του Πάνου Κομματέα
  
Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης,ο προπονητής του Φοίνικας Αγίας Σοφίας,Θανάσης Παύλοβιτς,ανοίγει τα χαρτιά του στο Sportactive.gr και μιλάει για την φετινή επιτυχημένη σεζόν της ομάδας του.

Ποια ήταν τα συναισθήματα όταν αναλάβατε τις τύχες μιας ομάδας στην οποία έχετε παίξει ως ποδοσφαιριστής?

"Τα συναισθήματα ήταν πολύ όμορφα,διότι ήξερα που ερχόμουν,έχοντας συνεργαστεί με τον πρόεδρο,κύριο Περάμαντζη σαν παίχτης.

Συζητήσαμε,είδαμε πως οι απόψεις και η φιλοσοφία μας συγκλίνουν,αφού πιστεύαμε και οι δυο πως αυτή η ομάδα μπορεί να κάνει το κάτι παραπάνω κι έτσι αποφάσισα να κάνω το βήμα να έρθω στον Πειραιά."

Βρήκατε διαφορές ανάμεσα σε Πειραϊκό και Αθηναϊκό ποδόσφαιρο?

"Πριν μερικά χρόνια θα σας έλεγα ότι υπήρχαν μεγάλες διαφορές,όμως πλέον η απόσταση έχει μειωθεί αρκετά.

Τα Πειραϊκά σωματεία έχουν αναβαθμιστεί σε ποιότητα και δυναμική με τις διαφορές πλέον να είναι απειροελάχιστες,όπως φάνηκε και στα μπαράζ για την Γ' Εθνική.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στον Πειραιά είναι το γηπεδικό,καθώς υπάρχουν λίγα γήπεδα για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των ομάδων,κάτι που στην Αθήνα δεν συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό,με τις περισσότερες ομάδες να έχουν τα γήπεδα τους και να μπορούν να δουλέψουν ακόμα καλύτερα."


Ποιός ήταν ο στόχος στην αρχή της σεζόν και αν αυτός άλλαξε κατά τη διάρκεια της.

"Καταρχάς ο προσωπικός μου στόχος και κατ επέκταση στόχος της ομάδας ήταν να αποφύγουμε την ταλαιπωρία των play-out που βίωνε ο σύλλογος τα τελευταία δυο χρόνια.

Από κει και πέρα θέλαμε να έχουμε μια καλή παρουσία στο πρωτάθλημα,όμως εγώ,ενδόμυχα πίστευα πως με το υλικό που είχαμε μαζί με τις προσθήκες του καλοκαιριού,δεν θα κινδυνεύαμε.

Δείξαμε χαρακτήρα όλη την χρονιά και μπορώ να πω πως μέρα με την ημέρα η ομάδα μας "καβαλούσε" και έναν στόχο,ξεπερνώντας τις προσδοκίες.

Ο Φοίνικας είχε σωθεί από τον πρώτο γύρο,ενώ σε κανένα σημείο της σεζόν δεν βγήκαμε εκτός των play-off,πιάνοντας κάποια στιγμή και την κορυφή.

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι ο Φοίνικας Αγίας Σοφίας έπαιξε καθαρό ποδόσφαιρο,χωρίς σκοπιμότητες και πως δεν του χαρίστηκε ποτέ κανείς."


Ποια είναι η φιλοσοφία σας σαν προπονητής(Αμυντικογενής,Επιθετικογενής,Προσαρμογή στον αντίπαλο κτλ)?

"Η φιλοσοφία μου είναι πάντα,η ομάδα μου να μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο για να κερδίσει.

Βέβαια,συχνά χρειάζεται να προσαρμόζεσαι ανάλογα με το τι έχεις να αντιμετωπίσεις είτε πρόκειται για τον αντίπαλο είτε για διάφορες συγκιρίες με απουσίες,τραυματισμούς κτλ.

