Γιώργος Γαβρίλης,Σε μια λιτή τελετή ο Δήμος Πειραιά βράβευσε όσους και όσες συνέδραμαν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, στο λιμάνι. 

Ανάμεσα τους τιμήθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, ο οποίος εξέφρασε, με την σειρά του, τις ευχαριστίες της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά σε όλους όσοι συνέδραμαν στη διαχείριση του θέματος.

Ακόμα, ο Γ. Γαβρίλης στη τοποθέτησή του επεσήμανε τα εξής:

«Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και θα ήθελα να γνωρίζετε ότι η βράβευση δεν είναι στο πρόσωπό μου αλλά στους φορείς και στην κοινωνία των πολιτών του Πειραιά και των όμορων Δήμων που χάριν σ’ αυτούς μπορέσαμε να διαχειριστούμε ένα πρωτόγνωρο πρόβλημα: την προσφυγική κρίση και τον τρόπο που αυτή βιώθηκε στο λιμάνι του Πειραιά. 

Ο Πειραιάς δεν ήταν ένα οργανωμένο κέντρο υποδοχής ή προσωρινής φιλοξενίας. 

Αρχικά ήταν ένας ενδιάμεσος σταθμός, ο οποίος μετά το κλείσιμο των συνόρων προς την Ευρώπη λειτούργησε αναγκαστικά και υπό πίεση ως ένα άτυπο κέντρο προσωρινής διαμονής. Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβίστηκαν σ’ αυτό το χώρο και δυστυχώς ακόμη και σήμερα κάποιες χιλιάδες παραμένουν εκεί.

Στον Πειραιά εκτιμήσαμε ότι πρέπει να προλάβουμε τα γεγονότα και να μην βρεθούμε πίσω από τις εξελίξεις. Συντονίστηκαν οι Φορείς της πόλης, οι συλλογικότητες, οι Υπηρεσίες και ο καθένας στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του ανέλαβε ρόλους και υποχρεώσεις. 

Θα ήταν λάθος να ισχυριστούμε ότι δεν υπήρχαν αδυναμίες ή ότι όλα λειτούργησαν με βάση κάποιο σχέδιο.

 Όμως αυτή η οργανωμένη παρουσία επέτρεψε να κάνουμε πολλά και ταυτόχρονα απέτρεψε την εκδήλωση μαζικών φαινομένων ξενοφοβίας, ρατσισμού και βίας. 

Κι αυτό είναι μια σημαντική υποθήκη για το παρακάτω, αρκεί να μην την ξεχάσουμε και την αφήσουμε να ξεθωριάσει στη συνείδηση της κοινωνίας.

Κι αυτό είναι σημαντικό γιατί μπορεί το πρόβλημα να μην έχει την ένταση και την έκταση της πρώτης περιόδου, ωστόσο είναι πάντα εκεί και ανά πάσα στιγμή μπορεί να εμφανίσει εξάρσεις. 

Σήμερα, καλούμαστε να κάνουμε ένα βήμα παρακάτω αναγνωρίζοντας ότι οι άνθρωποι αυτοί, σχεδόν 60.000 στην Ελλάδα θα παραμείνουν για άγνωστο, αλλά μακρό χρονικό διάστημα. 

Κι εδώ το κρίσιμο ερώτημα είναι η ομαλή ένταξή τους. 

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ζήτημα επιμελητείας, αλλά ουσιαστικής ένταξης. 

Οι προκλήσεις και τα προβλήματα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε είναι πολλά:

Το λιμάνι του Πειραιά, η περιοχή των εγκαταστάσεων του ΟΛΠ, πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί ως άτυπο κέντρο διαμονής. 

Πρέπει να επανέλθει στην κανονικότητα των χρήσεων και των λειτουργιών και οι μετανάστες να μετακινηθούν σε οργανωμένα κέντρα, όπως αυτό που δημιουργήσαμε στο Σχιστό.

Η επικοινωνία μαζί τους όχι μόνο σε επίπεδο γλώσσας, που προφανώς είναι σημαντικό, αλλά σε ουσιαστικό επίπεδο, σε επίπεδο κουλτούρας. Κι αυτό όχι απλά ως μια εκδοχή «ανοχής» αλλά μιας ουσιαστικής διαδικασίας κοινωνικοποίησης που θα αποτρέπει τη δημιουργία γκέτο.

Η εκπαίδευση των παιδιών, για τα οποία το «σχολείο» είναι όχι μόνο «εκπαίδευση» αλλά και μια διαδικασία κοινωνικοποίησης.

Η ανάγκη να βελτιώσουμε τις υποδομές φιλοξενίας και ταυτόχρονα να περάσουμε από τη λογική των συσσιτίων σε μια φάση που οι ίδιοι θα αναλαμβάνουν και θα συμμετέχουν ενεργά στην οργάνωση της καθημερινή τους ζωής.

Η ανάγκη να καλύψουμε διάφορα καθημερινά θέματα υγείας, εμβολιασμών, καθαριότητας στα κέντρα φιλοξενίας

Οι προκλήσεις λοιπόν είναι μπροστά μας. Εμείς ως Περιφέρεια θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε, να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες όπου χρειάζεται, να συντονίζουμε φορείς και συλλογικότητες που η εθελοντική τους προσφορά αναδεικνύει την αξία της αλληλεγγύης και της συνεργασίας.

Ευχαριστώ και πάλι για την βράβευση και εκ μέρους της ΠΕ Πειραιά ευχαριστώ όλους τους Φορείς της Πόλης που ανταποκρίθηκαν και στήριξαν τις προσπάθειές μας»
 
Top