Συναντήσαμε στον Πειραιά, στην πλατεία Κοραή τον Βασίλη Τρίχο, έναν απο τους έμπειρους προπονητές τερματοφυλάκων στο χώρο του τοπικού ποδοσφαίρου.

του Παναγιώτη ΣαριμπάλογλουΜας μίλησε για αυτά που έζησε την φετινή σεζόν, που βρέθηκε κατά σειρά σε Σαλαμινομάχους, Ιωνικό και Κερατσίνι, όπου πανηγύρισε με τους τελευταίους
την κατάκτηση του Κυπέλλου Πειραιά. 

Επίσης αναφερθήκαμε στο υπεύθυνο πόστο που υπηρετεί χρόνια στον Πειραιά, αυτό του προπονητή τερματοφυλάκων, αλλάκαι στην άποψη του για τα γενικά τεκταινόμενα που αφορούν τον χώρο του ποδοσφαίρου και όχι μόνο.

1) Την φετινή σεζόν βρέθηκες σε τρεις διαφορετικές ομάδες, ποιος είναι ο προσωπικός σου απολογισμός, τι κρατάς και τι πετάς 

Ηταν μια χρονιά μπερδεμένη, ξεκίνησε στον Ιωνικό, μια ιστορική ομάδα. 

Στην συνέχεια οι διάφορες συγκυρίες με έφεραν στο Κερατσίνι, το οποίο αγωνίζεται στις γειτονιές του Πειραιά και μου έδωσε την ευκαιρία και την δυνατότητα να κατακτήσω το Κύπελλο Πειραιά, δόξα το Θεό. 

Παράλληλα, είμαι και στους Σαλαμινομάχους, μια ομάδα πολύ οργανωμένη που μου έδωσε την δυνατότητα να γνωρίσω πράγματα και καταστάσεις, που βοήθησαν και μένα για το μέλλον.

2) Χρονικά τελευταία βρέθηκες στο Κερατσίνι με επιτυχημένο φίνις. 

Κύπελλο, και 2η θέση στο Πρωτάθλημα που με λίγο πιο προσοχή θα μπορούσατε να βγείτε και πρώτοι. 

Τι πιστεύεις οτι έλειπε απο την ομάδα για να τερματήσει αυτή πρώτη και να διεκδικήσει την άνοδο της μέσω μπαράζ

Καταρχήν θεωρώ οτι το Κερατσίνι είχε την τύχη ή την ατυχία να έχει στον όμιλο της την Προοδευτική, μια ομάδα πολύ ποιοτική για την κατηγορία. 

Ξέραμε απο την αρχή οτι ήταν πιο οργανωμένη απο πέρσι, με καλύτερους παίκτες, καλύτερη προετοιμασία και με λίγα λόγια πιο έτοιμη για αυτό το μαραθώνιο. 

Η ομάδα άργησε να οργανωθεί, με την περσινή σχεδόν να διαλύεται και στοίχισε πολύ αυτό στην αρχή του Πρωταθλήματος με χαμένους βαθμούς και αλλαγές προπονητών, μεσούσης της σεζόν.

3) Ηρθές στα μέσα της χρονιάς, πιστεύεις οτι έπαιξε κάποιο ρόλο και αυτό? 

Διότι δεν έκανες πλήρη προετοιμασία απο την αρχή της σεζόν, έχει σημασία αυτό?

Η αλλαγή και προπονητή στα μέσα της χρονιάς συνέβαλε στο αποτέλεσμα?

Η προετοιμασία φυσικά είναι το πιο βασικό για μια ομάδα, και αν έχει και το κατάλληλο υλικό σίγουρα θα πάει καλά. 

Το Κερατσίνι φέτος άργησε να στηθεί γενικά, με πολλές αλλαγές στο ρόστερ, διαδοχικές αλλαγές προπονητών που φυσικά μας κόστισαν. 

Αν δεν υπάρχει σταθερότητα και ηρεμία. 

Τώρα η ομάδα είναι πιο έτοιμη και πιστεύω θα πάρει του χρόνου αυτό που της αξίζει.

4) Η θέση του τερματοφύλακα είναι νευραλγική, και πρέπει πάντα να είναι σε εγρηγορση. 

Τι στοιχεία πρέπει να έχει, αγωνιστικά αλλά και ως χαρακτήρας για να πετύχει σε αυτή τη θέση.

Η θέση του τερματοφύλακα είναι πολύ ιδιαίτερη, περιλαμβάνει πολλά πράγματα, πέρα απο το αγωνιστικό κομμάτι. 

Σίγουρα είναι σημαντικό γιατί και η προπόνηση και η συμπεριφορά του τερματοφύλακα στο παιχνίδι είναι διαφορετική απο τους υπόλοιπους παίκτες.

