Μασσαλία
Λίγες ώρες πριν τον αγώνα Αγγλίας-Ρωσίας στο Euro, επεισόδια ξέσπασαν ξανά στη Μασσαλία μεταξύ βρετανών και ρώσων οπαδών που κατέληξαν σε επέμβαση της γαλλικής αστυνομίας με δακρυγόνα. 

Τραυματίστηκαν πέντε άτομα, εκ των οποίων ένας φέρεται -σύμφωνα με αναφορές σε γαλλικούς τηλεοπτικούς σταθμούς- να υπέστη καρδιακό επεισόδιο κατά τη διάρκεια των ταραχών. Δεν υπάρχει ακόμη σχετική επίσημη ενημέρωση. Συνελήφθησαν έξι άτομα.

Ήταν η τρίτη φορά τις τελευταίες ημέρες που ξεσπά ένταση στη Μασσαλία, και ενώ ενδιάμεσα στο Λονδίνο είχαν ακουστεί επικρίσεις για την «ανευθυνότητα» των βρετανών φιλάθλων -με ρητή μάλιστα αναφορά στο δύσκολο κλίμα για τη γαλλική αστυνομία λόγω της επιφυλακής για τρομοκρατία.

Τα επεισόδια ξέσπασαν νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, και ενώ οι δύο ομάδες ετοιμάζονταν για τον αγώνα που ξεκινούσε στις 21:00 (ώρα Παρισιού, 22:00 ώρα Αθήνας). Ανάλογες σκηνές είχαν προηγηθεί το βράδυ της Παρασκευής, όπως και το βράδυ της Πέμπτης.

Στα επεισόδια στην περιοχή του παλιού λιμανιού της Μασσαλίας ενεπλάκησαν, σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία, ξανά και γάλλοι οπαδοί. Η ανακοίνωση των τοπικών Αρχών ανέφερε πως η κατάσταση τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο.

Οι φωτογραφίες και οι ανταποκρίσεις του Γαλλικού Πρακτορείου επιβεβαίωνουν ωστόσο την αναφορά της αστυνομίας πως η ένταση ήταν υψηλή: Πολλοί από τους οπαδούς πετούσαν σπασμένα μπουκάλια πριν αρχίσουν, αρκετοί μεθυσμένοι, να τρέχουν στους γύρω δρόμους μετά τα δακρυγόνα. 

Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, ορισμένοι πιάστηκαν στα χέρια, σκίζοντας ο ένας τα ρούχα του άλλου ενώ πετούσαν μπουκάλια μπίρας και κάθε είδους αντικείμενα, ακόμη και καρέκλες. Ορισμένοι, σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις κρατούσαν ακόμη και σιδηρόβεργες ή γκλομπ ενώ είχαν τα πρόσωπα καλυμμένα. 

Χωριστά θέλουν να κρατήσουν οι αρχές τους οπαδούς

Για τον αγώνα του Σαββάτου στο Βελοντρόμ της Μασσαλίας, οι τοπικές αρχές έχουν καθορίσει ξεχωριστές διαδρομές για τους οπαδούς των δύο ομάδων μέχρι την είσοδό τους στο στάδιο.

Στο Λονδίνο, από τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς, ο «σκιώδης ΥΠΕΣ» Άντι Μπέρναμ επέκρινε την στάση των βρετανών οπαδών λέγοντας πως «ίσως προκλήθηκαν, όμως φέρουν ευθύνη» ενώ σημείωσε ότι «αν λάβει κανείς υπόψη την τρομοκρατική απειλή στη Γαλλία, η στάση αυτών των φιλάθλων είναι ακόμη πιο ντροπιαστική». 

Η Μασσαλία έχει άσχημη εμπειρία από συγκρούσεις μεταξύ χούλιγκαν, και κυρίως εκείνες κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ του 1998 μεταξύ βρετανών και γάλλων οπαδών που αναζωπυρώνονταν για ημέρες. 
Top