του Παναγιώτη Σαριμπάλογλου

Αλλο ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο ,υπογεγραμμένο απο τον έμπειρο προπονητή ποδοσφαίρου Βαγγέλη Κώττου, ''φιλοξενούμε'' εδώ στο sportactive.gr.

Μπορεί όποιος θέλει να δηλώσει προπονητής;

Φυσικά και ένα πτυχίο από μόνο του δεν αρκεί και υπάρχουν και μέσα στον κλάδο των προπονητών-όπως και σε κάθε κλάδο- μη ικανοί. 

Ωστόσο, κατέχουν σίγουρα τα βασικά στοιχεία: 

Ένα τίτλο που πιστοποιεί κάποιες γνώσεις, εμπειρία από την ενασχόληση τους.

Φυσικά, οι πτυχιούχοι γυμναστές με ειδικότητα στο ποδόσφαιρο είναι πρώτα απ' όλα παιδαγωγοί, έχουν γενικότερη μόρφωση, έχουν σίγουρα τις γνώσεις και πιθανότατα τον τρόπο να τις μεταδώσουν.

Οι προπονητές των σχολών της ΕΠΟ, προσθέτοντας στις εμπειρίες τους την γνώση από την πλούσια διδαχτική ύλη, την οργάνωση και τα περιεχόμενα των προπονητικών μονάδων, την περιοδικότητα και τους προπονητικούς κύκλους, έχουν τα εφόδια εκείνα που είναι απαραίτητα και ικανά, για να βοηθήσουν και να διδάξουν.

Και οι δύο παραπάνω κατηγορίες προπονητών είναι εξίσου χρήσιμες και απαραίτητες. 

Αν μάλιστα συνεργάζονται τότε είναι η ιδανική κατάσταση καθώς ο ένας συμπληρώνει τον άλλο.

Φυσικά, η προπονητική συνεχώς εξελίσσεται και βελτιώνεται, οπότε είναι αυτονόητη η υποχρέωση των προαναφερομένων να παρακολουθούν και να λαμβάνουν γνώση των εξελίξεων.

Τα σωματεία θα πρέπει να σταματήσουν να βλέπουν κοντόφθαλμα, να δουν την ουσία και με το βλέμμα στο μέλλον, να προσλάβουν προπονητές με γνώση και όρεξη να δουλέψουν και να προσφέρουν. 


Να οργανώσουν καλύτερα τα παιδικά τους τμήματα, στελεχώνοντας τα με τους κατάλληλους διπλωματούχους προπονητές.

Με όσα αναφέρω παραπάνω  δε σημαίνει πως πρέπει να αποκλείσουμε ή να αποθαρρύνουμε ανθρώπους που έχουν ''μεγαλώσει'' μέσα στα γήπεδα, όταν θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά με την προπονητική. 

Το αντίθετο μάλιστα, καθώς οι εμπειρίες που έχουν και τα εφόδια που έχουν αποκτήσει σαν ποδοσφαιριστές, είναι πολύτιμα. 

Πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία να τα ''χαρίσουν'' στα παιδιά, αλλά πρέπει να τους κατευθύνουμε για το σωστό τρόπο και να τους προτρέψουμε να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους μέσα από σχολές προπονητών, σεμινάρια και βιβλιογραφία.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΩΤΟΣ / ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
 
Top