό."


Πως βιώνει ένας προπονητής το γηπεδικό ζήτημα που υπάρχει στον Πειραιά,στο 90% των ομάδων και φυσικά και στον Πήγασο?

"Είναι το μεγάλο θέμα του Πειραιά αυτό.

Δεν υπάρχουν γήπεδα,δεν υπάρχουν υποδομές και αυτό σίγουρα δυσκολεύει την ζωή κάθε προπονητή.

Όπως είπα και πριν αν αγαπάς την δουλειά σου ξεπερνάς τις δυσκολίες,όμως το γηπεδικό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στον Πειραιά."


Ποιοί είναι οι στόχοι του Πήγασου,την φετινή σεζόν?

"Μια καλύτερη πορεία από πέρσι,χωρίς μεγάλα λόγια.

Όσο μπορούμε πιο ψηλά."


Τέλος ποίες είναι οι προπονητικές σου φιλοδοξίες για το μέλλον?

"Έχω φιλοδοξίες να φτάσω ψηλά,μέσα από τις επιτυχίες της ομάδας,να είμαι υγιής να μπορώ να αντέξω,να φτάσω όσο γίνεται ψηλότερα,να εξελίσσομαι και να μην είμαι στάσιμος.

Αυτή τη στιγμή όμως προέχει η ομάδα μου,ο Πήγασος Αγίου Διονυσίου."


Κάτι τελευταίο πριν κλείσουμε?"Ευχαριστώ το Sportactive,γιατί κάνει πολύ καλή δουλειά και ενημερώνει όλον τον Πειραιά και όχι μόνο."
 
Top