Επίσης είναι απαραίτητη και η καλή ψυχολογία στην προετοιμασία, το πως μπορεί να επηρρεαστεί απο εξωγενείς παράγοντες την ώρα του παιχνιδιού, απο τις καιρικές συνθήκες πολύ περισσότερο απο τους άλλους παίκτες. 

Για πολύ κόσμο ισχύει αυτό που λέγανε παλιά, οτι ο χοντρός μπαίνει στο τέρμα, αλλά αυτό έχει τώρα πια αλλάξει, με τα πράγματα να έχουν εξελιχθεί
γύρω απο την τεχνογνωσία αλλά και απο την εκγύμναση του τερματοφύλακα προς το καλύτερο. 

5) Οι τερματοφύλακες στο Πειραιά είναι σε υψηλό επίπεδο? 

Γίνεται σωστή δουλειά πιστεύεις? 

Και αν ναι ξεχωρίζεις κάποιον η κάποιους ιδιαίτερα?

Πιστεύω οτι ο Πειραιάς έχει πολύ ταλέντο. 

Υπάρχουν τερματοφύλακες που μπορούν να διακριθούν, αλλά που διακρίνονται κιόλας. 

Εχοντας δει τις περισσότερες ομάδες του Πειραιά, τον τελευταίο χρόνο έχω ξεχωρίσει αρκετά παιδιά, χωρίς να πώ κάποιον συγκεκριμένο για να μην αδικήσω κανένα. 

Σίγουρα έχω ξεχωρίσει τουλάχιστον πέντε που θα μπορούσαν να αγωνιστούν σε υψηλότερες κατηγορίες. 

Το θετικό είναι οτι τα περισσότερα παιδιά απο αυτά βρίσκονται σε καλή ηλικία.

Αρα σημαίνει οτι έχουν δουλέψει σκληρά για να φτάσουν εώς εκεί. 

6)Φετος βρέθηκες και στον Ιωνικό, ίσως η πιο ιστορική ομάδα του Πειραιά. 

Τι πήγε στραβά στην πορεία της στο Πρωτάθλημα αν και είχε δείξει υψηλά δείγματα, χγησιμοποίησες και τρια διαφορετικά παιδιά σε αυτή την θέση.

Είχα την τύχη να ξεκινήσω στον Ιωνικό κάνοντας πλήρη προετοιμασία και θεωρώ οτι με τους συνεργάτες που είχαμε, τον προπονητή κ.Βασιλειάδη αλλά και τον
γυμναστή κ.Κουμερτά, προσπαθήσαμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. 

Ξέραμε απο την αρχή οτι θα ήταν πολύ ιδιάζουσα χρονιά, δεν υπήρχαν οικονομικοί πόροι,οι φίλαθλοι κρατούσαν την ομάδα, βοηθώντας την όσο μπορούσαν. 

Δεν είχαμε την δυνατότητα να ψωνίσουμε απο το πάνω ράφι, για κάνουμε την υπέρβαση.

Αρα λοιπόν γνωρίζαμε οτι ο στόχος του Ιωνικού, ήταν να πλασαριστεί σε μια καλή θέση. 

Οσον αφορά τους τρείς τερματοφύλακες που είχαμε, τον Παλλιγγίνη, τον Αρχοντάκη και τον Μανή δείξανε εξαιρετικά στοιχεία, έχοντας μάλιστα απο τις καλύτερες άμυνες της κατηγορίας,πράγμα που με χαροποιεί προσωπικά γιατί αποδείχθηκε πως δουλέψαμε καλά, νοιώθοντας δικαιωμένος για τις επιλογές μου.

Απο κει και πέρα εξωγενείς παράγοντες δεν μου επέτρεψαν να συνεχίσω, λόγω της παραίτησης του συνεργάτη μου και προπονητή κ.Βασιλειάδη, παραιτήθηκα και εγώ γιατί πρέπει να τιμάς τον άνθρωπο που δούλεψες μαζί του. 

Απο τον Ιωνικό έφυγα σαν φίλος και δεν θα πάψω να αγαπώ αυτή την ομάδα. 

Είχα την τιμή να συνεργαστώ με έναν σπουδαίο όνομα για τα δεδομένα της Γ΄ Εθνικής, τον Ηλία τον Κυριακίδη.

Μια προσωπικότητα που μόνο καλό κάνει στην ομάδα. 

Είναι ένα παιδί πολύ μετρημένο, ένας κύριος και εντός και εκτός γηπέδων.

Αυτό απο μόνο του αυτό ανεβάσε επίπεδο τον σύλλογο.

7) Την φετινή σεζόν, θήτευσες σε ομάδες διαφορετικών κατηγοριών (Γ' Εθνική και Α' τοπικό). Τι διαφορές και τι απαιτήσεις έχουν αυτά τα δυο Πρωταθλήματα, όσον αφορά το δικό σου πόστο, αλλά και απο θέμα ποιότητας.

