Τεχεράνη
Το ποδοσφαιρικό παιχνίδι μεταξύ της ομάδας της Περσέπολης και της Ρα Aχάν ήταν το καθοριστικό για το ποια ομάδα θα κατακτήσει το πρωτάθλημα του Ιράν. Το γήπεδο στην Τεχεράνη ήταν γεμάτο. Με άνδρες φυσικά, αφού οι γυναίκες απαγορεύονται. Μια ιρανή είχε άλλη γνώμη.

Η νεαρή Χανιέχ βρέθηκε στις κερκίδες. Δεν ήταν εύκολη αποστολή, αφού αναγκάστηκε να «τρυπώσει», ξεγελώντας αστυνομία και ασφάλεια.

Σε μια μέρα που ο ήλιος έκαιγε, η νεαρή φόρεσε επίσης πολλές μπλούζες, μερικά παντελόνια, έβαψε κόκκινο το πρόσωπό της και φυσικά κάλυψε το κεφάλι της. Όλα αυτά για να μοιάζει όσο γίνεται περισσότερο σε άνδρα.

Και για να μην υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία, έβγαλε και μια selfie. «Είπα ότι θα το κάνω και το έκανα» έγραψε στη λεζάντα και την ανέβασε στο Instagram.

Εκεί κάπου άρχισαν τα προβλήματα. Ασφαλώς οι followers στο Instagram αυξήθηκαν ραγδαία. Άρχισαν όμως να έρχονται και σχόλια απειλητικά. Κάποιος έγραψε ότι πρέπει να την κάψουν ζωντανή μπροστά στο γήπεδο προς γνώση και συμμόρφωση. Αφού την βάλουν προηγουμένως σε ένα κλουβί, συνέχισε ο ίδιος, θυμίζοντας τις μεθόδους τιμωρίας των τζιχαντιστών.

«Γιατί θέλετε να με κάψετε; Επειδή πήγα στο γήπεδο να στηρίξω την ομάδα; Επειδή βρέθηκα μεταξύ φιλάθλων που μου φέρθηκαν με σεβασμό;» απάντησε η ίδια.

Υπήρξαν βέβαια και αντίθετες φωνές. Αρκετοί υποστήριξαν ότι πρέπει να συλληφθούν αυτοί που διατυπώνουν τέτοιες απειλές και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

«Είμαι μια κοπέλα από μια συνηθισμένη οικογένεια. Απλά αγαπάω το ποδόσφαιρο» συνέχισε η Χανιέχ, η οποία τελικά αναγκάστηκε να κάνει «private» τον λογαριασμό της στο Instagram.

Στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν οι γυναίκες μπήκαν στο Κοινοβούλιο. Είναι έγκλημα να πάνε στο γήπεδο;

Ο Αμπντοσαμάντ Κοραμσάχι, ποινικολόγος, εξήγησε στην El Pais: «Ο ποινικός κώδικας δεν βλέπει αδίκημα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Έχει περισσότερο να κάνει με τις νόρμες τις αστυνομίας και των αρμόδιων οργάνων. Πρόκειται για σαφέστατη διάκριση, αφού οι αλλοδαπές μπορούν να μπουν στo γήπεδο».

Πριν από μερικά χρόνια, γυναίκα αρμόδια αξιωματούχος του Ιράν είχε ανακοινώσει ρυθμίσεις που θα επέτρεπαν την είσοδο των γυναικών στους αγωνιστικούς χώρους. Δημιουργήθηκε μεγάλη προσδοκία, αλλά το θέμα δεν προχώρησε. Η Τεχεράνη ήταν πολύ απασχολημένη με τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Το θέμα έμεινε πίσω, ο πρόεδρος Ροχανί έκανε πίσω, προς ικανοποίηση βεβαίως των συντηρητικών.

* Για την ιστορία ο αγώνας που έγινε στις 13 Μαΐου έληξε με νίκη 2-1 της Περσέπολης, η οποία ισοβάθμησε στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος.

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης
 
Top