Αθήνα
Με δημόσια τοποθέτηση, η διοίκηση του Φάρου Κερατσινίου ξεκαθάρισε πως μετά την απόφασή της να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα της Α2 ανδρών της επόμενης αγωνιστικής περιόδου, δηλώνοντας αδυναμία συμμετοχής στην Α1 παρά την εξασφάλιση της ανόδου, δεν υπήρξε επιθυμία ή επαφές με ανθρώπους της ΕΟΚ για να αγωνιστούν στα «μεγάλα σαλόνια» στη θέση της Κηφισιάς.

Η Κηφισιά αποχαιρέτησε την Α1 (θα συμμετάσχει στη Β΄ εθνική) μετά από τρεις σεζόν στα «μεγάλα σαλόνια» (2013-2016) δηλώνοντας την Παρασκευή, 29 Ιουλίου αδυναμία συμμετοχής στη διοργανώτρια Αρχή (ΕΣΑΚΕ), καθώς οι διοικούντες την ΚΑΕ αδυνατούν να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση. 

Ο 4ος στην κατάταξη του πρωταθλήματος της Α2, Εθνικός, έχει τον... πρώτο λόγο για την αντικατάσταση της Κηφισιάς στην Α1. 

Σε περίπτωση, όμως, που οι Πειραιώτες αρνηθούν, τότε θα γίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ). Στον ΕΣΑΚΕ περιμένουν να ενημερωθούν από την ΕΟΚ ποια θα είναι η 14η ομάδα στο ελληνικό πρωτάθλημα της σεζόν 2016-17.

Η σχετική ανακοίνωση της διοίκησης του Φάρου Κερατσινίου αναφέρει: «Με απορία παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες κάποια σενάρια που μας εμπλέκουν σχετικά με τη συμμετοχή μας στην Α1 κατηγορία.

 Αρχικά η απόφασή μας ήταν να μην ασχοληθούμε καθόλου επίσημα όπως δεν το κάναμε τόσο καιρό και για τα κακόβουλα δημοσιεύματα που μας έφεραν να έχουμε ως μεταγραφικούς στόχους λαμπερά ονόματα της Basket League με μόνο σκοπό να δημιουργήσουν λανθασμένη εικόνα στο κοινό για εμάς. Αυτή τη φορά όμως δημοσιεύματα του στυλ «Μπλόκο σε Φάρο ή απαγορευτικό σε Φάρο» είναι δημοσιεύματα που ξεπερνούν τα όρια του κακόβουλου. ,

Διαψεύδουμε κάθετα ότι έχουμε επαφή με οποιονδήποτε παράγοντα της ΕΟΚ ή του ΕΣΑΚΕ το τελευταίο διάστημα για οποιοδήποτε θέμα αφορά τη θέση στην Α1. Όλα αυτά τα σενάρια είναι στα όρια της επιστημονικής φαντασίας. 

Πριν ένα μήνα πήραμε μια καθαρή απόφαση που δε χωράει αμφισβήτηση ως προς τις προθέσεις της. Αφήσαμε μία θέση, την οποία την κερδίσαμε στις τέσσερις γραμμές δικαιότατα, για λόγους που αναφέραμε στην τότε ανακοίνωσή μας και οι οποίοι λόγοι συνεχίζουν να υφίστανται. 

Καλή επιτυχία λοιπόν σε όποια ομάδα αποφασίσει να αγωνιστεί στην Α1. Για εμάς είναι ένα θέμα που δε μας απασχολεί και θα θέλαμε να το σεβαστούν όλοι».
 
Top