Το Σάββατο 14 Μαίου πραγματοποιήθηκε, για 2η συνεχή χρονιά στο «ΜΠΛΟΚ 15» στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, η εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 200 κομμουνιστές – πολιτικούς κρατουμένους που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς την Πρωτομαγιά του ΄44 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας Αττικής και περιλάμβανε επίσκεψη και περιήγηση στο ιστορικό «ΜΠΛΟΚ 15», από τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα Σπύρο Τζόκα, κατάθεση στεφάνων και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου κατασκευάστηκε την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά (1936). 

Από το Σεπτέμβριο του 1943 μέχρι και το Σεπτέμβρη του 1944 λειτούργησε ως στρατόπεδο συγκέντρωσης αρχικά με Ιταλό διοικητή και εν συνεχεία, μετά τη συνθηκολόγηση των Ιταλών, με Γερμανό. 

Στο Στρατόπεδο αρχικά μεταφέρθηκαν πολιτικοί κρατούμενοι από την Ακροναυπλία, τον Αη Στράτη και την Ανάφη, ωστόσο στην πορεία φυλακίζονταν πλήθος αντιφασιστών αλλά και Εβραίων που συλλαμβάνονταν από τους Γερμανούς κι αφού προηγουμένως είχαν περάσει από τα κρατητήρια της οδού Μέρλιν.

Από το Χαϊδάρι στον τοίχο της Καισαριανής

Στα τέλη Απριλίου 1944 μια διμοιρία του 8ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ επιτέθηκε κατά του γερμανού διοικητή, υποστράτηγου Φράντς Κρεχ και της συνοδείας του στην περιοχή των Μολάων Λακωνίας, σκοτώνοντας τον ίδιο αλλά και στρατιώτες της συνοδείας του. 

Σε αντίποινα η Γερμανική Διοίκηση Αθηνών ανακοίνωσε την εκτέλεση 200 Κομμουνιστών που ήταν φυλακισμένοι στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου.

«Την 27ην Απριλίου 1944 κομμουνιστικαί συμμορίαι παρά τους Μολάους κατόπιν μιας εξ ενέδρας επιθέσεως εδολοφόνησαν ανάνδρως έναν Γερμανόν Στρατηγόν και τρεις συνοδούς του. Πολλοί Γερμανοί στρατιώται ετραυματίστησαν. 

Ως αντίποινα διατάχτηκε:

Ο τυφεκισμός 200 Κομμουνιστών την 1.5.1944. 

Ο τυφεκισμός όλων των ανδρών τους οποίους θα συναντήσουν τα γερμανικά στρατεύματα επί της οδού Μολάοι προς Σπάρτην έξωθεν των χωρίων. 

Υπό την εντύπωσιν κακουργήματος τούτου Έλληνες εθελονταί εφόνευσαν αυτοβούλως 100 άλλους κομμουνιστάς».

Το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου το μοναδικό καταγεγραμμένο και ιστορικά αναγνωρισμένο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Τρίτου Ράιχ στην Ελλάδα. 

Το διώροφο κτήριο γνωστό και ως «ΜΠΟΚ 15» έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο (ΦΕΚ 329/Β/24-6-1987).

Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και το πέρασμά της στις νέες γενιές αποτελεί σήμερα τη μοναδική εγγύηση απέναντι στην άνοδο του φασισμού και του ναζισμού σε Ελλάδα και Ευρώπη. 

Είναι, όμως και ένα χρέος τιμής στη θυσία των πατριωτών που αντιμετώπισαν με θάρρος και ανδρεία το εκτελεστικό απόσπασμα φωνάζοντας «Ζήτω η Ελλάδα – Ζήτω η λεφτεριά»

 
Top