Γιώργος Γαβρίλης

Η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και το Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εργαζομένων στη Ναυτιλία & στο Τουρισμό πήραν μια σημαντική και συμβολική πρωτοβουλία: Αποκατέστησαν το μνημείο που είναι αφιερωμένο στους 11 εργάτες που έπεσαν από τα πυρά του στρατού στη μεγάλη απεργία της 23ης Αυγούστου 1923 στο Πασαλιμάνι.

Το μνημείο είχε εγκαταλειφθεί και βανδαλιστεί. 

Μετά την αποκατάσταση και τον ευπρεπισμό του μνημείου, τοποθετήθηκε μια ενημερωτική πινακίδα με το ιστορικό της μεγάλης απεργίας. 

Με την κίνηση αυτή διασώζεται η ιστορική μνήμη και παράλληλα δίνεται την ευκαιρία στον επισκέπτη να κατανοήσει τη σχέση του χώρου, του χρόνου, της ιστορίας και της επικαιρότητας του περιεχομένου των εργατικών αγώνων μέσα στην απρόσωπη, σύγχρονη πόλη.

Το μνημείο, σημείο συνάντησης και αναφοράς για τις εργατικές κινητοποιήσεις στον Πειραιά, θα είναι και φέτος ο τόπος συγκέντρωσης για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ 1923 & Η ΘΥΣΙΑ 11 ΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΟ ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ

Οι εργατικές κινητοποιήσεις του 1923 ξεκίνησαν από τη Πρωτομαγιά για εφαρμογή του 8ωρου, δημιουργία γραφείων ευρέσεως εργασίας, καταπολέμηση της αισχροκέρδειας και αύξηση των ημερομίσθιων.

Κλιμακώθηκαν, από τον Ιούνιο, καθώς πολλές επιχειρήσεις κλείνουν εκβιάζοντας μείωση των ημερομισθίων και η ακρίβεια σε βασικά είδη μεγαλώνει.

Σε εργοστάσια και πλοία δημιουργούνται επιτροπές αλλά η εργοδοσία ενθαρρυμένη από την αδιαλλαξία της κυβέρνησης Πλαστήρα- Γονατά εμφανίζεται ανυποχώρητη.

Ξεσπούν απεργιακές κινητοποιήσεις σε πολλούς κλάδους που αντιστέκονται στην πολιτική μείωσης των ημερομισθίων.

Η κυβέρνηση προχωράει σε επιστράτευση απεργών (φωταέριο), συλλήψεις, διάλυση των εργατικών Σωματείων ενώ βγάζει και το στρατό στους δρόμους.

Σε σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και Ομοσπονδιών αποφασίζεται η κήρυξη πανελλαδικής απεργίας σε μέρα που θα καθορίσει η ΓΣΕΕ.

Στις 23 Αυγούστου κορυφώνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις και παρά τις απαγορεύσεις όλα τα Συνδικάτα καλούν σε συλλαλητήριο, στον Πειραιά.

Η συγκέντρωση προγραμματιζόταν να γίνει στην πλατεία Δημοτικού Θεάτρου. 
Ωστόσο, από το πρωί εκείνης της μέρας η πλατεία είχε καταληφθεί από ισχυρή στρατιωτική δύναμη.

Η τρομοκρατία δεν πτόησε τους εργάτες, που συγκεντρώθηκαν στο Πασαλιμάνι.
Η συγκέντρωση ξεπέρασε κάθε προηγού-μενο. Χιλιάδες εργάτες είχαν συγκεντρωθεί από όλη την περιοχή του Πειραιά και την Αθήνα.

Η κυβέρνηση δίνει διαταγή να διαλυθεί η συγκέντρωση με τη βία. 

Η αφορμή δίνεται με την εμφάνιση μιας ένοπλης στρατιωτικής περιπόλου ανάμεσα στους συγκεντρωμένους, οι οποίοι αντιδρούν στην παρουσία της. Στρατιωτικές δυνάμεις από την παραλία πυροβολούν εναντίον των άοπλων απεργών που ξεκινούν πορεία προς το Δημοτικό Θέατρο.

Από τα δημόσια κτήρια, που έχει καταλάβει ο στρατός, οι πυροβολισμοί συνεχίζονται και στους δρόμους πέφτουν οι πρώτοι νεκροί και δεκάδες τραυματίες. 

Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων φτάνει τους 11, των τραυματιών 100 ενώ οι συλληφθέντες ξεπέρασαν τους 500.


 
Top