Αθήνα
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι το Νοέμβριο, αλλά και εκείνες που ακολούθησαν στις Βρυξέλλες το Μάρτιο, ανησύχησαν, προκάλεσαν δεύτερες σκέψεις και έθεσαν το θέμα της ασφάλειας ως μέγιστη προτεραιότητα. Είναι ξεκάθαρο ότι η διασφάλιση της ασφάλειας στο Euro 2016, είναι ο κύριος στόχος της γαλλικής κυβέρνησης. 

Για δύο χρόνια οι κρατικές υπηρεσίες, εργάζονται με τους διοργανωτές και τις διοργανώτριες πόλεις για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια όλων τα εκατομμύρια των οπαδών που θα φτάσουν στην Γαλλία.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μία σειρά από μέτρα, για να διασφαλίσει την ασφάλεια των οπαδών και των παικτών που συμμετέχουν στην διοργάνωση. 

Μία συστηματική σωματική έρευνα θα γίνεται κατά την είσοδό τους στις κερκίδες , ενώ θα υπάρχει ένα σύστημα ανίχνευσης μετάλλου και παρακολούθησης μέσω βίντεο. 

Tα μέτρα αυτά έχουν ενισχυθεί περαιτέρω μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι. Τόσο η γαλλική κυβέρνηση όσο και η UEFA θέλουν να κρατήσουν αυστηρή μυστικότητα στο σχέδιο, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε είδους φιλτράρισμα για τα ειδικά μέτρα που πρέπει να αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια του Euro. Οι οπαδοί αποτελούν προτεραιότητα.

«Στόχος μας είναι η ασφαλής διεξαγωγή του τουρνουά. Οταν έχεις 0% προληπτικά μέτρα, τότε έχεις 100% ρίσκο, αλλά όταν έχεις 100% προληπτικά μέτρα, τότε έχεις 0% ρίσκο», τόνισε ο υπουργός εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, σε συνέντευξη του στην γαλλική αθλητική εφημερίδα «Equipe», ενώ συμπλήρωσε: 

«Εχουμε λάβει όλα τα μέτρα για να αποτρέψουμε τυχόν τρομοκρατική επίθεση και πάνω από 60.000 αστυνομικοί θα φροντίσουν για την ασφάλεια όλων». Ωστόσο, η ασφάλεια στα γήπεδα, τα ξενοδοχεία που θα μένουν οι αποστολές, τα επίσημα ξενοδοχεία της διοργάνωσης και κέντρα τύπου, εξαρτάται από την διοργανώτρια του τουρνουά, που είναι η UEFA.

Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ανακοίνωσε την εγκατάσταση των 10.000 ιδιωτικών αστυνομικών. Το ενδεχόμενο να γίνουν αγώνες χωρίς θεατές απορρίφθηκε. «Εργαζόμαστε για σχέδια έκτακτης ανάγκης ή πολλαπλά σενάρια γύρω από καταστάσεις κρίσης, όπως έχουμε λάβει πολύ σοβαρά υπόψη την ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων,» ανέφερε η UEFA. Στις 10 Φεβρουαρίου,μετά από συνάντηση συναρμόδιων Υπουργών, υπήρξε κοινή δήλωση, στην οποία τονιζόταν η πλήρη δέσμευση της κυβέρνησης για την οργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.
 
Top