Ακόμα,όμως και αν το παιχνίδι πάει στραβά θα πρέπει τουλάχιστον να μην το χάνεις,να προσπαθείς να παίζεις καλό ποδόσφαιρο και να είσαι ανταγωνιστικός."


Θέλω να μας περιγράψετε την σχέση σας με τους παίχτες,την φετινή χρονιά και πόσο σημασία έχει να είναι αυτή η συνεργασία προπονητή-παικτών,αρμονική,για την επίτευξη των στόχων της ομαδας.
Αν έχετε κάποιο μήνυμα να στείλετε στο έμψυχο δυναμικό για την φετινή σεζόν.

"Η σχέση μας ήταν εξαιρετική,φέτος ο Φοίνικας ήταν μια οικογένεια σε όλα τα επίπεδα.

Μέσα στο παιχνίδι υπήρχε η κλασσική σχέση προπονητή-παιχτών,έξω όμως από αυτό ήμασταν και φίλοι και γι αυτό η ομαδα πήγε τόσο καλά στο πρωτάθλημα.

Ο ένας δούλευε για τον άλλον,χωρίς να υπάρχουν γκρίνιες,ενώ ακόμα και τα παιδιά του πάγκου είχαν πάρα πολύ πάθος πανυγηρίζοντας τα γκολ,συμμετέχοντας ουσιαστικά στο παιχνίδι.

Όλοι οι ποδοσφαιστές μου ήταν εξαίσιοι χαρακτήρες και όταν είσαι προπονητής και έχεις να δουλέψεις με καλούς παίκτες που αγαπούν πολύ αυτό που κάνουν,αυτό είναι ευλογία.

Τους ευχαριστώ πολύ για την φετινή μας συνεργασία."Υπήρξαν προβλήματα που βρεθήκατε αντιμέτωπος και ποιας φύσεως ήταν αυτά?(Αγωνιστικά,τραυματισμοί,δημιουργία κακού κλίματος)

"Κατά τη διάρκεια του χρόνου είχαμε πάρα πολλούς τραυματισμούς και ειλικρινά δεν θυμάμαι να έχουμε δώσει δυο συνεχόμενα παιχνίδια με την ίδια 11αδα.

Η ομάδα έπαιζε για διάφορους λόγους είτε τραυματισμών,είτε τιμωριών,είτε επαγγελματικών υποχρεώσεων με 3-4 αλλαγές κάθε φορά,ωστόσο είχαμε μάθει να ζούμε με αυτό.

Όταν συμβαίνει αυτό,η χημεία της ομάδας χάνεται αλλά το αντιμετωπίσαμε πολύ αποτελεσματικά και για αυτό βρεθήκαμε τόσο ψηλά στην βαθμολογία."Είναι πιο δύσκολη η ψυχολογική προετοιμασία των παιχτών πριν από τους αγώνες ή το κομμάτι της προπονητικής κατά τη διάρκεια των αγώνων?

"Νομίζω πως πιο δύσκολο είναι το δεύτερο.

Πρέπει να έχεις τους παίχτες που εσύ υπολογίζεις,όμως αν αυτό δεν συμβαίνει,τότε,το να προσαρμόσεις τα πλάνα σου ή ακόμα και την προπόνηση σου στο υλικό που έχεις,περιλαμβάνει μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας.

Ωστόσο,η ψυχολογική προετοιμασία είναι πάρα πολύ σημαντική,διότι όταν ένας παίχτης δεν είναι συγκεντρωμένος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις οδηγίες που του δίνονται.

Εν κατακλείδι,η επιτυχία μιας ομάδας είναι συνάρτηση και των δυο παραγόντων που αναφέρατε."Είστε ικανοποιημένος από την φετινή χρονιά σε επίπεδο οργάνωσης και διαιτησίας?

"Νομίζω πως η Ε.Π.Σ.Π. έχει κάνει βήματα προόδου έχοντας αναβαθμίσει πράγματα,όσο αφορά την οργάνωση,η οποία ήταν σε εξαίρετο βαθμό.