Η Γ' Εθνική είναι πολύ πιο ανταγωνιστική και πιο αθλητική κατηγορία. 

Εχεις να κάνεις με ομάδες διαφορετικών νομών, κάνοντας και παράλληλα πολλά ταξίδια. 

Αυτό σε αναγκάζει σαν ομάδα, επειδή οι μισοί σχεδόν υποβιβάζονται, να γίνεσαι καλύτερος, να τα δίνεις όλα για να παραμείνεις στην κατηγορία. 

Αυτό απο μόνο του, σε κάνει να δουλέψεις πιο σκληρά. Και σε αυτό φυσικά σημαντικό ρόλο παίζει και το οικονομικό κομμάτι με ομάδες που κάνουν Πρωταθλητισμό.

8) Κάθε ομάδα έχει στο ρόστερ της τρεις και τέσσερις τερματοφύλακες. Συνήθως παίζει ο ένας κατά βάση, με τους άλλους να περιμένουν καρτερικά την ευκαιρία τους,χωρίς αυτό να γίνεται σχεδόν και καθόλου.

Εσυ ως προπονητής τερματοφυλάκων τι συμβουλές δίνεις στα παιδιά αυτά για να φτιάξεις την ψυχολογία τους για να οπλιστούν με υπομονή.

Η θέση του τερματοφύλακα, θέλει δουλειά, υπομονή και επιμονή. 

Αν κάποιο απο τα δυο λείπει καλύτερα να παίξεις σε άλλη θέση. Αυτό που έχω να συμβουλέψω τα παιδιά που επιλέγουν αυτή την θέση είναι οτι θα πρέπει να συνδυάσουν το ταλέντο που πιθανώς να έχουν με την σκληρή δουλειά και να προσπαθήσουν να δυναμώσουν την ψυχολογία τους, αποδεχόμενοι την πιθανότητα οτι μπορεί και να μην παίξουν. 

Να μάθουν να περιμένουν και να μάθουν να διεκδικούν και πρέπει να είναι πάνω απο όλα σωστοί άνθρωποι, και να περιμένουν οτι κάποτε θα ανταμειφθούν για τον κόπο τους. 

Με την καλύτερη ηλικία για ένα τερματοφύλακα να θεωρείται πάνω απο τα 25, άρα υπάρχει σαφώς χρονικό περιθώριο για να αξιοποιηθούν. 

9) Πάμε τώρα στην επικαιρότητα, πριν μερικές μέρες είχαμε τον τελικό του Τσάμπιονς Λίγκ μεταξύ της Ρεάλ και της Ατλέτικο. 

Τα φώτα πέσαν πάνω στον πορτιέροτων Ροχιμπλάνκος, Ομπλακ, ο οποίος στην διαδικασία των πέναλτι δεν έπεσε καν στις δυο προσπάθειες, δεχόμενος φθηνα γκολ.

Εσύ ως ειδικός θα έχεις βρεθεί πολλές φορές σε αυτή τη διαδικασία.

Γιατί πιστεύεις αντέδρασε έτσι?

Καταρχήν θεωρητικά το μεγάλο άγχος πριν εκτελεστεί το πέναλτι το έχει ο εκάστοτε ποδοσφαιριστής που το βαράει και όχι ο τερματοφύλακας. 

Βέβαια σε αυτή τη διαδικασία τελικού Τσάμπιονς Λίγκ κιόλας, καταλαβαίνετε οτι μετράει και η παραμικρή λεπτομέρεια και κανείς δε μπορεί να πει οτι ο τερματοφύλακας υστέρησε, βεβαίως θα μπορούσε να πέσει χωρίς να ξέρουμε αν θα την αποκρούσει. 

Ο αντίπαλος τερματοφύλακας εκείνη τη μέρα, Νάβας, υπενθυμίζω οτι δεν έπιασε πέναλτι,με την μπάλα να πηγαίνει στο δοκάρι, άρα είναι και θέμα τύχης. 

Σας υπενθυμίζω οτι στο δρόμο προς τον τελικό ο Ομπλακ είχε κάνει απίστευτες εμφανίσεις, και με την Μπαρτσελόνα, αλλά και με την Μπάγερν, βοήθησε πάρα πολύ την ομάδα να προχωρήσει, παίζοντας μόνος του τους αντίπαλους επιθετικούς. 

Μην ξεχνάμε οτι είναι μόλις 23 ετών,δείχνωντας οτι έχει όλο το μέλλον μπροστά του. 

Οταν επενδύεις σε αυτή τη θέση, και ειδικά σε αυτό το επίπεδο, όπως για παράδειγμα αυτή η μεγάλη προσωπικότητα που λέγετε Νόιερ της Μπάγερν μπορεί να σου πάρει παιχνίδι μόνος του γιατί σαφώς είναι πιο φτασμένος και φυσικά πιο έμπειρος υπο τέτοιες συνθήκες Πρωταθλητισμού. 
Top