Για την διαιτησία δεν μιλάω ποτέ,σίγουρα και εμείς νιώσαμε αδικημένοι κάποια στιγμή,αλλά πρέπει να καταλάβουμε πως και οι διαιτητές είναι άνθρωποι που έχουν δικαίωμα στο λάθος,ειδικά όταν πρόκειται για αποφάσεις που παίρνονται μέσα σε δευτερόλεπτα.

Όπως κάνουμε εμείς λάθη,έτσι κάνουν και εκείνοι,χωρίς φυσικά να υπάρχει κάτι εσκεμμένο."Η ομάδα σας πήρε τις περισσότερες κόκκινες από κάθε άλλη των δυο ομίλων της Β' Κατηγορίας σε Πρωτάθλημα,Κύπελλο και play-off. Που το αποδίδεται αυτό το ιδιότυπο ρεκόρ?

"Αυτά είναι κάποιες εναπομείνασες κακές "συνήθειες" που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια και δεν καταφέραμε να τις εξαλείψουμε,όσο έπρεπε.

Κάποια πράγματα για να αλλάξουν χρειάζεται η διαδικασία να γίνει βήμα βήμα."


Πείτε μας λίγα λόγια για τον κόσμο της ομάδας.

"Νομίζω πως ο κόσμος έμεινε ευχαριστημένος από την παρουσία μας.

Ο Φοίνικας Αγίας Σοφίας είναι μια ομάδα με ιστορία και να είναι σίγουρος ο κόσμος πως κάναμε ότι ήταν δυνατόν για την ομάδα,φέτος.

Μπορεί στο τέλος να μην τα καταφέραμε στα play-off,όμως όλη η χρονιά αποτελεί μια υπέρβαση.

Δουλέψαμε περισσότερο με το εμείς παρά με το εγώ και όσοι ακολουθούσαν την ομάδα πρέπει να είναι υπερήφανοι,γιατί ανεξαρτήτως παιχτών,προπονητών η ομάδα θα έχει συνέχεια,έχοντας υποχρέωση ως προς την ιστορία της."


Τι δεν πήγε καλά στα play-off?

"Όταν μια ομάδα φτάνει σε αυτά τα παιχνίδια πρέπει να είναι πολύ σοβαρή και συγκεντρωμένη.

Ο στόχος μπορεί να χαθεί σε ένα λεπτό από μια κακή στιγμή,με αποτέλεσμα να σου χαλάσει τα πάντα.

Στο πρώτο παιχνίδι μπήκαμε μουδιασμένα,βρεθήκαμε πίσω στο σκορ από ένα λάθος μας και παρά την φοβερή προσπάθεια που κάναμε ήμασταν άτυχοι.

Αυτό,πιστεύω ήταν το κλειδί.

Ρίξαμε μεγάλο βάρος στο πρώτο ματς,με τα παιδιά να αγχώνονται,ίσως,λίγο παραπάνω θέλοντας να κάνουν την μεγάλη υπέρβαση.

Δεν κερδίσαμε αυτό το παιχνίδι,η ψυχολογία μας έπεσε και δεν μπορέσαμε να την ανακτήσουμε."


12.Έχουν γίνει συζητήσεις για την επόμενη χρονιά?Έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός?

"Για μένα η χρονιά τελείωσε στον Φοίνικα,αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό για του χρόνου.

Τις επόμενες μέρες θα μιλήσω με τον πρόεδρο για να δούμε τι μέλλει γενέσθαι."


13.Ποιός είναι ο στόχος για της επόμενης σεζόν?

"Ανεξαρτήτως ποιος θα είναι ο προπονητής του χρόνου ο Φοίνικας θα πρέπει,πάντα,να έχει πρωταγωνιστικό στόχο,η θέση του είναι ψηλά και είμαι σίγουρος πως θα φτάσει εκεί που αξίζει."
 
Top